Koululainen kuoli saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla – Sivistystoimen johtaja: "Järkyttävä tapaus"

Espoolaisen Tiistilän koulun oppilas kuoli sairaalassa saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla tämän viikon lopulla. Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä vahvistaa tapahtuneen MTV:lle.

Tapahtunutta ryhdytään selvittämään heti maanantaina. Selvityksen pohjalta tehdään Pitkälän mukaan tarkempia johtopäätöksiä.

Pitkälän saamien tietojen mukaan liikuntatunnilla on ollut käynnissä Move!-mittaus, joka kuuluu opetussuunnitelmaan. Siinä mitataan koululaisten fyysistä toimintakykyä.

– Siinä on tällainen kestävyyteen liittyvä testi, jossa juostaan nopeutuvana suorituksena 20 metrin matkaa, Pitkälä kertoo.

Sairauskohtaus on esimerkiksi asiasta ensin kertoneen Ilta-Sanomien tietojen mukaan tapahtunut kestävyyttä mittaavan piip-testin aikana.

"Järkyttävä tapaus"

Pitkälä kertoo, että mittauksessa on tarkat ohjeistukset sen suhteen, ketkä voivat osallistua. Jos oppilas on esimerkiksi sairaana, ei testiin saa osallistua. Testin voi myös keskeyttää. 

– Kyse on siitä, onko ohjeita noudatettu, tai että onko taustalla esimerkiksi vakavaa sairautta, mikä ei ole ollut kenenkään tiedossa, Pitkälä toteaa. 

Tapauksen tiimoilta selvitetään nyt, onko ohjeita noudatettu. On myös mahdollista, että oppilaalla on ollut taustalla esimerkiksi sairaus, joka ei ole ollut kenenkään tiedossa.

– Tämä on järkyttävä tapaus. Pitää miettiä, kuinka fyysistä suorituskykyä mitataan – onko tämä tapa hyvä vai mikä se vaihtoehtoisesti olisi, hän sanoo.

"Surullinen tapauksen johdosta"

Pitkälällä ei ole tietoa, että vastaavaa olisi tapahtunut aikaisemmin Move!-mittausten aikana. Hän oli itse Opetushallituksen pääjohtaja, kun uudistuksesta päätettiin.

Hän pohtii, että oppilaiden terveydentilasta tulisi olla tarkkoja tietoja ennen testin järjestämistä. Tämä voi olla yksityisyyteen liittyvien syiden takia kuitenkin haastavaa. 

Pitkälä toteaa olevansa järkyttynyt tapauksen johdosta.

– Erityisesti valittelen vanhemmille, että tällä tavalla on käynyt. Olen hyvin surullinen tämän tapauksen johdosta, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat