Mainos

Osinkoverouudistuksen valuvikoja korjataan ensi viikolla

Hallituksen tarkoituksena on ratkaista kevään osinkoverouudistukseen jääneet niin kutsutut valuviat ensi viikon budjettiriihessään.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) palaisi osin nykyiseen malliin, jossa listaamattomista yhtiöistä maksettuja osinkoja verotettaisiin myös ansiotuloverotuksen mukaisesti. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

- Keväällä esitettiin, että listaamattomien yritysten osalta nettovarallisuuden kahdeksan prosentin rajan ylimenevä osa osingoista verotettaisiin pääosin pääomatulona. Nykyisin se jaetaan pääomatuloksi ja ansiotuloksi, Kataja toteaa.

Katajan mielestä kaikkea osinkoa ei pitäisi verottaa tasaisen pääomaveroprosentin mukaan, koska monissa henkisen työn yhtiöissä ei ainakaan alkuvaiheessa ole pääomia.

-Siellä on nimenomaan henkistä työpanosta. Siitä, että työtä verotetaan ansiotuloverotuksen kautta ja pääoman tuottoa pääomatuloverotuksen kautta, ei minusta pidä luopua, Kataja sanoo.

VATT selvitti kenen verotus kevenee

Nyt voimassa olevassa tuloverolaissa listaamattomasta yhtiöstä saatu osinko jaetaan pääomatulo-osinkoon ja ansiotulo-osinkoon. Keväällä hallituksen rustaamassa järjestelmässä osingot verotetaan tietyin ehdoin pääomatulona.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin selvityksen mukaan hallituksen kevään mallissa kaikkein eniten veroaste pienenee yrittäjillä, joilla ei ole nettovarallisuutta ja joiden bruttotulo on suuri. Tällaisesta yrityksestä nostettu osinko verotetaan nykyjärjestelmässä osin ansiotulona ja hallituksen päätöksessä vain pääomatulona.

-Jos mentäisiin malliin, jossa yhtiö, jossa ei ole pääomia voisi jakaa kaiken tuottonsa pääomatulona, se kannustaisi jakamaan kaikki yhtiön varat. Kehysriihen idea oli saada yritykset kasvamaan, Kataja huomauttaa.

Katajan mielestä ei pidä tukea yrityksiä, joissa tulo siirretään vain tehtäväksi yrityksen kautta. Tällaisia ovat muun muassa lääkärit ja asianajajat, joiden kannattaisi uudessa mallissa tehdä työ yrityksen kautta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.