Opettajalta riipaiseva esimerkki koulumaailman raadollisuudesta: "Lapset kilpailevat merkkivaatteilla ja älypuhelimilla – jos niitä ei ole, kiusataan"

Näin yleistä kiusaaminen on koulussa 1:50

Lapsi saattaa joutua kiusaamisen kohteeksi jo alakoulussa, jos hänellä ei ole merkkivaatteita tai huippuluuria. Vantaalainen opettaja Raija Heikkonen kertoo surullisen tarinan viime maanantailta, kun poika häpesi käyttää tuliaiseksi saamansa paitaa.

Koulukiusaaminen on edelleen valitettavan yleistä. Katso luvut videolta!

Heikkonen opettaa viransijaisena eri kouluissa luokanopettajana ja erityisluokanopettajana. 

Viime maanantaina hän kohtasi välituntivalvonnan aikana riipaisevan tilanteen, kun neljäsluokkalainen poika esitteli hänelle isältään tuliaiseksi saamaansa paitaa, jota poika kuitenkin piilotteli repussaan.

– Hän näytti minulle hienoa paitaansa, mutta lapsen kertoman mukaan se ei ollut aito merkki, joten poika mietti, voiko pukea sitä päällensä.

Lapsi suostui pukemaan uuden paidan, mutta laittoi sen vanhan päälle.

– Hän tuli sanomaan välitunnilla, että hänellä on sen vuoksi kaksi paitaa, että jos joku alkaa kiusata häntä paidasta, saa hän uuden paidan nopeasti pois päältä.

Lopulta poika piti paitaa tyytyväisenä päällään koko välitunnin.

"Haukutaan, jos ei ole merkkivaatteita"

Tapaus toi kuitenkin Heikkosen mieleen jo alakoulussa alkavan kiusaamisen, jota on monelaista, mutta joka liittyy nykyaikana yhä enemmän ulkoisiin tekijöihin, kuten merkkivaatteisiin ja -älypuhelimiin.

– Kiusaaminen liittyy usein merkkivaatteisiin ja -älypuhelimiin. Tämä kulttuuri lähtee jo alakouluista...

– Pitää olla hieno kännykkä ja lapset kilpailevat kaikella tällaisella keskenään. Haukutaan vaatteita, jos ne ei ole jotain merkkiä.

Kiusaamisesta pitää puhua kotona

Heikkonen tietää, etteivät aikuiset välttämättä näe kaikkea kiusamista. Hän muistuttaa kuitenkin, että jokaisen aikuisen velvollisuus olisi pyrkiä havaitsemaan kiusaamista ja puuttua siihen.

– Opettajatkaan eivät näe kaikkea, on paljon piilokiusaamista. Itse olen puuttunut kiusaamiseen myös koulumatkoilla. Jokaisen aikuisen pitäisi olla aikuinen, oli opettaja tai kuka tahansa.

– Maailma on niin kova. Tähän pitäisi puuttua ja vanhempien tulisi jutella kotona aiheesta.

Useita vuosia koulumaailmassa työskennellyt Heikkonen kertoo, että lapset saavat usein malliesimerkkejä käyttäytymiseen esimerkiksi televisiosta.

– Luulen, että yksi syy on televisio ja esimerkiksi ohjelma Salatut Elämät. Siitä puhutaan myös koulussa, mutta ohjelmassa on moraalisia kysymyksiä, siinä valehdellaan, petetään ja tehdään vaikka mitä.

Lue myös:

    Uusimmat