Saarikon budjettiehdotus yli 6 miljardia alijäämäinen – ylimääräinen lapsilisä kaikille perheille, etuuksiin korotuksia

Tällainen on ensi vuoden budjetti – valtiovarainministeri Saarikko kertoo tiedotustilaisuudessa 46:01
Katso valtiovarainministeri Saarikon tiedotustilaisuus budjettiesityksestä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli torstaina valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen.

Budjettiehdotuksen loppusumma on noin 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on noin 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Valtio aikoo ottaa velkaa noin 2,5 miljardia euroa vähmmän kuin tänä vuonna. Kokonaisuudessaan valtionvelka nousee 144 miljardiin euroon. Se on noin 52 prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Alijäämä uhkaa kasvaa tulevina vuosina, kun kansa ikääntyy, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä.

Vuoden 2023 bruttokansantuotteen kasvu jää vaisuksi ja taantuman riski on kohonnut.

– Tätä aikaa on perusteltua kutsua hallan vaaraksi, Saarikko sanoi.

Talouskasvu hidastuu

Talouden kasvu uhkaa hyytyä muun muassa Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan seurauksena. Talouskasvua hidastavat myös nopea inflaatio, nousevat korot ja energiamarkkinoiden epävarmuus.

Työllisyyden nopea kasvu taittuu ja kotitalouksien ostovoima kehittyy heikosti. Kotitalouksien luottamus omaan talouteen on laskenut mittaushistorian heikoimmalle tasolle.

Työllisten määrä Suomessa on tähän asti kehittynyt ennätyksellisen hyvälle tasolle, Saarikko sanoi.

– Siitä kiitos kuuluu suomalaisille työnantajille ja suomalaisille, jotka ovat vastaanottaneet työtä.

Ylimääräinen lapsilisä

Valtiovarainministeriö esittää, että hintojen nousun vuoksi valtaosaan etuuksista tehdään hintojen nousua vastaava korotus vuodenvaihteessa.

Lisäksi valtiovarainministeriö esittää, että matkakuluvähennyksen tavanomaista suurempaa enimmäismäärää jatketaan ensi vuonna. Vähennys pysyisi vähintään 30 sentissä kilometriltä. Lisäksi jakeluvelvoitteen alentamista ehdotetaan jatkettavaksi ensi vuonna.

Keskiviikkona Saarikko ehdotti Twitterissä ylimääräisen lapsilisän maksamista kaikille perheille tämän vuoden lopulla. Saarikon mukaan näin tuettaisiin lapsiperheitä, joita ruuan, energian ja liikkumisen hinnannousu on koetellut.

Ehdotus olisi Saarikon mukaan kertaluontoinen eikä vaatisi uutta lainanottoa, vaan se rahoitettaisiin hallituksen lisätalousarviovarauksesta.

Saarikko tarkensi ehdotustaan torstain tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi, että ylimääräinen lapsilisä maksettaisiin joulukuussa käytännössä kaksinkertaisena lapsilisänä.

Hinta reilut 100 miljoonaa

Ylimääräisen lapsilisän maksamisen vaikutus valtiontalouteen tälle vuodelle olisi Saarikon mukaan reilut 100 miljoonaa euroa.

– Se on vahva viesti siitä, miten lapsilisä on olemassa nimenomaan tasaamassa kulueroja perheellisten ja perheetömien suomalaisten välillä. Se on viestimme siitä, miten tärkeää on pitää huolta lapsista ja nuorista näiden vaikeiden vuosien keskellä.

Valtiovarainministeriö on käynyt sisäisiä neuvotteluja budjettiesityksestä keskiviikkona ja torstaina. Esitys sisältää täsmätoimia kohdistettuna niille, joihin hintojen nousu iskee koviten.

Koko esitys julkaistaan perjantaina VM:n verkkosivuilla. Varsinainen hallituksen budjettiriihi alkaa elokuun 31. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat