Opiskelijat ihmettelevät, miksei koulu viestinyt korona-altistuksesta: "Tilanne on todella outo ja absurdi" – tällaiset ohjeet oppilaitos sai viranomaisilta

4:00
MTV Uutiset Live kertoo, millaisissa ympäristöissä koronavirus leviää.

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun lähiopetuksessa olleella opiskelijalla todettiin viime viikolla koronatartunta. Samalla tunnilla olleet ihmettelevät, miksei oppilaitos tiedottanut mahdollisesta altistuksesta.

Joidenkin oppilaitosten korona-altistusten viestinnässä on ollut ongelmia pääkaupunkiseudulla. MTV Uutisten tiedossa on yksi tapaus ammattikorkeakoulu Haaga-Heliasta, jossa viime viikolla tapahtuneesta korona-altistuksesta ei ole viestitetty opiskelijoille.

Opiskelija sai tiedon tartunnastaan torstaina. Hän oli käynyt lähiopetuksessa opiskelijatoveriensa kanssa edellisen kerran tiistaina. Tieto mahdollisesta altistuksesta levisi opiskelijoiden keskuudessa pikaviestiryhmissä.

– Tilanne on todella outo ja hieman absurdi. Kaikki tietävät, että siellä on henkilö, joka on viettänyt useita tunteja muiden kanssa yhdessä luokkahuoneessa. Kukaan ei ole antanut minkäänlaisia toimintaohjeita edes koulun puolelta, kertoo yksi mahdollisesti altistunut opiskelija.

Viranomaiset toimivat ensin

Haaga-Helian rehtori Teemu Kokko kertoo, ettei hänellä ole tietoa viime viikolla tapahtuneesta altistustapauksesta. Kokon mukaan oppilaitoksella on tiukat ohjeet koronatartuntojen ehkäisemiseksi sekä tilanteisiin, joissa epäillään tartuntaa.

– Heti kun meille tulee tieto altistumisesta, toimitamme viranomaisille listat siitä, keitä samassa tilassa on ollut. Viranomaiset päättävät, määräävätkö he karanteeniin vai eivät.

Kokon mukaan viranomaiset ovat nimenomaisesti ohjeistaneet siten, että korkeakoulun oma tiedotus lähtee käyntiin vasta viranomaisten yhteydenoton jälkeen.

Oppilaitokset eivät voi määrätä opiskelijoita tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Sen voi tehdä vain kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Altistumistilanteissa asiaan liittyneille opiskelijoille tiedotetaan asiasta ja heidät ohjataan etäopiskeluun. Siellä tosin Kokon mukaan on jo 95 prosenttia kaikesta opetuksesta.

– Lähiopetusta oli alkusyksystä eniten uusille opiskelijoille. Nyt sitä on lähinnä niillä kursseilla, joilla vaaditaan työvälineitä, joita ei kotiolosuhteissa ole.

Tuhansia altistuneita, vain kymmeniä tartuntoja

Altistumisista johtuvat jatkotartunnat ovat melko harvinaisia. Rehtori Teemu Kokon mukaan Haaga-Heliassa on koronapandemian aikaan ollut yksi jatkotartunta.

Samaa kertovat tilastot. Esimerkiksi Helsingin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa 19. lokakuuta–1. marraskuuta todettiin yhteensä 1 789 altistumista. Koronatartuntoja niissä on ollut yhteensä 66.

Muualla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tilanne näyttää samalta. 25. lokakuuta julkaistussa tilastossa todettiin, että muualla kuin Helsingin alueella 7 649 altistuneesta lapsesta 55 oli saanut jatkotartunnan. 1 023 altistuneesta aikuisesta tartunta todettiin 12:lla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja