Orpon kieli kovenee: Itärajalla on hybridihyökkäys Suomea kohtaan, pääministeri sanoo Ylelle

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kutsuu itärajan tilannetta hybridihyökkäykseksi Ylen Ykkösaamun haastattelussa. Orpon mukaan kyseessä on hyökkäys Suomen ja EU:n suvereniteettiä ja rajoja vastaan ja siihen osallistuu toisen valtion viranomaisia.

Orpon mukaan vastuu hyökkäyksestä on Venäjällä, ja hänen mukaansa Venäjä on vastuussa myös ihmisistä, joita järjestetään Suomen rajalle.

– Syy on Venäjän, joka jatkaa hybridihyökkäystään Suomea kohtaan. Meidän on pakko siihen puuttua, sanoo Orpo.

Valtioneuvosto päätti tällä viikolla sulkea itärajan jälleen kokonaan, ja nykyisen päätöksen mukaan itäraja pysyy suljettuna tammikuun 14. päivään saakka.

Päätöksen taustalla on se, että Venäjän rajaviranomaiset alkoivat sallia pääsyn Suomen rajalle sellaisilta ihmisiltä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa. Tämän vuoksi turvapaikanhakijoita on saapunut Suomen itärajalle aiempaa enemmän.

Orpo sanoo Ylen haastattelussa, että Venäjä on vastuussa ihmisistä, joita Suomen rajalle järjestetään.

Orpon mukaan Suomi seuraa itärajan tilannetta ja valmistelee tarvittaessa pysyvämpiä ratkaisuja rajatilanteen vakauttamiseen, jotta "auki, kiinni, auki" -tilanteesta pääsisi eteenpäin.

Hän on kertonut antaneensa tukensa sille, että lainsäädännölliset muutokset voivat tulla kyseeseen, tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Myös Euroopan unioni on hänen mukaansa valmis tukemaan Suomen rajatilannetta ja tarvittaessa taloudellisesti.

Itäraja on suljettu – autojono vielä sulkemisaikaan 1:54
Itäraja on suljettu – autojono vielä sulkemisaikaan.

Miksi Venäjälle pyrkineiden matka tyssäsi Vaalimaalla paljon ennen sulkemisaikaa? Rajavartioston kapteeni vastaa 7:06
Miksi Venäjälle pyrkineiden matka tyssäsi Vaalimaalla paljon ennen sulkemisaikaa? Rajavartioston kapteeni vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat