Kommentti: New Yorkissa valmistaudutaan historialliseen pidätykseen – saako Trump ensimmäisenä presidenttinä rikossyytteet?

Entinen presidentti Donald Trump väittää tulevansa pidätetyksi tänä tiistaina. Mahdolliset syytteet saattavat ainakin lyhyellä tähtämeillä vain lisätä Trumpin kannatusta, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Pieni joukko Trumpin tukijoita protestoi Manhattanilla maanantai-iltana Trumpin mahdollisia syytteitä vastaan. Mikäli Trump saa lähipäivinä syytteet, hän olisi ensimmäinen presidentti maan historiassa, jota syytetään rikoksesta.

Viikonloppuna Trump yllytti kannattajiaan mielenosoituksiin ja kehotti heitä ottamaan isänmaa takaisin. 

Massaprotesteista ei ole tähän mennessä ollut merkkejä, mutta viranomaiset seuraavat Trumpin kehotuksia huolestuneena. Edellisen kerran kuin Trump kehotti kannattajiaan massaprotesteihin, osa tukijoista hyökkäsi kongressiin.

New Yorkin viranomaiset valmistautuvat poikkeuksellisiin turvajärjestelyihin, jos entinen presidentti joutuu lähiaikoina oikeuden eteen.

Mistä on oikein kyse?

Aikuisviihdetähdeksi kutsuttu Stormy Daniels sai 130 000 dollarin maksun hieman ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja. Maksun teki Trumpin entinen asiananjaja Michael Cohen, jolle Trump hyvitti rahat henkilökohtaisilla shekeillä myöhemmin.

Cohen myönsi syyllistyneensä rikokseen vuoden 2018 oikeudenkäynnissä ja todisti maksaneensa Danielsin hiljaiseksi Trumpin käskystä.

Cohen istui tuomion vankilassa muun muassa Yhdysvaltain kampanjarahoituslain rikkomisesta. Cohenin mukaan Trump henkilökohtaisesti ohjeisti maksamaan Danielsille, koska Trump ei halunnut suhteen vahingoittavan silloista presidentinvaalikampanjaa Hillary Clintonia vastaan.

Mistä Trumpia voidaan syyttää?

Emme tiedä vielä varmuudella mahdollisten syytteiden yksityiskohtia, mutta Manhattanin piirisyyttäjä Alvin Bragg voi syyttää Trumpia Cohenin maksujen salailusta.

Valheelliset yritysmaksut ovat rikos New Yorkissa, mikäli niillä yritetetään peitellä toista rikosta. Tässä tapauksessa Trump on voinut syyttäjän mukaan peitellä vaalilain rikkomista vaikenemisrahojen avulla.

Syytteistä päättää valamiehistä, joka on kuullut Cohenia kaksi kerta viime viikolla. Myös Trump on kutsuttu todistajaksi. Trumpin kutsu on myös yksi syy, miksi piirisyyttäjän vuosia jatkuneen tutkinnan uskotaan saavan pian päätöksensä.

Mikäli Trump tuomittaisiin, rangaistus voisi lakiasiantuntijoiden mukaan olla enimmillään neljä vuotta vankeutta.

Miten syytteet vaikuttavat Trumpin vaalikampanjaan?

Trump pyrkii jälleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Moni republikaani on noussut puolustamaan Trumpia Manhattanin piirisyyttäjää vastaan.

Trump on kutsunut piirisyyttäjän tutkintaa poliittisesti motivoituneeksi ja nimittänyt piirisyyttäjää rasistiksi. Bragg on ensimmäinen tummaihoinen johtava Manhattanin piirisyyttäjä ja hän on saanut uhkailuja Trumpin syytteisiin liittyen.

Osa Trumpin kannattajista on kehottanut sosiaalisessa mediassa väkivaltaan Braggia vastaan. Trump uskookin, että mahdolliset syytteet vain lisäisivät hänen suosiotaan kannattajien keskuudessa.

Todennäköisesti näin onkin, mutta lisä-ääniä syytteet eivät tuo ja ne hankaloittavat Trumpin mahdollisuuksia pidemmällä tähtämeillä tulevia vaalien kilpakumppaneita vastaan.

Trump on myös muiden tutkintojen kohteena

Stormy Daniels ei ole Trumpin ainoa huoli.

Muun muassa Trumpin rooli kongressihyökkäyksessä on tutkinnassa, kuten myös Valkoisen talon salaisten asiakirjojen vieminen ja panttaaminen. Myös Trumpin yritys hylätä 2020 presidentinvaalien Georgian osavaltion tulos on tutkinnan kohteena.

Lue myös:

    Uusimmat