HUS: Koronaviruksen vaikutukset raskauteen näyttävät vähäisiltä – pikkujoulukaudesta tärkeä muistutus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan koronaviruksen vaikutukset raskauteen näyttävät vähäisiltä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan koronaviruksen vaikutukset raskauteen ja raskaana oleviin naisiin näyttävät vähäiseltä. Hus piti aiheesta tiedotustilaisuuden hetki sitten.

Husin toimialajohtaja Seppo Heinonen arvioi, että Husin alueella synnyttäneistä noin prosentilla on ollut koronavirustartunta. Se tarkoittaisi noin 100:aa naista.

Suomessa synnyttäneistä ei voi vielä tehdä tilastollisia päätelmiä siitä, miten koronatartunta vaikuttaa raskauteen. Kansainvälisen aineiston perusteella vaikutus on kuitenkin vähäinen. Sekä äiti että lapsi näyttävät selviävän taudista hyvin.

Jos luvuista voi vetää jotain johtopäätöksiä, niin äidit näyttävät sairastavan taudin lievempänä kuin muu väestö. Tämä voi johtua alhaisesta immuunivasteesta raskauden aikana.

Muistutus pikkujoulukaudelle

Yleisesti Uudellamaalla koronatilanne on tällä hetkellä hyvä, sanoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Testaaminen toimii, ja niistä saa nyt tuloksia nopeasti.

Taudin ilmaantuvuuden puolesta Husin alue on nyt koronapandemian leviämisvaiheessa. Sairaaloissa tilanne on kuitenkin niin hyvä, että virallisesti leviämisvaihetta ei ole vielä julistettu.

Mäkijärvi arvelee, että leviämisvaiheen julistuksella voisi olla suurimmat vaikutukset lähinnä julkiseen keskusteluun. Parhaat koronantorjuntakeinot ovat jo nyt käytössä.

Mäkijärvi muistuttaa, että THL suosittelee pidättäytymistä yli 10 hengen tilaisuuksien järjestämisestä. Tämä olisi syytä huomioida nyt alkavalla pikkujoulukaudella.

Näin Husin koronainfo eteni:

Kello 12.26: Tiedotustilaisuus päättyy.

Kello 12.25: Kysymys siitä, onko merkitystä sillä, siirrytäänkö epidemiassa leviämisvaiheeseen.

Markku Mäkijärven mukaan sillä voisi olla vaikutusta siihen, kun puhutaan koronarajoitusten tiukentamisesta.

Mäkijärveltä kysytään, onko joitain keinoja joita pitäisi ottaa leviämisvaiheessa käyttöön.

Mäkijärvi sanoo, että parhaat keinot ovat jo käytössä. Hän muistuttaa, että THL ei suosita yli 10 henkilön tilaisuuksien järjestämistä, joka toivotaan huomioitavan pikkujoulukaudella.

Näin Husin koronainfo eteni:

Kello 12.23: Kysymys siitä, miten koronarokotteeseen on varauduttu Husissa.

Markku Mäkijärvi sanoo, että valmius influenssarokotuksen kaltaiseen rokottamiseen on hyvä. Husin edustajia on mukana kansallisissa rokotetyöryhmissä.

Kello 12.21: Kysymys koronaviruksen ilmaantuvuudesta. Husin johtajaylilääkärin mukaan koronan leviämisvaiheen ilmaantuvuusraja on jo ylittynyt, mutta sairaaloissa rajat eivät ole rikki.

Mäkijärvi huomauttaa, että joissain Euroopan maissa ilmaantuvuus on 10-20-kertainen, joten kriteerejä on ehkä syytä tarkentaa.

Kello 12.19: Meillä on hyvät keinot estää taudin leviäminen synnytyksen aikana, sanoo toimialajohtaja Seppo Heinonen.

Kaiken kaikkiaan Heinonen kuvaa tilannetta hyväksi.

Kello 12.17: Koronaviruspandemian aikana Husin alueella on ollut noin 100 koronavirustartunnan saanutta raskaana olevaa. Sairaalahoidossa heitä on ollut 14, ja heistä 9 on synnyttänyt ennen 32. raskausviikkoa.

Kello 12.15: Edellä mainitut tilastot ovat siis kansainvälisestä tutkimusaineistosta peräisin.

Kello 12.14: Lasten kuolleisuus ei lisäänny, vaikka raskaana oleva nainen saisikin koronavirustartunnan. Lapset myös syntyvät ajallaan koronatartunnasta huolimatta.

Koronaviruksen vaikutukset sikiöön vaikuttavat olevan vähäisiä. Näyttö tästä on kohtalaisen vahvaa, sanoo Seppo Heinonen

Kello 12.11: Osastohoidon tarve lisääntyy, jos tartunnan saanut nainen on raskaana, kertoo Seppo Heinonen. Tilastoihin voi kuitenkin  vaikuttaa se, että raskaana olevat otetaan helpommin osastolle.

Odottavilla naisilla koronaviruksen oireet näyttävät olevan hieman lievemmät kuin muulla väestöllä. Taudinkuva on kuitenkin raskailla olevilla hyvin pitkälti samanlainen kuin muillakin.

Kello 12.06: Nyt toimialajohtaja Seppo Heinonen puhuu. Hän kertoo muun muassa siitä, kuinka koronaviruksen aiheuttama tauti vaikuttaa raskauteen ja synnytyksiin.

Kello 12.05: Testaaminen toimii nyt Husin alueella nopeasti, kertoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Hän kehottaakin ihmisiä hakeutumaan koronavirustesteihin nopeasti.

Kello 12.04: Potilaskuorma sairaaloissa ei toistaiseksi haittaa muuta toimintaa. Husin alueella sairaaloihin tuli kymmenkunta uutta potilasta, joka kertoo siitä, että koronavirus sairastuttaa edelleen.

Kello 11.58: Tervetuloa MTV Uutisten tekstiseurantaan! Infon pitäisi alkaa ihan parin minuutin kuluttua.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja