Salkkarit-tähti Raimo Grönberg, 70, lähti hakemaan teatterista työtodistusta ja palasi reissulta ammattinäyttelijänä: "Se ratkaisi elämänurani"

Raimo Grönberg kertoo muistojaan Teatterikoulussa – tällainen opettaja Vesa-Matti Loiri oli 2:42
Raimo Grönberg kertoo muistojaan Teatterikoulussa – tällainen opettaja Vesa-Matti Loiri oli

Nykyisin Salatut elämät -sarjasta tunnettu pitkän linjan näyttelijä Raimo Grönberg täyttää keskiviikkona 70 vuotta.

Vuodesta 2017 Salatut elämät -sarjan Gunnaria esittänyt näyttelijä Raimo Grönberg täyttää keskiviikkona 8. maaliskuuta 70 vuotta. Hänestä tuli aikoinaan näyttelijä sattuman kautta, kun Kajaanin kaupunginteatterin johtajan heittämästä ehdotuksesta syntyi vuosikymmenten mittainen ura.

Lapsena ja nuorena Grönberg oli kertomansa mukaan rasavilli vitsiniekka. Nuorukainen ei aina tullut juttuun kaikkien opettajiensa kanssa, ja etenkin matematiikka ja ruotsin kieli tuottivat pojalle päänvaivaa. Sen sijaan hän piti koulussa historiasta ja psykologiasta, ja haaveili jopa aikoinaan psykologin ammatista.

Grönbergin mieleen on piirtynyt eräs tietty, ei-niin-mukava muisto kouluajoilta. Kyseessä oli tilaisuus, jossa eniten koulutovereilta ääniä saaneet oppilaat palkittiin hymypatsailla.

– Sain 90 prosenttia äänistä. Mutta sitten rehtori siinä palkinnonjakotilaisuudessa, jossa oli koko koulu läsnä, sanoi, että yhdellä luokalla on tapahtunut väärinymmärrys. Että hymypoikaa ei ole tarkoitettu luokan vitsinikkarille ja hulivili-pojalle. Kaikki tiesivät, kenestä oli kyse ja kääntyivät katsomaan. Se oli nolo tilanne, hän kertaa.

Hymypatsaan sai lopulta Grönbergin paras ystävä, joka kahmi luokkatovereilta toiseksi eniten ääniä.

– Pääsimme kumminkin juhlimaan, hän toteaa.

Koulunkäynnin sijaan nuorukainen oli kiinnostunut urheilemisesta ja kavereiden kanssa hengailusta. Kajaanista ponnistava Grönberg tapasi nuoruudessaan kokoontua iltaisin kaupungille muiden samanikäisten nuorten kanssa.

– Siellä oli kiva tehdä kaikkia jekkuja ihmisille ja siellä piti joka ilta olla. En tajua miksi, hän pohtii.

– Ei siellä siis viinaa juotu eikä mitään sellaista tapahtunut, mutta se oli semmoista chillailua, hän naurahtaa.

Vitsiniekka Grönberg on toki tänäkin päivänä, mutta nykyään hän kuvailee huumorinsa olevan niin sanottua pappahuumoria.

– Se on vähän typerää se pappahuumori, mutta se on isältä opittua, en voi sille mitään, sitä vain aina tulee, hän toteaa.

Teatteri, joka valtasi mielen

Grönberg kokeili näyttelemistä ensimmäisen kerran lukioikäisenä, kun Kajaanin kaupunginteatteri pyysi viittä koululaista avustajiksi Yrjö Nipanen -näytelmään. Grönbergin oli tarkoitus esittää näytelmässä Ruotsin patsasta, mutta yhtäkkiä ohjaaja pyysikin häntä testaamaan, miten näytelmän pääosan esittäminen häneltä sujuisi.

Grönberg ei aluksi ymmärtänyt, mitä hänen tulisi konkreettisesti tehdä pääosaa varten.

– Sanottiin, että opettelet vuorosanat ja laulut ja kaikki. Helsingistä tuli laulunopettaja, joka oli myös tehnyt näytelmän laulut. En tuntenut häntäkään, ja kun kysyin, niin minulle kerrottiin, että hän on Kaj Chydenius, kuuluisa, hän muistelee nauraen.

Grönberg onnistui esittämään näytelmän pääosan lopulta niin hyvin, että hän sai kehuja jopa kriitikoilta. Samalla teatterimaailma imaisi Grönbergin niin vahvasti mukaansa, että nuorukainen jäi lukiossa luokalleen.

– Mieleni valtasi teatteri, ei koulu, hän sanoo.

Lukion ja armeijan jälkeen Grönberg aikoi hakea opettajanvalmistuslaitokseen. Tätä varten hän suuntasi teatterille pyytämään työtodistusta, josta ilmenisi, että hän on ollut yleisön edessä eikä jännitä esiintymistilanteita.

Paikalla teatterinjohtaja kuitenkin kertoi nähneensä Grönbergin Yrjö Nipanen -näytelmässä ja sanoi, että teatterista vapautui vastikään ammattinäyttelijän paikka, jota hän tarjosi siltä seisomalta Grönbergille.

– Varttitunnin me juttelimme, ja sitten kysyin, että saanko soittaa kotiin. Soitin ja äiti vastasi puhelimeen. Sanoin hänelle, että äiti, minä olen nyt ammattinäyttelijä. Pitkä hiljaisuus oli puhelimessa. Äiti vastasi, että aijaa, milloinkas sinä tulet kotiin. Se ilmoitus oli siinä, hän nauraa.

– Mutta se kuitenkin ratkaisi elämänurani, josta en ollut aikaisemmin ajatellutkaan mitään, hän jatkaa.

"Sinun on pakko pyrkiä kouluun"

Vuonna 1975 Grönberg oli mukana Kajaanin kaupunginteatterin Hamlet-sovituksessa, jota saapui katsomaan Teatterikoulun silloinen kurssi, jossa opiskelivat muun muassa Matti Pellonpää, Eija Ahvo ja Jukka-Pekka Palo. Konkkaronkka oli niin vaikuttunut Grönbergin lavatyöstä, että he menivät heti hänen juttusilleen.

– He sanoivat, että sinun on pakko pyrkiä kouluun. Vastasin, että mihin kouluun. He sanoivat, että no Teatterikouluun, Grönberg muistelee.

Grönberg muistaa Pellonpään kirjoittaneen hänelle saman tien miltei valmiit hakupaperit Teatterikouluun.

– Hän sanoi, että katsot, että tuossa on kaikki oikein ja lähetät sinne. Minä lähetin, ja pääsin ekalla sisään. Sillä tiellä olen, hän sanoo.

Katso jutun päävideolta, millaisia muistoja Grönbergillä on Teatterikoulusta ja millainen edesmennyt viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri oli opettajana.

Kolmen kuukauden mittainen rooli jatkuu seitsemättä vuotta

Grönberg on tehnyt uransa aikana lukuisia rooleja niin teatterilavoilla, elokuvissa kuin televisiosarjoissakin. Tänä päivänä hänet tunnetaan parhaiten Salatut elämät -sarjan Gunnar Mustavaarana, jota hän on esittänyt vuodesta 2017 saakka.

Grönbergin Salkkarit-pestin oli alun perin tarkoitus kestää kolme kuukautta, sillä käsikirjoitustiimi oli suunnitellut Alzheimerin tautia sairastavan Gunnarin menehtyvän sairauden uuvuttamana.

– No, kolme kuukautta on nyt vaihtunut seitsemänneksi vuodeksi. Ilmeisesti Gunnarille löytyi hyvät lääkkeet, hän hymyilee.

Salkkarit-rooli tuli Grönbergin elämään aikataulullisesti täydelliseen aikaan. Hän oli hetkeä aikaisemmin päättänyt lopettaa teatterityöt ja oli jäämässä eläkkeelle. Teatterista eläköityminen ei tuntunut loppujen lopuksi valtavalta kynnykseltä, sillä Salkkareiden ansiosta näyttelijällä oli koko ajan työhommia ja puuhasteltavaa.

– Ja onneksi on vieläkin. Se rytmittää viikkoani. Olen täällä pari-kolme kertaa viikossa. Täällä on niin loistava porukka, että tänne tulee aina mielellään, hän kehuu.

– Kivaa tässä on myöskin se, että kun saamme aina pari viikkoa aikaisemmin käsikirjoitukset, niin koskaan ei tiedä, mitä siellä tulee tapahtumaan. Siellä saattaa tapahtua ihan mitä vaan. Tekisi mieli paljastaa vaikka mitä, mutta en paljasta, hän nauraa.

Terveiset nuorelle Raimolle

Grönbergillä ei ole kummempia suunnitelmia viralliselle syntymäpäivälleen. Sen sijaan näyttelijä aikoo juhlistaa seitsemänkymppisiään Pariisissa, jonne hän suuntaa vaimonsa kanssa lähitulevaisuudessa.

– Ehkä menemme piknikille Seinen rannalle, vähän kuoharia mukaan. Tiedä mitä siellä tapahtuu, hän nauraa.

Mikäli Grönbergillä olisi tänä päivänä mahdollisuus sanoa jotain menneisyyden itselleen, sille rasavillille vitsiniekalle, antaisi hän kaksi ohjetta.

– Toinen voisi olla, että rauhoitu pikkuisen, ja toinen, että älä ikinä unohda tuota lapsenmielisyyttä ja veikeyttä.

No olisiko näyttelijällä vielä jotain, mitä hän haluaisi syntymäpäivähaastatteluun lisätä?

– Kyllä minä haluan lähettää Hansu-kissalle terveiset kotiin.

Salatut elämät palaa 23. tammikuuta MTV Katsomoon ja klo 19.30 MTV3-kanavalle! Jaksot katsottavissa viikkoa ennen C Moressa!

Lue myös:

    Uusimmat