Oudon hittiniksin avulla eroon oksennusrefleksistä? Sormipainelu voi todella toimia

Esimerkiksi koronatestin ottaminen saattaa laukaista inhottavan oksennusrefleksin. Sormipainallustekniikka voi auttaa pääsemään hetkeksi eroon vaistonvaraisesta reaktiosta.

Nuorten suosima TikTok on oiva paikka erinäisten vinkkien jakamiseen. Olemme kertoneet aiemmin esimerkiksi, kuinka trendikkään kampauksen voi leikata itselleen minuutissa ja kuinka vauvan röyhtäyttäminen onnistuu satavarmasti.

Nyt palvelussa on lähtenyt leviämään video, jolla Gemma Lawson esittelee tekniikkaa, joka väitetysti estää oksennusrefleksin. Taidosta on hyötyä, jos esimerkiksi koronatestissä käytettävän puikon työntäminen syvälle nieluun saa yökkäilemään.

Videolla on jo 2,3 miljoonaa katselukertaa. Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Tekniikka on melko yksinkertainen. Ensin vasemman käden peukalo suljetaan nyrkin sisään. Nyrkkiä puristetaan viiden sekunnin ajan, jonka jälkeen leukaa painetaan oikean käden etusormella ja lasketaan jälleen viiteen.

Seuraavaksi vasemmalla kädellä puristetaan oikean käden etusormen ja peukalon välistä ihoa jälleen viiden sekunnin ajan. Prosessin jälkeen oksennusrefleksin pitäisi olla kadonnut.

Tekniikka voi oikeasti toimia

Vinkistä uutisoiva IFL Science -sivusto kertoo, että outo painelutekniikka saattaa todella toimia. Sitä on jopa tutkittu, sillä esimerkiksi hammaslääkärit ovat kiinnostuneita siitä, miten herkästi oksennusrefleksin saavien potilaiden yökkäykset voisi estää.

The Journal of the American Dental Association -julkaisussa ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa osoitettiin, että kämmenen keskiosan painaminen sai oksennusrefleksin siirtymään potilaan suussa taaemmaksi. Refleksin laukaistakseen vierasesineen piti siis tunkeutua syvemmälle suuhun. Tutkijat päättelivät, että tekniikka voisi vähentää oksennusrefleksin todennäköisyyttä.

Yksi selitys ilmiölle on, että painaminen harhauttaa ihmistä. Kyseessä saattaa siis olla yksinkertaisesti plasebo- eli lumevaikutus.

Akupunktio ja oksennusrefleksi

Myös ranteessa sijaitsevan akupunktiopisteen painaminen tehoaa oikein toteutettuna oksennusrefleksiin. Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen kirjasto kertoo, että niin sanotun P6-pisteen eli neiguan-pisteen painamista on käytetty Kaukoidässä jo tuhansia vuosia pahoinvoinnin hoitoon.

Ranteen P6-pisteen stimulointi yhdessä alahuulen alla sijaitsevan akupisteen stimuloinnin kanssa on Nature-tiedelehdessä vuonna 2010 ilmestyneen tutkimuksen mukaan tehokas tapa hoitaa oksennusrefleksiä. Tutkimuksessa akupisteitä stimulointiin laserilla.

Akupunktio aktivoi elimistön tiettyjen välittäjäaineiden kuten serotoniinin tuotantoa, mikä todennäköisesti lievittää oksennusrefleksiä.

On kuitenkin hyvä huomata, että akupunktiossa hoito tapahtuu pistämällä neuloja potilaan kehoon. Kova painaminen ei välttämättä aja samaa asiaa. Kehon painelu sormin on kuitenkin melko lailla vaaratonta, joten kokeilemisesta ei ole myöskään haittaa.

Katso videolta näppärä niksi, jolla saat kaikki jääpalat kerralla ulos jääpalapussista.

Näppärä niksi jääpalapussien kanssa tuskaileville 0:48

Lue myös:

    Uusimmat