Opettajat haluavat pitää koulut kiinni lukukauden loppuun saakka – "Terveys edellä, se on opettajien viesti"

Miltä etäopetus tuntuu opettajien silmin? 7:55
MTV Uutisaamu: Miltä etäopetus tuntuu opettajien silmin?

Suomessa siirryttiin koulujen etäopetukseen lähes yhdessä yössä. Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan loikka etäopetukseen on mennyt "ihan uskomattoman hyvin" eikä kouluja ole syytä avata enää täksi lukukaudeksi.

– On tehty valtava digiloikka ja opettajat ovat tehneet suorastaan ihmeitä. Toki haitari on suuri, jos katsotaan asiaa kansallisesti. Erot johtuvat pääasiassa välineistöstä ja käytössä olevista ohjelmistoista, sanoo OAJ:n OlliLuukkainen Kauppalehden haastattelussa.

Luukkaisen mukaan koulujen käytössä oleva välineistö ja ohjelmistot herättävät huolta. Erilaiset työvälineet myös on kouluja erottava asia. Iso mullistus on koettu myös pedagogiikassa, sillä koko opetus on hänen mukaansa pitänyt miettiä uudelleen.

Luukkaisen mukaan opettajien työn määrä on kasvanut valtavasti eikä ole pysynyt kohtuullisena. Hänen mukaansa opetusalaa syö nyt keskustelu siitä, että "oletetaan tämä olevan helppoa".

Työtä etulinjassa

Luukkainen painottaa, että opettajat tekevät työtä etulinjassa siinä missä hoitajatkin – monet opettajat ihan konkreettisesti lähiopetuksessa.

– En halua panna ammatteja vastakkain enkä väheksyä muita, mutta se keskustelu, että vain hoitajat ovat etulinjassa, siitä tulee palautetta opettajilta. Opettajat ovat joutuneet panemaan koko työnsä uusiksi, työn määrä ja vaativuus on kasvanut. Alimpien luokkien ja varhaiskasvatuksen opettajat ovat ilman suojavarusteita tekemisissä pikkuihmisten kanssa. Nämä asiat ovat lisänneet työn raskautta rajusti.

Pitäisikö koulut avata aiemmin?

Luukkaisen mukaan opettajat ovat huolissaan monien koululaisten tilanteesta kodeissa, nyt kun monet ovat esiopetuksessa.

– Totta kai olemme niistä huolissamme. Mutta suuressa kuvassa homma on mennyt tosi hyvin. Tosi suureen kuvaan kuuluu sekin, että kaikki lapset eivät saavuta niitä oppimistavoitteita, joita opetussuunnitelmat edellyttävät. Ylivoimainen enemmistö saavuttaa ne, hän sanoo.

Pitäisikö kouluja opettajien mielestä avata aikaisemmin kuin on ajateltu?

– Opettajien viesti on ihan yksiselitteinen: ei missään tapauksessa. Tämä lukuvuosi ja myös sen kaksi viimeistä viikkoa pitäisi mennä niin, että koulut ovat kiinni. Terveys edellä, se on opettajien viesti.

Lue myös:

    Uusimmat