Itärajan sulku piti yöllä Vaalimaalla ja Niiralassa – joukkio jäi Venäjän puolella nuotion äärelle

Itäraja on suljettu – autojono vielä sulkemisaikaan 1:54
Itärajan sulkeutuessa paikalla oli vielä autojono.

Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikoilta ei ole pyrkinyt uusia turvapaikanhakijoita Suomeen sen jälkeen, kun rajanylityspaikat suljettiin perjantaina illalla, kerrottiin rajavartiostoista STT:lle lauantaiaamuna.

Yleisjohtaja Kimmo Gromoff Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo STT:lle, että Venäjän puolelle rajaa on jäänyt enintään noin parinkymmenen ihmisen joukko nuotion äärelle, mutta tilanne on muuten rauhallinen.

– He ovat näkyvillä rajalta, mutta eivät he ole suoraan siinä raja-aidan takana eivätkä hakemassa turvapaikkaa, hän sanoo ja kertoo rajavartioston seuraavan tilannetta.

Perjantai-iltana Venäjän puolelle jääneen joukkion koko oli hänen mukaansa noin 100–200 ihmistä, mutta ryhmä on suurilta osin illan ja yön ajan hajaantunut ja palannut Venäjälle.

Mitään muuta liikennettä ei hänen mukaansa ole rajalla ollut sen sulkeutumisen jälkeen.

Yö ja aamu ovat olleet rauhallisia myös Niiralasta vastaavan Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella, kerrotaan johtokeskuksesta.

Perjantaina rajaliikenne jumiutui varsinkin Vaalimaalla voimakkaasti, kun ihmisiä pyrki ylittämään rajan ennen sen sulkeutumista. Niiralasta Suomeen saapui perjantaina 84 turvapaikanhakijaa, Vaalimaalta puolestaan 124.

Itäraja suljettuna

Suomen itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä uudestaan perjantaina iltakahdeksalta. Syynä on, että Venäjän viranomaiset alkoivat loppuvuonna aiemmasta poiketen sallia sellaisten maahanpyrkijöiden, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa, saapua Suomen rajanylityspaikoille.

Suomeen on itärajan kautta pyrkinyt lukuisista eri lähtömaista ihmisiä hakemaan turvapaikkaa. Itäraja on viimeisimmän päätöksen mukaan suljettu henkilöliikenteeltä tammikuun 14. päivään saakka.

13-vuotias Maria jumissa Vaalimaalla: "Joillakin on lapset yksin Venäjällä" 1:58
13-vuotias Maria Carcei kertoo odottaneensa tänään Vaalimaalla pitkään pääsyä Venäjän puolelle – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat