Osaisitko yhdistää? Neljä merkkiä heikosta keskivartalosta – voi tuntua jopa vessassa

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Vahvista koko kroppaa nopealla kuuden liikkeen kahvakuulatreenillä. Katso ohjeet videolta!

Keskivartalon lihakset ovat avainasemassa arkisten askareiden hoitamisessa.

Vahvat keskivartalon lihakset eivät tarkoita tiukkaa sixpackia. Keskivartalon lihaksilla, joihin kuuluvat vatsalihasten lisäksi lantionpohjan ja selän lihakset, on merkittävä rooli tasapainon ja liikkuvuuden kannalta. Keskivartalo voikin olla vahva, vaikkei lihaksia rasvakudoksen alta erottaisi.

Mikäli ylä- ja alavartalon yhdistävät lihakset ovat sen sijaan päässeet heikkoon kuntoon, voi seurauksena olla elämää haittaavia kipuja ja muita vaivoja. Seuraavat merkit kertovat, että keskivartalon lihaksia olisi syytä vahvistaa esimerkiksi lankuttamalla.

1. Huono ryhti

Keskivartalon vahvat lihakset tukevat lantiota ja selkärankaa ylläpitäen hyvää ryhtiä. Huono ryhti onkin usein merkki heikosta keskivartalosta, kertoo Livestrong-sivusto.

Harjoittelua kaipaava keskivartalo voi näkyä myös lannerangan notkahtamisena eteenpäin, kun pakarat tai lonkankoukistajat kompensoivat heikkoja lihaksia. Notkoselästä ja lantion virheasennoista kärsivät erityisesti naiset ja tuoreet äidit, joiden keskivartalon alueen lihaksia raskaus ja synnytys ovat kuormittaneet.

2. Selkäkivut arkisissa askareissa

Ajan myötä huono ryhti voi johtaa niska-hartiaseudun sekä alaselän kipuiluun. Kivut voivat tuntua arkisissa askareissa, kuten astianpesukonetta tyhjentäessä, pyykätessä, palloa heittäessä, kävellessä tai vähänkään raskaampia esineitä nostellessa.

Well and Good -sivuston haastattelema fysioterapeutti Grayson Wickham kertoo, että keskivartalon heikentyneet lihakset rasittavat lannenikamia, mikä voi aiheuttaa kovaa painetta selkänikamiin, välilevyihin sekä selkärankaa ympäröiviin lihaksiin. Sen sijaan vahva keskivartalo antaa voimaa myös muille kehon lihaksille.

3. Et ole päästä ylös sohvalta tai sängystä

Kehon jäykkyys sohvalta tai sängyltä noustessa voi olla merkki huonossa asennossa löhöämisestä. Huono asento on puolestaan usein yhteydessä heikkoon keskivartaloon. Today-uutissivuston mukaan hankaluus suoristaa kroppa on todennäköisesti merkki liian heikoista keskivartalon lihaksista. 

Well and Good -sivuston mukaan hälytysmerkki on, jos ihminen joutuu ottamaan tukea noustessaan tai seisoessaan.

4. Ruoansulatusongelmat

Hieman yllättäen myös ruoansulatusongelmat voivat olla oireita heikoista keskivartalon lihaksista. Niiden aiheuttama huono asento nimittäin aiheuttaa ummetusta, Harvard Health Publishing kertoo. Mikäli vessanpöntöllä istuessa polvet ovat lantiota alempana, on vatsalihasten vaikeampi edistää ulosteen pääsyä pois suolistosta.

Huono ryhti ruokailun jälkeen voi myös pahentaa närästystä eli mahanesteiden noususta ruokatorveen johtuvaa polttavaa tai epämiellyttävää tunnetta rinnassa. Kyyryyn asentoon ja heikkoihin keskivartalon lihaksiin voi liittyä myös virtsanpidätysvaivoja.

Hulaamalla vyötärö kapeammaksi? Testasimme 1:41
Kaventaako hulaaminen vyötäröä? Testasimme villityksen – katso tulokset videolta!

Lue myös:

    Uusimmat