Ott Tänakilla salainen ase mestaruustaistossa, tähtikuljettajan menestyksen taustalla merkittävä apulainen – "Kuljettajat eivät halua tietää"

4:50
Videolla Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen ennakoi pian alkavaa rallikautta.

Rallin maailmanmestaruuden viime kaudella voittaneella Ott Tänakilla on rallikaudella apunaan oma meteorologi, joka auttaa häntä rallien olosuhteiden selvittämisessä.

Tänak ajoi viime kaudella ensimmäistä kertaa urallaan rallin MM-sarjan ykköseksi. Läpi kauden vakuuttavasti ajaneella virolaiskuljettajalla oli oma henkilökohtainen ja merkittävä apuri auton ulkopuolella. Meteorologi Hannes Tönisson kiersi mukana ralleissa arvioimassa tulevien rallien olosuhteita.

Tönisson avasi kaksikon toimintatapoja Science Businessin verkkosivuilla. Hänen tärkein tehtävänsä ei suinkaan ollut sään ennustaminen, vaan Tönisson keskittyi radan olosuhteisiin.

– Kuljettajat eivät halua tietää, mikä sää on. He haluavat tietää olosuhteet tiellä. Matkustan aina ralleihin monta päivää aikaisemmin, joten meillä on mahdollisuus ajaa läpi kaikki ne etapit, jotka kuljettajatkin tulevat ajamaan. Minulla on siis aika hyvä ajatus siitä, miltä tiet näyttävät, ja mitä niille tapahtuu, Tönisson kuvailee työtehtäviään.

Tönisson voi päätellä omien havaintojensa perusteella, kuinka nopeasti tie kuivuu sateen jäljiltä ja mihin ja millaisiksi mahdolliset vesilammikot muodostuvat. Yksityiskohtaiset tiedot helpottavat kuljettajaa muun muassa rengasvalinnoissa, mutta antaa kuljettajalle myös itsevarmuutta, sillä hän tietää paremmin, mitä tiellä on tulossa vastaan.

– Lopullinen sijoitus ja etappiaika ovat kiinni kuljettajasta. Mitä yksityiskohtaisempia tiedot ovat, ja mitä vähemmän hän joutuu kohtaamaan yllätyksiä, sitä enemmän itseluottamusta hänellä on. Kun he ovat itsevarmempia, he voivat ajaa paljon nopeammin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja