Oppilaita kiellettiin jakamasta synttärikutsuja koulussa – vanhemmat tuohtuneita: "Ulkopuolelle jääminen on osa elämää"

7:29
Mitä tehdä, jos omaa lasta kiusataan tai hän on kiusaaja?

Sydneyläiskoulun päätös kieltää oppilaita jakamasta syntymäpäiväkutsuja koulussa on suututtanut vanhempia ympäri Australiaa. Monien mielestä lapsia suojellaan liikaa pettymyksiltä, jotka ovat osa elämää. Kiellosta uutisoi muun muassa News.com.au-sivusto.

Australian Sydneyssa sijaitseva Mosman Public School -oppilaitos on kieltänyt oppilaitaan jakamasta syntymäpäiväkutsuja koulussa. The Daily Telegraph kertoo, että koulu yrittää tällä tavalla estää sen, että ilman kutsua jääneet oppilaat pahoittaisivat mielensä.

Koulun ohjeistuksen mukaan vanhempien tulisi jatkossa koota sähköpostilista kutsutuista ja lähettää kutsut sähköisesti. Vanhempien tulisi myös rohkaista lapsiaan siihen, että he eivät puhuisi tulevista juhlista koulussa, jotta ilman kutsua jääneet lapset eivät kuulisi niistä.

News.com.au-sivuston mukaan koulu pisti synttärikutsujen jakamisen pannaan sen jälkeen, kun oppilas pahoitti mielensä jäätyään ilman kutsua luokkalaisen juhliin.

Päätös herättänyt närää

Lehtitietojen mukaan vanhemmat ovat ottaneet kiellon vastaan ristiriitaisin tuntein. Toisten mielestä lasten tunteiden suojeleminen on tärkeää, kun taas toisten mielestä kielto ei auta lapsia kestämään pettymyksiä, jotka kuuluvat elämään.

– Miten naurettavaa! Ulkopuolelle jääminen on osa elämää, ja lapsille pitäisi opettaa, miten selviytyä todellisista tilanteista, kirjoitti eräs sosiaalisessa mediassa.

– Vanhempien tehtävä on opettaa lapsille, että aina ei voi saada, mitä haluaa, kommentoi toinen.

"Jotkut lapset eivät saa kutsua kenenkään juhliin"

News.com.au-sivuston mukaan jotkut opettajatkin ovat osallistuneet keskusteluun. Eräs kertoo, että hän pyytää vanhempia antamaan kutsut hänelle, ja hän laittaa ne myöhemmin vaivihkaa oppilaiden laukkuihin.

Opettaja kertoo, että hän tietää, millainen vaikutus kutsuilla on lapsiin.

– Valitettavasti jotkut lapset eivät saa kutsua kenenkään juhliin. Joskus ihmiset unohtavat, millaista on olla 4–6-vuotias, hän kertoo.

Joidenkin mielestä hyvä ratkaisu

Ratkaisulle herui myös ymmärrystä.

– On todella törkeää jättää joku ulkopuolelle, kun suurin osa luokkalaisista on kutsuttu. Etenkin, jos kutsut jaetaan koulussa, eräs kommentoi.

– Olen nähnyt, miten muut tytöt kutsutaan, mutta minun tytärtäni ei. Hän on näyttänyt pettyneeltä ja miettinyt, mikä hänessä on vikana, komppaa toinen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja