Ostitko pimennysverhot? Muista aina tarkastaa tämä asia

Lisääntyvä valo kehossa ja mielessä – voiko vaikutuksia hallita? 10:01
KATSO MYÖS: Keväällä ja kesällä lisääntyvä valo vaikuttaa kehossa ja mielessä, mutta voiko vaikutuksia hallita?

Muista tarkistaa, pimentääkö pimennysverhosi oikeasti.

Pimeydestä saa Suomen kesäöissä vain haaveilla. Kun yötön yö paistaa silmään aamuneljältä, makuuhuoneen pimentäminen saattaa alkaa tuntua hyvältä ratkaisulta.

Moni hakee apua pimennysverhoista, mutta ostoksilla eteen voi tulla yllätys: kaikki pimennysverhot eivät nimittäin ole täysin pimentäviä.

Tarjolla myös puolipimentäviä 

Esimerkiksi yritysten verkkokauppojen pimentävät verhot -osiossa saatetaan myydä myös puolipimentäviä verhoja. Tällainen tuote ei tee huoneesta täydellisen hämärää.

Kankailla on monenlaisia nimiä: esimerkiksi Jysk myy "dimout-verhoa", Ikea "osittain pimentävää verhoa" ja Ellos "monitoimiverhoa". Hemtexiltä löytyy pimentävä "blackout-verho".

Verhon tuotetiedoista tulisikin aina tarkistaa, että verho todella on pimentävä. Tiedoista voi löytyä myös arvio siitä, montako prosenttia valoa verho himmentää.

Puolipimentävästä verhosta aurinko tai muu valo voi kuultaa läpi. Ripustustyylistä riippuen valoa voi myös päästä sisään esimerkiksi ikkunan reunasta. 

Vinkki! Jos kaupassa on pimentävästä verhosta esillä esittelykappale, voit painaa puhelimen taskulampun sitä vasten. Katso, kuultaako valoa läpi.

Kaikkia pimennysverhoja ei voi pestä koneessa

Pimentävyyden varmistamiseksi verhon takaosa saattaa olla eriväristä kangasta kuin "paraatipuoli". Kannattaa myös huomata, että toisinaan pakkauksissa verhoja on vain yksi kappale.

Kaikkia pimennysverhoja ei myöskään voi pestä pesukoneessa. 

Katso myös: Valosaaste pilaa unet ja terveyden – näin se vaikuttaa

Näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi 1:22
Näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi!

Lähteet: Ikea, Jysk, Hemtex. Ellos 

Lue myös:

    Uusimmat