Mainos

SHL-välierät käynnistyvät kutkuttavista asetelmista – "Potentiaalisesti yksi kaikkien aikojen klassikoista"

4:02
Färjestad eteni välieriin voittamalla HV71:n.

Jääkiekon Ruotsin pääsarjan SHL:n välierät käynnistyvät lauantaina. Välieräparit ovat kivenkovat: Färjestad-Djurgården ja Luulaja-Frölunda. C Moren SHL-selostajat Teppo Laaksonen ja Julius Sorjonen käyvät otteluparien ennakkoasetelmat läpi vuoropuheluna.

Färjestad-Djurgården

Laaksonen: Färjestad oli vielä runkosarjan pohjalta ykkössuosikki mestariksi, mutta puolivälierissä se ei ainakaan minua täysin vakuuttanut. Täysi seitsemän ottelun sarja HV71:tä vastaan oli äärimmäisen raskas myös fyysisesti, ja saa nähdä, tuntuuko se jossain, kun välierät alkavat. Suurin ongelma Färjestadin pelaamisessa runkosarjaan nähden on ollut se, että maaleja ei tule samaan malliin. Etenkin ykkösketjun Joakim Nygård-Johan Ryno-Michael Lindqvist maalihanat olivat tukossa ennen kuin aukesivat kunnolla vasta puolivälierien viimeisessä pelissä. Jesse Virtanenkaan ei ole vielä ollut parhaimmillaan.

Sorjonen: Färjestadin osalta puolivälierät olivat varmasti raskaat henkisesti ja fyysisesti. Mutta runkosarjan voittaja selvitti ison stressitestin. Joukkue tarvitsee menestyäkseen erilaisia kokemuksia, ja voitoksi käännetty sarja HV:ta vastaan on erittäin hyvä kokemus pankkiin. Färjestad on ehdottomasti ennakkosuosikki välierissä tukholmalaisia vastaan. Huomionarvoista on myös Färjestadin alivoima, joka on pudotuspelien parasta (91,67 prosenttia). HV71:n ylivoima toki yski välillä aika pahasti, mutta karlstadilaiset riisuivat myös vastustajan aseistaan. 

MAINOS

SHL-pudotuspelit C Morella!

Färjestad-Djurgården 6.4. klo 16.05
Luulaja-Frölunda 7.4. klo 15.50

Kaikki SHL-välierät C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Laaksonen: Djurgården pelasi ajoittain varsin hyvällä tasolla Skellefteå-puolivälieräsarjassa, mutta hävisi kaksi kotiotteluaan. Tuntuu siltä, että Hovetin äänekkään kotiyleisön edessä Djurgården menee helpommin kipsiin ja yrittää ehkä pelata liiankin hienosti ja monimutkaisesti. Vierasotteluissa pelaaminen on yksinkertaisempaa, ja tulosta on tullut jopa paremmin. Joukkueen suurin vahvuus välieräsarjassa on varmasti laaja materiaali sekä ennen kaikkea maalivahti Adam Reideborn. Hän on ollut läpi kauden sellainen hahmo, joka kestää tiukimmillakin hetkillä.

Sorjonen: Djurgårdenin puolivälieräsarja oli erittäin värikäs ja lupauksia herättävä. Kestomenestyjä Skellefteån kaataminen paras seitsemästä -menetelmällä on aina kova juttu. Pohjois-Amerikassa piipahtanut Axel Jonsson-Fjälby heräsi sarjan lopulla viimeinkin talviunestaan. Todella vaisun runkosarjan pelannut nuori hyökkääjä väläytteli parissa viimeisessä pelissä samaa huippuosaamista, josta saimme nauttia vuosi sitten keväällä. Maalitykki Emil Bemström manasi, ettei Skellefteå antanut hänelle yhtään tilaa. Mikäli Djurgården mielii kaataa göteborgilaiset, täytyy Bemströminkin löytää tiloja ja sitä kautta maaleja. Yhdessä asiassa Djurgårdenilla on etu selvästi puolellaan – maalivahtipelissä. Färjestadin Markus Svensson pomputteli välillä todella pahasti, kun taas Adam Reideborn oli tukholmalaisten maalilla totutun hyvä.

Laaksonen: Sanoisin myös, että Färjestad on edelleen suosikki. Mutta ilman muuta Djurgårdenillakin on ihan kaikki menestysjoukkueen elementit olemassa. Kun puhutaan fyysisestä vääntöpelaamisesta, Färjestad on aavistuksen vahvempi. Tällainen sarja voi ratketa hyvin pieniin asioihin. Uskon, että Svensson tulee myös nousemaan tasolleen välierissä, sen verran kokenut kaveri on kyseessä. Loppuveikkaus? Sanoisin, että Färjestad menee finaaleihin, mutta ei siitä helppoa tule. Färjestad jatkoon 4-3-voitoin.

Sorjonen: Olemme Tepon kanssa samaa mieltä, voittajaksi tästä sarjasta uskallan ennustaa Färjestadia. Djurgårdenilla on kaikki eväät pistää Färjestad tiukoille, mutta uskon Färjestadin oppineen paljon edellisestä sarjasta. Kuten sanottua, Färjestadin maalivahtipeli ei ole ollut vielä täydellisessä kunnossa, mutta uskon Svenssonin venyvän välierissä tarvittavaan. Färjestad jatkoon voitoin 4-2.

Luulaja-Frölunda

Laaksonen: Luulaja nousi puolivälierien perusteella ainakin minun papereissa jopa suurimmaksi mestarisuosikiksi tässä vaiheessa. Växjö kaatui lopulta jopa helpohkosti voitoin 4-1. Joukkue pelaa äärimmäisen kovalla asenteella pelistä toiseen eikä suostu häviämään. Luulajan menestys perustuu tunnolliseen työntekoon. Kaikki lähtee siitä, että oma pää pidetään tiiviinä ja riittävät maalit isketään usein vastahyökkäyksillä. Henkisesti joukkue on äärimmäisen vahva, sillä on myös erinomainen maalivahti Joel Lassinantti sekä ehkä koko SHL:n paras puolustaja Erik Gustafsson, millä mennään jo tosi pitkälle.

Sorjonen: Luulaja on todellakin sitkeä joukkue. Emil Larssonin johdolla tehoja tulee, ja maalivahti Joel Lassinantti on laittanut useassa ottelussa luukut kiinni. Tilastojenkin valossa Lassinantti on tähän mennessä pudotuspelien paras maalivahti. Växjö-sarjassa Luulaja käytti erinomaisesti hyväkseen Växjön ykköspuolustajan Joel Perssonin poissaolon. Se pystyi riisumaan Växjön täysin aseistaan ja horjuttamaan myös Växjön avauspelaamista. Nyt vastassa on joukkue, joka on valmiimpi kaikkeen. Erinomaisesti valmennettu ja täynnä kevään pelaajia oleva Frölunda on paljon kovempi haaste kuin pelaajakadon kanssa paininut Växjö. Tämä sarja tulee olemaan raastava, ja nyt punnitaan, kuinka sitkeästi tämä joukkue oikeasti venyy kovassa paikassa. 

Laaksonen: Kyllä. Frölunda oli kaikessa tekemisessä Malmötä edellä, kun se voitti puolivälieräsarjansa 4-1. Sarjan ainoa tappio Malmössäkin oli enemmän työtapaturma. Varsinkin kotiotteluissaan Frölunda oli tyrmäävän tehokas ja pystyi usein iskemään vastustajan kanveesiin jo ensimmäisessä erässä. On ihan mahdollista, että samaa taktiikkaa halutaan soveltaa myös Luulajaa vastaan. Luulaja on vahva nimenomaan venymään ja ratkomaan pelejä väsyneenäkin. Frölundan ykkösliideri on luonnollisesti Ryan Lasch, joka voitti jo runkosarjan pistepörssin ja johtaa myös playoffs-pörssiä. Periaatteessa Luulajalla on voiton avaimet jo siinä, että Lasch saataisiin kuriin, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

Sorjonen: Helppo kompata, mitä Teppo sanoi. Tämä välierä on omalla tavallaan moraalinen finaali. Frölundan hyvyyttä edellisessä sarjassa alleviivaa, ettei puolivälierissä ollut helppo joukkue vastassa. Vaikka Malmö lähti kauteen säästöbudjetilla, on Peter Andersson saanut aina revittyä omistaan irti yli potentiaalin. Tästä huolimatta Frölunda oli suvereeni, jopa ylivertainen. Ryan Laschin pitäminen kurissa on itsessään älytön haaste. Mutta kun hänen lisäkseen kurissa pidettävänä ovat huikean kevätvireen löytänyt Rhett Rakshani ja kevään pelaajana tunnettu, pelikiellosta vapautuva Simon Hjalmarsson, kuulostaa haaste jopa ylivertaiselta. Eikä sovi myöskään unohtaa superjunnu Samuel Fagemota. Leveyttä on paljon. On helppo veikata tämän sarjan venyvän seitsemään otteluun. 

Laaksonen: Aivan varmasti tämän välieräparin voittaja on ainakin siinä vaiheessa ykkössuosikki myös mestariksi. Kaksi joukkuetta jotka ovat toistaiseksi pelanneet erittäin vakuuttavasti juuri pudotuspeleissä. Myös valmentajapuolella sekä Luulajan Thomas "Bulan" Berglund että Frölundan Roger Rönnberg ovat olleet ennenkin näin kovissa paikoissa ja tietävät mitä tehdä. Jossain määrin lähtöasetelma on "hyökkäys vastaan puolustus" eli Luulaja pyrkii pitämään pelit mahdollisimman vähämaalisina, kun taas Frölundalle sopisi loistavasti jos pelit menisivät maalintekokilpailuksi. Olen Juliuksen kanssa samaa mieltä, että tämä sarja on pitkä ja siitä voi tulla yksi kaikkien aikojen klassikoista SHL:ssä. Sanon, että Luulaja menee finaaleihin voitoin 4-3.

Sorjonen: Tästä todellakin voi tulla sarja, joka muistetaan vielä vuosien päästä. Olisi helppo veikata tästä Luulajaa jatkoon, mutta jokin Frölundan pelaamisessa saa uskomaan, että he vievät tämän sarjan. Tämä sarja ratkeaa todennäköisesti pieniin juttuihin ja voi olla, että sarjassa nähdään myös useampi jatkoaika. Kun ratkaisua haetaan, näen Frölundalla olevan sillä saralla enemmän leveyttä. Frölunda jatkoon voitoin 4-3.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja