Oppositio parahtaa hallituksen budjettiehdotuksesta – "Hallitus on tietoisesti valinnut velkaantumisen tien"

Oppositio kritisoi hallituksen budjettiesitystä –"Valittu tietoinen velkaantumisen tie" 1:00
Oppositio kritisoi hallituksen budjettiesitystä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli torstaina valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen. Ehdotus on noin 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Valtio aikoo ottaa velkaa noin 2,5 miljardia euroa vähmmän kuin tänä vuonna. Kokonaisuudessaan valtionvelka nousee 144 miljardiin euroon. Se on noin 52 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ehdotus kirvoitti oppositiossa kitkeriä kommentteja. Kokoomuksen Elina Valtonen kommentoi MTV:lle olevansa ehdotuksesta huolissaan.

– Kyllähän tämä hurjalta kuulostaa. Nyt ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa maassa on korkeampi työllisyys kuin on vuosikymmeniin ollut ja silti julkinen talous on näin vahvasti alijäämäinen. Hallitus ei ole ottanut tasapainotavoitetta ollenkaan tosissaan.

Valtonen jatkaa, että 6,3 miljardin alijäämä ensi vuodelle, on hurja siihen nähden, että ”taloudessa menee kuitenkin suhteellisen hyvin”. Hän muistuttaa, että hallituskausi alkoi tilanteessa, jossa Suomen julkinen talous oli lähes tasapainossa.

– Se ei selity millään koronalla. Se ei selity myöskään sodan aiheuttamilla lisämenoilla. Se selittyy sillä, että tämä hallitus on tietoisesti valinnut velkaantumisen tien. Marinin hallitus on tehnyt päätöksen, että pysyviä menoja vain lisätään. Korona ei missään nimessä selitä enää ensi vuoden alijäämää.

Kritiikkiä sataa muistakin leireistä. Perussuomalaisten tänään lähettämässä tiedotteessa Ville Tavio kuittaa, että huolettoman velanoton riskit toteutuvat nyt korkomenojen noustua.

– Korkomenot kaksinkertaistuvat ensi vuonna 1,3 miljardiin euroon. Eihän tämä hallitus osaa kuin elää velaksi. Missä säästöt?

Saarikon ehdotus lapsilisien korottamisesta saa Taviolta ideana kiitosta, mutta Tavion mielestä ehdotus tuli liian myöhään ja korotuksen pitäisi olla pysyvä.  

– Lapsilisän kertakorotus inflaation verran on hyvä, joskin korotus tulisi tehdä pysyväksi. Ei ole yllätys, että kertakorvaus osuu juuri vaalien alle, Tavio sanoo.

Myös perussuomalaisten Leena Meri antaa ehdotukselle risuja. Hän kritisoi riittämättömiä toimia bensan- ja sähkönhinnan suhteen.

– Jakeluvelvoitteen voisi poistaa kokonaan, jotta hintoja saataisiin alemmaksi. On järkyttävää, että hallitus vasta aloittaa selvityksen sähkön hinnan hillitsemiseksi, vaikka hinnat ovat olleet pilvissä jo kuukausikaupalla.

Meri huomauttaa, että perussuomalaiset ovat vaatineet pitkään toimia hintojen hillitsemiseksi ja ovat esittäneet ”lukuisia keinoja” sen tekemiseen.  

– Koko Eurooppa on ollut kuukausien ajan huolissaan sähkön hinnoista, mutta hallituksen vitkastelu on ennätystasolla, Meri lopettaa.

Annika Saarikko kommentoi budjettiesitystä Seitsemän uutisissa 3:13
Näin Saarikko kommentoi budjettia.


Lue myös:

    Uusimmat