Jo parantuneilla koronapotilailla on todettu uudestaan positiivisia testituloksia – WHO:n asiantuntija: "Ei ole kyse uudesta tartunnasta"

Koronaviruksesta parantuneilla on todettu myöhemmin uudelleen positiivisia testituloksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole uusi tartunta, ja Etelä-Koreassa asiantuntijat uskovatkin, että tautia ei voi saada uudestaan.

Maailmassa on todettu jo yli 3,5 miljoonaa koronavirustartuntaa. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut lähes 250 000 ihmistä, mutta siitä parantuneita on huomattavasti enemmän.

Etelä-Koreassa, Japanissa ja Kiinassa kertaalleen koronaviruksesta parantuneilla ihmisillä on uusissa testeissä todettu uudelleen koronavirustartunta. Voiko tauti siis tarttua ihmisiin toistamiseen vai mistä on kyse?

"Elimistöön on jäänyt kuolleita soluja"

Muun muassa Business Insider -lehden mukaan eteläkorealaiset asiantuntijat sanovat, että uusissa positiivisissa tuloksissa kyseessä ei ole ollenkaan kyse uudesta tartunnasta tai viruksen heräämisestä horroksesta. Samoilla linjoilla on Maailman terveysjärjestö WHO:n infektiotautien asiantuntija tohtori Maria Van Kerkhove.

Van Kerkhove sanoin BBC:n haastattelussa, että ainakin osassa uusista positiivista testituloksista kyse on kuolleista koronavirussoluista.

Tohtori selittää haastattelussa, että kuolleita soluja on jäänyt elimistöön ja kun ne lähtevät liikkeelle, niin ne näkyvät positiivisina testituloksina.

– Se ei ole tarttuvaa virusta, se ei ole uutta infektiota eikä viruksen uudelleen aktivoitumista. Se on osa paranemisprosessia ja tämä on todella mielenkiintoista, hän sanoo.

Monet valtiot, kuten Suomi, ovat pikkuhiljaa ja asteittain avaamassa ja löyhentämässä koronarajoituksiaan. Ilmoille on väläytetty välillä myös ideoita esimerkiksi koronahihamerkeistä, jotka kertoisivat, onko ihminen jo sairastanut koronaviruksen. Näin virustaudin sairastaneet voisivat jälleen olla avaamassa Suomea.

WHO on kuitenkin aiemmin ilmoittanut, että tämä ei ole heidän mielestään hyvä idea, sillä tauti voi tarttua uudestaan.

Eteläkorealaiset asiantuntijat uskovat Sky Newsin mukaan, että koronaviruksen aiheuttamaan tautiin ei voi sairastua toista kertaa. Tätä WHO:n Van Kerkhoven ei voi vahvistaa.

– Tällä hetkellä tiedämme, että kun joku on sairastunut COVID-19-koronavirukseen, hänelle kehittyy muutamiksi viikoiksi vasta-aineita ja osittaista immuniteettia tautia vastaan.

– Nyt yritämme selvittää, tarkoittaako vaste sitä, että ihmisille kehittyy immuniteetti tai vahvempi vastustuskyky tautia vastaan, ja kuinka kauan se mahdollisesti kestää. Vielä emme tiedä tähän vastausta, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat