Donald Trump saatetaan pidättää lähipäivinä, taustalla hyssyttelyraha pornotähdelle – tämä kaikki ex-presidenttiä uhkaa

Stormy Daniels: Minua vaadittiin väkivallan uhalla vaikenemaan suhteesta Trumpiin 1:19
Katso myös: Stormy Daniels on kertonut, että häntä vaadittiin väkivallan uhalla olemaan kertomatta suhteestaan Donald Trumpiin.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump saatetaan pidättää lähiaikoina, mutta miten se käytännössä tapahtuu ja estääkö se hänen pääsynsä uudestaan presidentiksi?

Ex-presidentti Donald Trump kertoi sosiaalisessa mediassa eilen sunnuntaina, että Manhattanin piirisyyttäjä aikoo pidättää hänet huomenna tiistaina osana häneen kohdistuvaa tutkintaa. 

Samassa yhteydessä hän kehotti ihmisiä protestoimaan ja "ottamaan maan takaisin". 

Taustalla aikuisviihdetähdelle maksettu hyssyttelyraha

Tällä kertaa kyseessä ovat epäillyt vaientamisrahat, joita Trump olisi maksanut aikuisviihdetähti Stephanie Gregory Cliffordille vuoden 2016 vaalikampanjan aikana. Clifford tunnetaan paremmin taitelijanimellä Stormy Daniels.

Stormy Danielsin mukaan hän ja Trump harrastivat seksiä vuonna 2006 Trumpin ollessa jo naimisissa nykyisen vaimonsa Melania Trumpin kanssa.

Daniels otti vuonna 2016 yhteyttä tiedotusvälineisiin ja tarjoutui myymään kertomustaan "aviorikollisesta suhteesta".

Trumpin tiimi sai tästä vihiä, ja asianajaja Michael Cohen maksoi Danielsille 130 000 dollaria vaikenemisesta.

Rikkoiko Trump lakia?

Manhattanin piirisyyttäjän Alvin Braggin mukaan Trump rikkoi Yhdysvaltain vaalirahoituslakia pyrkiessään vaikuttamaan presidentinvaalin tulokseen tukkimalla Stormy Danielsin suun rahalla.

Tapaus ei ole kuitenkaan missään nimessä ole vielä selvä, arvioi esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC

Vastaavasta syytteestä on vain vähän ennakkotapauksia, ja aiemmat yritykset syyttää poliitikkoja kampanjarahoituksen ja henkilökohtaisten menojen välisen rajan ylittämisestä ovat epäonnistuneet.

Verkkolehti Politicon nimettömien viranomaislähteiden mukaan syyttäjänvirasto valmistautuu pidättämään Trumpin joko maanantai-iltana tai keskiviikkona paikallista aikaa. 

Trump uskoo: Manhattanin piirisyyttäjä vihaa häntä 

Median mukaan Trump uskoo saavansa syytteen vain, koska hän uskoo Alvin Braggin vihaavan häntä.

Osa Trumpin neuvonantajista on CNN:n mukaan kehottanut Trumpia olemaan kannustamatta protesteihin siinä pelossa, etteivät Capitolin kaltaiset tapahtumat toistuisi.

Yli 2 000 Trumpin kannattajaa ja mielenosoittajaa tunkeutui loppiaisena 2021 Yhdysvaltain kongressitaloon. Mellakoissa loukkaantui yli 140 viranomaista, ja yksi poliisi ja neljä muuta ihmistä kuoli. Myöhemmin neljä muuta poliisia teki itsemurhan tapahtumien takia.Trumpin väitetään yllyttäneen kannattajansa kongressitalon valtaukseen.

Mitä tapahtuu, jos Trump pidätetään? 

Jos Trumpia vastaan nostetaan syyte, hänen pidättämisessä noudatettaisiin hänen asianajajansa mukaan ”tavanomaista menettelyä”.

Se tarkoittaa sitä, että hän matkustaisi Floridassa sijaitsevasta Mar-a-Lago-hotellistaan New Yorkin oikeustalolle, jossa hänet pidätettäisiin virallisesti ja jossa häneltä otettaisiin sormenjäljet ja rikosrekisterikuvat.

Kun otetaan huomioon tällaisen siirron historiallinen luonne ja siihen liittyvät turvallisuuskysymykset, tapa, jolla tämä kaikki tapahtuisi, on epävarma.

Jos Trump tuomittaisiin törkeästä rikoksesta, häntä odottaisi BBC:n mukaan enintään neljän vuoden vankeusrangaistus. Jotkut oikeusasiantuntijat pitävät sakkoja kuitenkin vankilatuomiota todennäköisempänä vaihtoehtona. 

Syyte tai tuomio eivät estä Trumpia pyrkimästä presidentiksi 

Voiko Trump sitten vielä pyrkiä presidentiksi?

Syyte tai edes rikostuomio eivät estäisi Trumpia jatkamasta presidentinvaalikampanjaansa, jos hän niin haluaa. 

Yhdysvaltain lainsäädäntö ei estä rikoksesta syylliseksi todettuakaan ehdokasta kampanjoimasta ja toimimasta presidenttinä – edes vankilasta käsin.

Trumpin pidätys vaikeuttaisi kuitenkin varmasti hänen presidentinvaalikampanjaansa.

Lue myös:

    Uusimmat