Mainos

Opiskelijoiden asuntotilanne kohtuullisen hyvä

Etusijalla asunnon saamisessa ovat opiskelunsa aloittavat sekä paikkakunnalle kauempaa muuttavat.

Opiskelijoiden vuokra-asuntotilanne on valtakunnallisesti vielä hyvä. Ainoastaan Tampereella vapaita asuntoja on huonosti saatavilla.

Tampereen tilannetta heikentää se, että yksi kaupungin opiskelija-asuntoloista on remontissa. Remontin alla on kaikkiaan kaksisataa asuntolapaikkaa.

Asuntoja varataan myös vaihto-opiskelijoille. Tampereen opiskelija-asuntosäätiön asuntotoimiston esimies Pia Ylimäen mukaan vaihto-opiskelijoille varataan kaikkiaan 500-600 asuntoa.

Kaikkein hankalinta on saada yksiö keskustasta. Useissa kaupungeissa niitä joutuu odottamaan useita kuukausia, jopa yli vuoden.

Soluasuntotilanne on sen sijaan hyvä koko Suomessa.

- Suosittelemme yksiön hakijoille kimppa-asumista, sillä asumispuitteet ovat samanlaiset, ja asuminen on edullisempaa, toimitusjohtaja Juha Aitamurto Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiöstä kertoo.

Tampereella soluasuntoa joutuu jonottamaan loka-marraskuulle asti. Muualla Suomessa soluasuntoja on tarjolla runsaasti, ja opiskelijat saavat solun nopeammin.

Asuntoa pitää hakea nopeasti

Opiskelija-asunnoista vastaavat kehottavat opiskelijoita hakemaan asuntoa ruuhkien välttämiseksi heti, kun tieto opiskelupaikasta tulee. Myös asuntotarjonta on parempi, mitä aiemmin on liikkeellä.

Asunnon saamisessa etusijalla ovat opiskelunsa aloittavat sekä kauempaa paikkakunnalle muuttavat opiskelijat.

Jyväskylässä tänä vuonna haettavia asuntoja on noin sata vähemmän kuin yleensä. Tämä johtuu siitä, että osa opiskelijoista ei ole valmistunut keväällä ja asunnot ovat vielä syksyllä heidän käytössään.

Jyväskylässä opiskelija-asuntosäätiöön tulee arviolta pari, kolme tuhatta hakemusta .

- Moni ottaa ensimmäiseksi asunnokseen soluasunnon ja vaihtaa myöhemmin yksiöön. Jonotusajat yksiöihin vaihtelevat kolmesta kuukaudesta puoleentoista vuoteen, toimitusjohtaja Matti Tanskanen Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöstä kertoo.

Helsingissä opiskelijoille on tarjolla yksiöitä, perheasuntoja, soluja, sekä kaveriasuntoja pääkaupungista ja ympäryskunnista. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle on tullut hakemuksia jo 4700.

Oulussa on hyvin tarjolla soluasuntoja sekä perheasuntoja. Oulussa asuntoa hakee syksyisin 1000-1500 opiskelijaa.

Kuopiossakaan ei ole viime vuosina tarvinnut turvautua hätämajoitukseen. Kuopion opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Tuula Vartiaisen mukaan soluasunto löytyy kaikille hakijoille. Suurin osa 2500:sta vuokrasopimuksesta kirjoitetaan kesällä.

Joensuussa hakijoiden kokonaismäärä ei ole vielä selvillä, mutta asuntoja on tarjottu sitä mukaa, kun hakemuksia on tullut. Tähän mennessä hakemuksia on saapunut 1400.

Vuokrien keskimääräiset neliöhinnat vaihtelevat Joensuun 8,29 eurosta Helsingin 9,55 euroon. Tampereella soluhuoneen saa vuokralle 160-170 eurolla kuukaudessa

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.