Mainos

Opettaja vastaan oppipoika – kesyttääkö Frölunda yllätyksellisen ja raivokkaan Djurgårdenin SHL-finaaleissa?

0:58
Joel Mustonen syöttää Frölundan neljännen osuman ratkaisevassa välierässä Luulajaa vastaan.

Kun kiekko putoaa jäähän SHL:n avausfinaalissa sunnuntaina Göteborgissa, kentällä on selkeä ennakkosuosikki Frölunda ja haastaja Djurgården, C Moren selostaja Julius Sorjonen linjaa. 

Frölunda on edennyt finaaliin vakuuttavalla tavalla, raivaten tieltään kaksi ennakkoon todella kollektiivisesti yhtenäistä joukkuetta. Peter Anderssonin Malmön piti olla säästöbudjetistaan huolimatta Frölundalle hyvä haastaja. Pudotuspeleissä parilla viime kaudella yllätyksiin yltänyt Malmö näytti kuitenkin Frölundan käsittelyssä täysin vastaantulijalta. Lopulta Malmölla ei ollut palan puolikastakaan joukkueiden välillä pelatussa puolivälieräsarjassa.

Seuraava suupala Frölundalle oli runkosarjan kakkonen Luulaja. Pohjois-Ruotsin ylpeys laittoi puolivälierissä hallitsevan mestarin Växjön lauluun, ja teki sen vieläpä kohtuullisen suvereenisti. Monet odottivat tästäkin johtuen Frölundan ja Luulajan välisestä sarjasta tasaista ja kovaa sarjaa. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, ettei myöskään Luulajalla ole aseita Frölundaa vastaan.

Luulajan kärkiketju Jack Connolyn johdolla sakkasi jo puolivälieräsarjassa, mutta välierissä Frölundan tiivis ja fyysinen viisikkopelaaminen sai pimennettyä loputkin kentälliset. Se kaikki sitkeys ja vakuuttavuus, mistä Luulaja tuli tunnetuksi runkosarjassa, loisti poissaolollaan Frölundaa vastaan. Viimeistään tämän sarjan jälkeen Frölundasta tuli tämän kevään suurin mestarisuosikki.

Djurgården vuoristoradasta finaaliin

Haastajana finaaleihin lähtevä Djurgården on edennyt huomattavasti kivisemmän tie. Puolivälieräsarja Skellefteåta vastaan oli todella tasainen. Osassa otteluista Djurgården oli hallitsevampi osapuoli, mutta taas osassa tukholmalaisten maalinsuulla pelaava Adam Reideborn piti yksinään Djurgårdenia peleissä mukana. Varsinkin niillä hetkillä, kun Djurgården oli täysin helisemässä Oscar Möllerin ja Joakim Lindströmin tähdittämää hyökkäystä vastaan. Djurgården sai lopulta kuriin Skellefteån maaliahneet hyökkääjät, ja oman tehokkuuttensa ansiosta ansaitsi paikkansa välieriin.

Välieräsarja Färjestadia vastaan muistetaan vielä pitkään. Sarjan aikana todistettiin paljon uskomatonta draamaa. Kiistanalaisia hylättyjä ja hyväksyttyjä maaleja. Sekä yksi hyväksytty selkeä paitsiomaali. Kaikki nämä kaatuivat positiivisella tavalla Djurgårdenin laariin. Tukholmalaiset pääsivät, jopa vähän yllätten sarjassa 3-1-johtoon. Mutta sitten tapahtui jotain. Kaksi peliä, kaksi murskatappiota yhteismaalierolla 14-3.

Pelit numero viisi ja kuusi olivat jo romahduttaa unelmat finaalipaikasta. Viidennessä pelissä Färjestad latoi kolme maalia ensimmäisen erän vajaaseen 10 minuuttiin. Lopulta toisen erän alkuun tullut neljäs maali sai Djurgårdenin vaihtamaan maalivahtia, eikä se lopulta auttanut mitään. Peli numero kuusi jätti Djurgårdenista isomman kysymysmerkin monien papereihin. Ottelun puoleenväliin asti Djurgården oli parempi joukkue, vaikka Färjestad sai aivan ottelun alkuun maalin. Ottelun puolenvälin jälkeen tullut 2-0-maali kuitenkin lamaannutti Djurgårdenin täysin. Loppuillan urakkaa ei helpottanut epävarmasti pelannut Robin Jensen, joka oli tuuraamassa perheenlisäystä odottamassa ollutta ykkösvahti Reidebornia. Ottelu jätti miettimään, onko tukholmalaisten selkäranka todella noin hauras? Ja samalla ottelu vahvisti, että Adam Reideborn on Djurgårdenin maalilla täysin korvaamaton.

Vielä odotti maaginen seitsemäs peli. Moni oli valmis lähettämään Djurgårdenin kesälomille jo ennen kuin seitsemättä ottelua oli pelattu minuuttiakaan. Miten Djurgården enää nousisi tuollaisten selkäsaunojen jälkeen? Miten se muka pystyisi voittaamaan siinä henkisessä tilassa Färjestadin noin isossa pelissä ja vielä vieraskaukalossa? Ja jälleen jääkiekko näytti ihmeellisen puolensa. Vaikka Färjestad sai salamamaalin vain reilun minuutin pelin jälkeen, nousi Djurgården vielä ottelussa tasoihin ja ohi. Monilla loksahti suu auki, Djurgården nousi tuhkasta voittoon ja eteni finaaliin.

Toisilleen tutut valmentajat vastakkain

Djurgården on raivannut tiensä vaikeuksien kautta finaaliin, kun taas Frölundan mestaruusjuna on tähän mennessä puksuttanut vakuuttavasti eteenpäin ilman suurempia ratarikkoja. Ei ole siis epäselvää kumman odotetaan voittavan tämä sarja. Frölundalla on rosterissa enemmän leveyttä. Sillä on enemmän maalintekoon ja tuloksentekoon kykeneviä pelaajia. Frölundalla on näiden lisäksi pelaajia, jotka ovat viime vuosina tottuneet voittamaan. Ainoa suuri etu, joka saattaa olla Djurgårdenin puolella on maalivahtipeli. Painotus sanalle saattaa. Vaikka Adam Reideborn on kiistatta SHL:n parhaita maalivahteja, on myöskin Frölundan Johan Mattsson vakuuttanut näissä pudotuspeleissä. Jos Mattsson pesee Reidebornin, on vaikea löytää muita keinoja, jolla Djurgården voi päihitää Frölundan.

Sarjassa on herkullista seurata myös Djurgårdenin päävalmentajan Robert Ohlssonin ja Frölundan päävalmentaja Roger Rönnbergin kaksintaistelua. Robert Ohlsson on Rönnbergin "oppipoika". Ennen päävalmentajapestiään tukholmassa Ohlsson oli kolme kautta Rönnbergin apuvalmentajana Frölundassa. Siellä hän pääsi nauttimaan sekä CHL- ja SHL-mestaruuksista. Nyt hänen täytyy kukistaa joukkue, jota luotsaa hänen oppi-isänsä. Joukkue, jolla on kotietu ja joka on hävinnyt edellisen kerran kotipelinsä tammikuussa. Vaikka uskoa varmasti on, ei se yksinään riitä. Kaikki todennäköisyydet ovat tukholmalaisia vastaan.

Loppuun täytyy vielä kuitenkin muistuttaa, että kaikkien asioiden osuessa nappiin Djurgården voi yllättää monet. Se on tehnyt sen jo. Frölunda on ehkä yllättänyt vahvuudellaan, mutta göteborgilaiset eivät ole vielä kohdanneet vaikeuksia näiden pudotuspelien osalta. Siinä piileekin yksi suuri mahdollisuus. Mikäli Djurgården tekee ryöstön ensimmäisessä tai kolmannesta ottelusta, voi sarja saada täysin uuden käsikirjoituksen. Kuka olisi uskonut, että NHL:ssa Columbus pesee Tampa Bayn suoraan neljässä ottelussa? Tai kuka olisi uskonut kaksi vuotta sitten, että Malmö tiputtaa runkosarjavoittaja Växjön puolivälierissä? Yllätyksen mahdollisuus on olemassa, sitä ei pidä eikä saa viedä tukholmalaisilta pois.

Urheilussa on Djurgårdenin kokemuspankilla, luisteluvoimalla ja loisteliaalla ykkösmolarilla kaikki mahdollista. Mutta kaiken täytyy onnistua tai Frölundan epäonnistua. Djurgårdenin täytyy nimensä mukaisesti pystyä eläimelliseen heittäytymiseen ja taisteluun. Ohlssonin täytyy kaivaa mielensä sopukoista Rönnbergin opit esiin ja kääntää ne Frölundaa vastaan. Lauman täytyy edetä yhdessä, määrätietoisesti ja oikeanlaisella raivolla. Muuten eläintarhan kesytetyt eläimet palautetaan laitumille odottamaan seuraavaa mahdollisuutta ja Roger palauttaa Robertin takaisin pulpettiin.  

Kaikki finaaliottelut C Morelta ja cmore.fi-suoratoistopalvelusta. Finaalit selostaa Teppo Laaksonen. 

SHL-finaalien aikataulu:

Su 21.4. klo 15.50 Frölunda-Djurgården
Ti 23.4. klo 20.20 Djurgården-Frölunda
To 25.4. klo 20.20 Frölunda-Djurgården
La 27.4. klo 16.05 Djurgården-Frölunda
Ti 30.4. klo 20.50 Frölunda-Djurgården (tarvittaessa)
To 2.5. klo 20.20 Djurgården-Frölunda (tarvittaessa)
La 4.5. klo 16.05 Frölunda-Djurgården (tarvittaessa)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja