Mainos

Oulun yliopisto ehkä rikkonut tasa-arvolakia

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen epäilee Oulun yliopiston rikkoneen tasa-arvolakia. Yliopiston epäillään syrjäyttäneen pätevän naistyönhakijan tämän raskauden vuoksi. Yliopiston talous- ja toimitilapalvelujen yksikkö valitsi taloussuunnittelijan virkaan mieshakijan, vaikka tasa-arvovaltuutetun mielestä naishakija oli miestä kokeneempi. Nainen oli työskennellyt taloussuunnittelijana kolme ja puoli vuotta. Tästä ajasta hän oli ollut runsaan vuoden lähes vastaavissa tehtävissä, joihin yliopisto haki työntekijää. Valitulla miehellä ei ollut lainkaan kokemusta organisaation taloussuunnittelutehtävistä.

Ensimmäisellä hakukierroksella yliopisto valitsi virkaan erään toisen miehen ja piti naishakijaa toiseksi parhaana. Valittu mies ei kuitenkaan ottanut virkaa vastaan. Tällöin yliopisto ei valinnut naista, vaan pani viran uudelleen hakuun. Näin siitä huolimatta, että virkaa oli hakenut 15 henkilöä, joista neljä oli kutsuttu haastatteluun. Yliopisto myös lisäsi virkaan toisessa haussa uusia tehtäviä. Virkamiesasetuksen mukaan virka voidaan pätevästä syystä panna uudelleen hakuun tai hakuaikaa voidaan jatkaa. Näin ei kuitenkaan saa tehdä virkaa jo hakeneiden ja siihen kelpoisten hakijoiden syrjäyttämiseksi.

Yliopiston ensimmäinen miesvalinta ei ole Mäkisen mukaan ristiriidassa tasa-arvolain kanssa, mutta toinen on, sillä nainen oli valittua miestä ansioituneempi työkokemuksensa perusteella. Lakia vastaan sotii myös se, että yliopisto ei ensimmäisellä hakukierroksella valinnut virkaan toiselle sijalle asettamaansa naista. Mäkisen mukaan on todennäköistä, että yliopisto laittoi virkan uudelleen hakuun, jotta raskaana ollut nainen voitiin jättää valitsematta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.