Tutkija: Marraskuussa saatetaan nähdä presidentinvaali, jossa toinen ehdokas on vankilassa

Tutkija: Jos oikeus vie Trumpilta ehdokkuuden, kannattajien reaktio on väkivaltainen 3:48
Tutkija: Näin oikeus voi vielä estää Trumpin ehdokkuuden – kannattajien reaktio todennäköisesti väkivaltainen

Trumpin ehdokkuus voi vielä horjua oikeuden päätöksillä, mutta reaktio ehdokkuuden epäämiseen olisi tutkijan mukaan todennäköisesti väkivaltainen.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ehdokkuus presidentinvaaleissa alkaa näyttää selvältä. Esivaalin voitto New Hampshiressa lisää todennäköisyyttä sille, että Trumpista tulee republikaanipuolueen presidenttiehdokas.

– New Hampshiren piti olla Trumpin heikoimpia osavaltioita – jos jossain joku hänet päihittää, Nikki Haley päihittää hänet siellä. Ja näin ei nyt käynyt, sanoo tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

– Jos Trump pärjää näin hyvin jopa New Hampshiressa, eikä Nikki Haley pysty häntä voittamaan sielläkään, on vaikea nähdä, että Nikki Haley pystyisi voittamaan häntä oikeastaan yhtään missään.

Haley kuitenkin kommentoi pian Trumpin voittoennusteen jälkeen, ettei ehdokaskilpa ole suinkaan ohitse ja sanoi, että Trumpin ehdokkuus olisi voitto Joe Bidenille. Haley vaikuttaa siis jatkavan yhä taistelua.

MTV New Hampshiressa: Trump vahvisti asemiaan 2:24
MTV New Hampshiressa: Trump vahvisti asemiaan, Haley ei luovuta

Lindénin mukaan Haley saattaa ennakoida tilannetta, jossa Trumpin tielle ehdokkuuteen sattuukin ulkopuolisia esteitä. 

– Käynnissä olevat [Trumpin] oikeudenkäynnit ehkä herättävät ajatuksen, että kakkospaikasta kannattaa pitää kiinni ja taistella pidemmälle kuin normaalioloissa.

– Ehkä hän myös ajattelee Trumpin olevan niin vanha, että hänelle voi tulla yllättävä terveyshuolikin.

Teoriassa on mahdollista, että republikaanipuolue vaihtaa vielä toisen ehdokkaan Trumpin tilalle, jos hän saisi tuomion ja joutuisi konkreettisesti vankilaan ennen lopullista vaalia marraskuussa. Trump on syytettynä useissa rikosjutuissa, joista rangaistus voi olla vankeutta.

– Mutta puolueen ei luultavasti kannata tehdä sitä, niin absurdia kuin se onkin. Se suututtaisi Trumpin intohimoiset kannattajat, jotka uskovat, kun Trump sanoo oikeudenkäyntien olevan poliittinen ajojahti ja vääryys häntä kohtaan. 

Moni Trumpin äänestäjä todennäköisesti raivostuisi republikaanipuolueelle eikä äänestäisi ollenkaan. Siksi puolue mieluummin pitänee hänet ehdokkaana, vaikka sellistä käsin.

– Eli saatamme nähdä marraskuussa kisan, jossa toinen ehdokkaista on vankilassa.

Kannattajat valmiita puolustamaan Trumpia myös väkivalloin

Yhdysvaltain korkeimmalta oikeudelta odotetaan myös kantaa siihen, onko Trump vaalikelpoinen perustuslain nimissä. Perustuslain lisäyksen mukaan perustuslain vastaiseen kapinaan osallistunut tai osallisia auttanut ei ole vaalikelpoinen. 

Osa osavaltioista on alustavasti päättänyt, ettei Trump oli vaalikelpoinen esivaaleissa, mutta ne odottavat vielä korkeimman oikeuden kantaa.

Lindénin mukaan korkeimman oikeuden kannalla voi olla dramaattinen merkitys, jos se linjaa kannastaan lopulliseen presidentinvaaliin, eikä pelkästään esivaaleihin. Hän kuitenkin odottaa rajallista kannanottoa, joka saattaa jättää paljon kysymyksiä auki.

Tutkija: Marraskuussa saatetaan nähdä presidentinvaali, jossa toinen ehdokas on vankilassa 3:00
Katso: Onko Haleylla enää mitään mahdollisuuksia – käykö Trump vaalit vankilasta?

Vaikka Trump ei olisikaan joissain osavaltioissa vaalikelpoinen, saattaa hän silti kerätä tarpeeksi valitsijamiehiä ehdokkuuteen lopullisissa vaaleissa.

Lindénin mukaan Trumpin vaalikelpoisuuden epääminen tyystin presidentinvaalissa olisi äärimmäisen kuohuttava tapahtuma – etenkin hänen kannattajilleen.

– Täytyy muistaa, että hänen kannattajistaan monet ovat niitä, jotka sanovat kyselyissä järjestelmän olevan niin rikki, että väkivalta on houkutteleva ratkaisu. 

– Uskon, että reaktio olisi väkivaltainen. Trump itse myös muistuttelee tästä väkivallan pelosta ja toivoo, että väkivallan uhan pelossa tulisi hänelle myönteinen päätös.

Miltä Trumpin tie presidentiksi nyt näyttää? Katso Lindénin koko haastattelu Huomenta Suomessa: 

Donald Trumpin presidenttitaival 10:23

Lue myös:

    Uusimmat