Oulun laulava poliisi räjäytti pankin rakastetulla iskelmällä ja saa nyt viestejä ympäri maailman – tällainen on mystinen tenoripoliisi: "Miten sen nyt kiltisti sanoisi... "

Oululaispoliisi Petrus Schroderus laulaa vuonna 2019 7:14
Näin komeasti Petrus Schroderus lauloi Markus Vaaran säestämänä kesällä 2019.

Oulun laulava poliisi on ihastuttanut ihmisiä niin Suomessa kuin maailmallakin – etenkin itänaapurissa, Venäjällä. Mutta kuka tämä upeaääninen poliisi-oopperatenori on? MTV Uutiset selvitti!

Petrus Schroderus räjäytti pankin tänä keväänä ja nousi maailmankuuluisuuteen erityisesti, kun Oulun poliisi jakoi videon, jolla oululaismies lauloi upealla äänellään Georg Otsinkin levyttämän iskelmän, Rakastan sinua elämä.

Jutun lopussa oleva video: Petrus on saanut lukuisia viestejä ympäri maailman – kuuntele koskettava tarina!

Vaikka toisin voisi luulla, Petrus on syntynyt Suomessa ja hän on perisuomalainen mies. Nimi Petrus tulee kreikan kielestä – sukunimi Schroderus peräisin 1600-luvun Saksasta, josta Petruksen suku rantautui uskonpuhdistuksen myötä Suomeen.  

Petrus on viiden lapsen isä, joka elättää perheensä Oulun poliisilaitoksen palveluksessa. Poliisityön ohella Petrus laulaa – ja komeastipa laulaakin! Omien sanojensa mukaan hänellä on laulamisen lahja, jota hän on käyttänyt rinta rottingilla lastentarhasta asti – kovaääninen tapaus, kun hän kerran on.

– Musiikin teorian alkeet olivat minulla aika hyvin hanskassa, sillä kävin peruskoulussa ja lukiossa myöskin musiikkiluokkaa.

– En ole käynyt varsinaisesti mitään kouluja, vaan olen ollut Esko Jurvelinin yksityisoppilaana kolme ja puoli vuotta. Isäni maksoi laulutuntini alunperin, Petrus kertaa ja korostaa, ettei laulutekniikan kanssa tule koskaan valmiiksi.  

Tenori ja laulunopettaja Esko Jurvelin on opettanut lukuisia oopperalaulajia. 

Lukion jälkeen hyvän kielipään omaava nuorimies haki opiskelemaan englantia yliopistoon, mutta ei päässyt kerralla sisään, niinpä musiikki vei miestä vaivihkaa laulajan uralle hanttihommien, kuten portsarin töiden, ohella. 

Vuonna 2004 mies uskaltautui haastamaan itsensä ensimmäistä kertaa toden teolla osallistumalla Timo Mustakallio -laulukilpailuun.

– Menin sinne karsintojen kautta. Sieltä tuli sitten voitto, mikä oli minulle ja varmasti monelle muullekin yllätys.

Laulukilpailu poiki paikan Kansallisoopperasta

Ennen poliisiksi ryhtymistä Petruksesta tuli keikkaileva oopperalaulaja, joka esiintyi ympäri maailmaa. Laulukilpailun jälkeen hänet kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperaan harjoittelijaksi. Vuosien aikana Petrus pääsi esittämään myös useita päärooleja. 

– Seitsemän vuotta olin oopperalaulajana. En halua korostaa oopperaa niin paljon, koska siinä on vähän sellainen tarpeeton kliseinen elitistinen maku, vaikkei se sitä olekaan. 

– Olen siis ihan vain laulaja. Oopperassa pitää toki laulaa tietyllä tekniikalla, ei se sen kummempaa ole, Petrus sanoo vaatimattomana. 

Paluu poliisin töihin

Petrus palasi takaisin poliisin kenttähommiin vuonna 2012 ollakseen paremmin läsnä perheelleen.

– Miten sen nyt kiltisti sanoisi... Joku joskus sanoi minulle, että olen sen luontoinen ihminen, että kelpaan vain poliisiksi, sanoo mies, josta joskus vielä ennustettiin tulevan pikemminkin rosvo kuin poliisi. 

– Ajauduin poliisiksi hakemalla poliisikouluun. Olin ilmeisesti sitten sopiva: Meitä oli yli 1 500 hakijaa, ja 48 pääsi sisälle. Olin kyllä niin ylpeä silloin, kun minut valittiin, Petrus kertaa urapolkuaan. 

Petrus kertoo ikävöivänsä oopperalaulantaa, mutta hän lieventää ikäväänsä laulamalla niin poliisiunivormussaan kuin keikkailevana laulajana eri puolilla Suomea. 

– Työnantaja on erittäin positiivisesti suhtautunut tähän minun lauluun ja suorastaan kannustanut siihen. En ole kuullut poliisityön ja laulamisen yhdistämisestä koskaan mitään negatiivista. Varsinkin kentällä jätkät on siten, että ”Mee ja näytä niille”.

Siitä se ajatus sitten lähti

Pari vuotta sitten Petrus halusi alkaa laulamaan kappaleita ihmisille poliisin roolissa. Kappaleet suunniteltiin esitettäväksi tiettynä sesonkina, kuten jouluna ja juhannuksena. Petrus oli haistanut, että iskelmäkappaleilla voisi suomalaisten keskuudessa olla suurta kysyntää – myös laulavana poliisina.

Ensimmäisenä kappaleenaan hän esitti Finlandian, ja tuo lauluesitys sai positiivisen vastaanoton. 

Siitä se ajatus sitten lähti jalostumaan. Petrus väläytti haastattelun aikana, että maailmanlaajuinen näkyvyys laulavana poliisina on poikinut hänelle monia mahtavia mahdollisuuksia – ehkä jopa levytyssopimuksen ja ulkomaan keikkoja. Mutta mistä kaikki lähti, ja mitä kaikkea tuo kaikki on poikinut?  

Kuuntele videolta, miten maailmankuulua tenoripoliisia on Suomessa ja maailmalla huomioitu!

Oulun laulava poliisi räjäytti pankin Georg Otsiniskelmällä, ja nyt hän saa viestejä ympäri maailman – näin Petrus valloitti maailman 3:50
Millaiselta Oulun laulavan poliisin tulevaisuus näyttää: Lähteekö maailmankuulu poliisi maailmalle laulamaan? Katso ja ihastu! 

Lue myös:

    Uusimmat