Helsinkiläisäidin lapsi käy toista luokkaa koulussa, jossa yli sata joutui koronakaranteeniin: "En edes harkinnut lapseni jättämistä kotiin"

Koronavirus iski helsinkiläiseen alakouluun – rehtori kertoo poikkeuksellisesta aamusta 7:06
Viikin normaalikoulun rehtori Tapio Lahtero kommentoi koulun koronavirustilannetta MTV Uutiset Livelle.

Helsingin Viikin normaalikoulussa toista luokkaa käyvän lapsen äiti kehuu MTV:lle koulun tiedottamista koronavirustapauksesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) tiedotti eilen sunnuntaina illalla, että noin 130 ihmistä Helsingissä on määrätty kahdeksi viikoksi karanteeniin kouluikäisellä pojalla todetun koronavirustartunnan vuoksi.

Karanteeniin määrätty joukko koostuu kuudesluokkalaisen pojan koulun oppilaista ja henkilökunnasta sekä harrastustovereista HJK:n P07 Siniset -juniorijalkapallojoukkueessa.

Käytännössä karanteeniin määrätyt eivät siis saisi poistua kotoaan.

Sairastunut lapsi käy koulua Helsingin Viikin normaalikoulussa, jossa opiskelee peruskoulun alaluokkalaisia esikoululaisista alkaen, peruskoulun yläluokkalaisia, lukiolaisia sekä opettajaharjoittelijoita.

Tietoa Wilman kautta

MTV Uutiset tavoitti Anna Anttosen, jonka lapsi käy Viikissä peruskoulun toista luokkaa.

Hän sai tiedon Viikin normaalikoulun koronatapauksesta Wilman opettajien, oppilaiden ja huoltajien yhteydenpitoon tarkoitetun Wilma-järjestelmän kautta koulun rehtorilta eilen eli sunnuntaina illalla.

– Ensin tuli yleinen tieto siitä, että nyt on löytynyt tällainen tartuntatapaus koulusta, mitä kaikkia luokkia se koskee ja miten toimitaan, Anttonen kertoo.

– Sen jälkeen tuli vielä HUS:n, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja Helsingin kaupungin yleinen viesti, ohjeistus, joka oli kohdennettu koulun oppilaiden huoltajille.

Anna Anttonen kehuu koulun ja edellä mainittujen tahojen tiedottamisen sujuvuutta.

– Wilma-viestissä kerrottiin, että niiden luokkien, joita karanteeni koskee, lähipiirit ovat saaneet omat ohjeistuksensa. Eli että ei ole syytä huoleen, jos ei lähipiiri kuulu niihin kolmeen kuudenteen tai yhteen neljänteen luokkaan, hän sanoo.

– Juuri nyt näkyy tulleen myös uusi viesti, jossa kerrotaan, mitä koulussa tänään tapahtuu ja mitä oppilaille asiasta kerrotaan. Viestissä sanotaan, että kaikki altistuneet on tunnistettu ja he ovat karanteenissa. Koulu on varmistanut, että kukaan heistä ei ole saapunut tänään kouluun.

"Ei tarvitse olla arvailujen varassa"

Anttosen mukaan viestissä kerrotaan myös, että oireettomat altistuneet eivät voi levittää sairautta eteenpäin.

– Viestissä sanotaan selkeästi, että altistuneiden perheet eivät levitä virusta eteenpäin. Mukana on myös oppilashuollon numerot, joihin voi olla yhteydessä, jos on kysyttävää tai jos epäilee oireita, sekä ohjeet käsihygieniasta huolehtimiseen.

– Tässä ei tarvitse olla arvailujen varassa ollenkaan, tiedottaminen toimii tosi hyvin. Oma lapseni meni aamulla normaalisti kouluun. Ei tullut mieleenkään etteikö menisi. Luotan viranomaisohjeisiin, Anttonen toteaa.

Anna Anttonen kertoo kuulleensa, että jotkut karanteeniin määrättyjen ihmisten piirin ulkopuolella olevat vanhemmat harkitsivat lastensa kotiin jäämistä.

– En tiedä tarkemmin, että jäikö joku lapsista kotiin. Se on kuitenkin aika iso porukka, joka joutui muutenkin jo jäämään koulusta pois. En usko, että kukaan turhan takia jäisi kotiin. Me luotamme koulun tiedottamiseen.

Kaikkiaan Viikin normaalikoulussa on noin 940 oppilasta sekä noin 250 opettajaharjoittelijaa. Henkilökunnan määrä koulussa on noin 110.

Tarkka rajaus

Koronaviruksen altistumisaika on 15 minuuttia ja karanteeniin asetettujen riski sairastua koronavirukseen on pieni. Tartunnan saanut poika oli koulussa viime keskiviikkona, ja hänen oireensa olivat lieviä.

Näin kertoi HUS:n infektiotautien johtava ylilääkäri Asko Järvinen MTV:n Seitsemän Uutisten haastattelussa sunnuntaina. Hänen mukaansa vielä ei ollut tiedossa, onko karanteeniin asetettujen joukossa korona-oireista kärsiviä henkilöitä.

Viikin normaalikoulun johtava rehtori Tapio Lahtero puolestaan kertoi, että koulu oli käynyt tarkasti läpi sairastuneen oppilaan koulupäivän kulkua terveysviranomaisten kanssa.

– Olemme rajanneet altistuneiden joukon noin sataan oppilaaseen. Rajaus on tapahtunut sillä tavalla, että olemme oppilaiden turvallisuus ja hyvinvointi edellä menneet. Pidän epätodennäköisenä, että tämän joukon lisäksi muita olisi altistunut, Lahtero sanoi MTV:n haastattelussa.

Tartunnan saanut poika kuuluu hiljattain vahvistetun koronavirustartunnan saaneen työikäisen naisen lähipiiriin. Lisäksi tartunnan on saanut eläkeikäinen mies, niin ikään naisen lähipiiristä.

Nainen on saanut tartunnan Pohjois-Italiasta. Suomessa on tähän mennessä kuusi varmistettua koronatartuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat