Osa jo parantuneista koronapotilaista on alkanut oireilla uudestaan – oireiden on raportoitu jatkuneen jopa viikkokausia: "Milloin tämä oikein loppuu?"

Vantaalainen Joni Savolainen on sairastanut jo seitsemän viikkoa – erilaisia oireita ollut kymmeniä, mutta diagnoosi puuttuu yhä 9:11
Video: Vantaalainen Joni Savolainen on sairastanut jo seitsemän viikkoa – erilaisia oireita ollut kymmeniä, mutta diagnoosi puuttuu yhä

Perjantaina ylitettiin positiivinen rajapyykki, kun yli miljoonan ihmisen kerrottiin toipuneen heidän saamistaan varmennetuista koronavirustartunnoista. Suomessakin taudista on toipunut THL:n arvioiden mukaan jo noin 3500 ihmistä.

Vai onko sittenkään?

Maailmalla on uutisoitu useista tapauksista, joissa kertaalleen koronaviruksen selättäneet potilaat ovat alkaneet oireilla uudelleen.

Bloomberg kertoo Mirabai Nicholson-McKellarista, jolla oli ollut koronatartunta, mutta hän oli parantunut siitä. Australialaisnainen oli kuitenkin alkanut tuntea koronaoireita myöhemmin uudelleen.

Päivystyksessä testitulos oli jälleen positiivinen, vaikka vain kolmea päivää aiemmin se oli ollut negatiivinen ja naiselle oli sanottu, että parin päivän jälkeen hän voisi poistua karanteenista.

Lontoossa oleva Daniela Alves puolestaan maksoi 200 puntaa yksityisellä teettämästään koronatestistä, jonka tulos oli positiivinen. Hänelläkin oli ollut oireita pitkään useita viikkoja ja sahaten: välillä oireita ei ollut lainkaan ja välillä jatkuvasti.

"Milloin tämä oikein loppuu?"

Molemmat naiset ovatkin nyt epätietoisuuden vallassa: ovatko he terveitä vai sairaita ja milloin tuska loppuu.

– En tiedä milloin tulokseni voisi olla negatiivinen ja voisin mennä ulos, Alves sanoo ja miettii, pitääkö hänen maksaa uudet 200 puntaa varmistaakseen olevansa kunnossa.

– Milloin tämä oikein loppuu? Ajattelen tilannetta jatkuvasti, Nicholson-McKellar puolestaan pohtii.

– Olenko edelleen tartuttava? Mistä tiedän, olenko tartuttava vai en, hän murehtii.

Tautia ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin

Koronaviruksen oireet voivat olla hyvin monenlaisia. Yleisimpiä oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli sekä häiriöt maku- ja hajuaistissa.

Koska tautia ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin, asiantuntijat eivät osaa sanoa, onko tauti mahdollisesti aktivoitunut uudestaan, eikö se ole koskaan mennytkään ohi ja kestää viikkoja vai onko ihminen kenties saanut uuden tartunnan.

On myös mahdollista, että uusissa oireissa on kyse tartunnan aiheuttamista komplikaatioista.

WHO:n infektiotautien asiantuntija Maria Van Kerkhove on sanonut BBC:n haastattelussa, että kun ihmisillä on testattu parantumisen jälkeen uudestaan positiivisia koronanäytteitä, niin kyse onkin todellisuudessa ollut siitä, että kehossa olleet kuolleet solut ovat lähteneet liikkeelle vaikuttaen testitulokseen.

Luovatko vasta-aineet immuniteetin?

Arvostetun Stanfordin lääketieteellisen yliopiston tartuntatautien professori Yvonne Maldonado sanoo Bloombergin haastattelussa, että asiantuntija yrittävät nyt joukolla selvittää, miten tauti ja virus käyttäytyvät.

– Mitä tapahtuu, kun ihmiset ovat saaneet tartunnan ja sairastuneet? Ovatko he immuuneja vai toimivatko he tartuttajina muille, hän muun muassa pohtii.

– Vasta-aineiden kehittyminen kehossa ei välttämättä tarkoita, että siitä kehittyisi immuniteetti tätä tautia vastaan, Japanin Koben yliopiston tartuntatautien professori Kentaro Iwata puolestaan sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat