Otanmäen henkirikoksesta pitkät tuomiot turvapaikanhakijoille – pahoinpitely kesti tunnin

Kainuun käräjäoikeus on tuominnut Kajaanin Otanmäen henkirikoksesta syytetyt kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin. 

Käräjäoikeus katsoi, että vanhempi miehistä, vuonna 1988 syntynyt Ali Qasim Hammood Beni Zaid syyllistyi tappoon, törkeään ryöstöön, maksuvälinepetokseen ja petokseen. Oikeus tuomitsi hänet kymmenen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeuteen.

Vuonna 1997 syntynyt Ahmed Hussein Ali Ali sai törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja petoksesta kuuden vuoden vankeustuomion.

Miehet kiistivät tapon

Miehet myönsivät oikeudenkäynnissä ryöstäneensä ja pahoinpidelleensä 52-vuotiaan suomalaismiehen syyskuussa Kajaanin Otanmäessä, mutta kiistivät syyllistyneensä tappoon. Suomalaismies kuoli pahoinpitelyn seurauksena.

Pahoinpitelyllä ei ollut ulkopuolisia silminnäkijöitä, joten käräjäoikeus joutui arvioimaan näyttöä syytettyjen kertomusten ja pahoinpitelyn aiheuttamien vammojen pohjalta.

Käräjäoikeuden mukaan Beni Zaid oli lyönyt uhria useita kertoja päähän ja vartaloon, potkinut häntä päähän ja vartaloon, tökkinyt veitsellä päähän, lyönyt veitsen terällä ja kahvalla sekä kuristanut uhtia kaulasta. Pahoinpitely oli jatkunut useaan otteeseen ja kestänyt yhteensä noin tunnin ajan.

– Yleisesti on tiedossa, että pään alueelle kohdistetuista yksittäisistäkin nyrkiniskuista seuraa kuolema. Beni Zaidin uhriin kohdistama väkivalta oli ollut sen kaltaista, että Zaidin olisi pahoinpitelyn aikana väkivaltaa käyttäessään pitänyt pitää uhrin kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena, käräjäoikeus perusteli.

Toisen tapposyyte hylättiin

Ali puolestaan oli tunnustanut osallistuneensa uhrin pahoinpitelemiseen lyömällä tätä kahdesti avokämmenellä ja kerran nyrkillä kasvoihin ja potkaisemalla kerran olkapäähän.

Käräjäoikeus hylkäsi Alin osalta syytteen taposta, koska ei ollut näyttöä siitä, että Ali olisi pahoinpidellyt uhria muutoin kuin kertomallaan tavalla.

Näin asiassa ei tullut varmuudella näytetyksi, että Ali olisi pitänyt uhrin kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena.

Miehet tuomittiin maksamaan uhrin lähiomaisille henkisestä kärsimyksestä yhteensä 32 000 euroa.

Syyskuinen väkivallanteko aiheutti runsaasti protesteja Otanmäessä toimivaa SPR:n vastaanottokeskusta kohtaan. Maahanmuuttovirasto on sittemmin päättänyt lakkauttaa keskuksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja