Ooppera-areenat jättänyt Petrus Schroderus kokee poliisin kenttähaalarin omakseen: "Saa olla avioliittoneuvojana, sielunhoitajana ja vaikka minkälaisessa roolissa"

Oulun laulava poliisi Petrus Schroderus on huolestunut nuorten väkivallasta:"On myöhäistä, kun poliisi tulee sanomaan, ettei näin toimita" 5:00
Oulun laulava poliisi Petrus Schroderus on huolestunut nuorten väkivallasta: "On myöhäistä, kun poliisi tulee sanomaan, ettei näin toimita"

Oulussa toimiva poliisi Petrus Schroderus on kerännyt musiikkivideoillaan jo miljoonayleisön. Tuoreimmalla "Rakastan elämää" -youtube-videolla Oulun poliisi toivottaa ihmisille jaksamista koronavuonna. Jaksamista tarvitsee myös tavallinen kenttäpoliisi tämän päivän Suomessa.

– Yleinen väkivallan lisääntyminen ja raa’istuminen on tosi surullinen ilmiö. Yhä nuoremmat syyllistyvät törkeisiin väkivaltatekoihin ja samaan aikaan kynnys vastustaa poliisia fyysisesti on madaltunut, sanoo vanhempi konstaapeli Schroderus.

Schroderus on kahden ammatin mies. Tavallinen konstaapeli on harrastanut musiikkia jo nuoresta, mutta varsinaisesti pajatso aukesi kun nuori poliisi voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun viitisentoista vuotta sitten.

Siitä urkeni ura muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, jossa mies viihtyi seitsemän vuotta. Sitten veri veti takaisin Ouluun ja kenttätöihin.

– Olin aina haaveillut myös poliisin ammatista, joten sen työn jatkaminen oli luontevaa, kertoo Schroderus oululaisen ravintolan pöydässä.

Yhteiskunnan kehitys huolestuttaa

Puhe kääntyy helposti poliisin työhön, kun konstaapeli pääsee haastatteluun virkapuvussaan. Tänä syksynä puhuttanut nuorten väkivalta on tuttua myös Oulussa.

– Meillä on nuoria, joille kukaan ei ole sanonut koskaan, että noin ei voi käyttäytyä. Se on myöhäistä sitten, kun poliisi tule kertomaan, että näin ei voi toimia. Se olisi pitänyt jo paljon varhaisemmassa vaiheessa jonkun sanoa, miettii Schroderus.

Nuoret eivät elä umpiossa, vaan ilmapiirissä, joka on kaikin puolin muuttunut epämiellyttävämmäksi: ihmisten on vaikea ymmärtää toisiaan ja elää yhdessä.

– Ihmiset tekevät rikosilmoituksia sellaisista asioista, mistä ei ennen vanhaan olisi tullut kuuloonkaan tehdä rikosilmoitusta. Meillä ei siedetä eriäviä mielipiteitä asioista, vaikka ne eivät millään lailla koskisi toisen ihmisen henkilöä. Tämä on hyvin huolestuttava kehitys.

Poliisi on näköalapaikalla seuraamassa suomalaista elämänmenoa ja myös puuttumassa siihen – yhä useammin kodin seinien sisäpuolella.

– Siinä saa olla avioliittoneuvojana, sielunhoitajana ja vaikka minkälaisessa roolissa. Eihän tällaiseen ole muodollista koulutusta, mutta työ opettaa.

Työ on opettanut, että vikaa on usein sysissä ja sepissä. Poliisin tehtävä on aina kuunnella kaikkia osapuolia, vaikka tilanne olisi kuinka tulehtunut.

– Tasapuolisuus on poliisin työssä kaikkein tärkein asia. Jos pystyt jättämään ihmiselle sellaisen fiiliksen, että häntä on kohdeltu reilusti ja oikeudenmukaisesti, olet jo pitkällä. Koska jos näin ei ole, poliisin arvostus ja luottamus kärsii siitä hirveästi, arvioi Schroderus.

Schroderuksella suuri suosio Venäjällä

Laulavan poliisin videot Georg Otsin lauluista ovat sytyttäneet fanit myös suuressa naapurissa. Schroderus haaveileekin Venäjän kiertueesta, jossa pääsisi käyttämään myös kielitaitoaan. Kaikkinensa hyvät naapuruussuhteet kaipaavat kanssakäymistä.

– Venäjä on vanha kulttuurimaa, jonka musiikkia ihailen suunnattomasti. Kulttuuri voi yhdistää ja rikkoa rajoja, joten minä teen sen mielelläni musiikilla, joka on minulle rakkain kulttuurin muoto, sanoo Schroderus.

Hän on myös levyttänyt venäjäksi, levy ilmestyy alkuvuodesta.  Nyt itsenäisyyspäivänä laulavan poliisin mielessä on kuitenkin kotimaa.

– Suomi on rakas maa. Se on isänmaa ja niin rakas, että sitä voin myös kritisoida, hymyilee Schroderus.

Otsin laulut lähellä sydäntä

Georg Otsin musiikkiin Schroderus on mieltynyt ennen kaikkea niiden sanojen vuoksi. Omaan elämään on mahtunut avioeroa ja monenlaista myrskyä. Nyt viiden lapsen isä elää tasapainoista elämää.

– Voin allekirjoittaa monien laulujen sanat, kuten "Rakastan elämää, joka kyynelten helminä hohtaa" tai "Huomisen lauluun, nyt soinnut luokaa, toistanne ymmärtäkää…"

Petrus Schroderus on onnellinen siitä, että sai itse toteuttaa kaksi itselleen tärkeää uraa.

– Olen tykännyt näistä haalareista, vaikka niitä on tosi raskas pitää. Olen niissä valvonut öitä ja torkahdellut ja kahvia vetänyt litratolkulla… Silti en olisi voinut kuvitella tekeväni mitään muuta. Ja laulaminen tuli vielä siihen rinnalle.

– Toivoisin, että jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuus toteuttaa haaveitaan samalla tavoin.

Vietä itsenäisyyspäivää MTV Uutisten seurassa

MTV Uutiset Live seuraa itsenäisyyspäivän viettoa aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Juhlailtaa ennakoidaan kello 18 alkaen yhdessä vuoden kiinnostavimpien viihdenimien kanssa MTV Uutiset Livessä.

Poikkeusvuoden juhlatunnelmat huipentuvat kello 19.30 alkavaan Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmaan. Erikoisohjelma näytetään suorana MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä.

Lue lisää: MTV:n Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmassa nähdään vuoden kiinnostavimmat nimet presidenttiparista Vesa-Matti Loiriin


Lue myös:

    Uusimmat