Luvassa jopa murskajaiset? SHL-finaalien ennusmerkit vahvasti Frölundan puolella

0:58
Joel Mustonen syöttää Frölundan neljännen osuman ratkaisevassa välierässä Luulajaa vastaan.

Jääkiekon SHL:n finaalisarja Frölundan ja Djurgårdenin välillä käynnistyy pääsiäissunnuntaina. C Moren jääkiekkoselostaja Teppo Laaksonen ennakoi loppuotteluja molempien joukkueiden lähtökohtien kautta. 

Frölunda

Frölunda eteni SHL-finaaleihin vakuuttavasti. Sekä puolivälieräsarjassa Malmöta että välierissä Luulajaa vastaan se hävisi vain kertaalleen. Toistaiseksi loistavasti sujuneet pudotuspelit ovatkin nostaneet Frölundan tässä vaiheessa mestarisuosikiksi, mitä runkosarjan kolmonen ei missään nimessä vielä perussarjan perusteella ollut.

Frölundalla on erittäin tasainen ja monipuolinen pelaajamateriaali. Hyökkäyksessä Ryan Lasch on myös playoffeissa ollut suurin syömähammas, mutta hän on saanut arvokasta tulitukea muun muassa Rhett Rakhshanilta, Patrik Carlssonilta ja Simon Hjalmarssonilta. Myös Joel Mustonen ja nuori Samuel Fagemo ovat väläytelleet osaamistaan. Lisäksi Frölundalla on loistavia kahden suunnan pelaajia, kuten Joel Lundqvist, Mats Rosseli Olsen ja Max Friberg.

Puolustuksessa Chay Genoway on merkittävin kiekollinen liideri, lisäksi löytyy oikein päteviä yleispuolustajia kuten Jonathan Sigalet, Brandon GormleyJacob Moverare, Anders Grönlund ja Viktor Ekbom. Johan Mattsson pelaa joukkueen maalilla vasta ensimmäisiä pudotuspelejään, mutta on toistaiseksi torjunut kevään kaikissa otteluissa ja ollut erittäin vakuuttava. Varalla on lisäksi vielä huomattavasti kokeneempi Johan Gustafsson.

Myös tilastojen valossa Frölundan pullat ovat hyvin uunissa finaalisarjaa varten. Se on ollut playoffeissa tehokkain joukkueen laukausmäärään suhteutettuna, sekä vastaavasti myös päästänyt vähiten maaleja ottelua kohden. Frölundan peli perustuu vahvaan kollektiiviseen tekemiseen, niin puolustukseen kuin hyökkäykseen tullaan terävästi koko joukkueen voimin. Peluutus on tasaista ja tehopelaajia löytyy jopa "nelosketjusta", mikä tarkoittaa, että vastustaja ei voi yrittää merkata ja pyrkiä puolustamaan erityisen tiukasti vain yhtä tiettyä ketjua vastaan. Myös erikoistilanteissa Frölunda on ollut vahva. Ylivoimalla vain Färjestad on ollut sitä parempi ja alivoimalla Frölunda on onnistunut erinomaisesti.

Kotona Frölunda on voittanut toistaiseksi kaikki viisi otteluaan. Kaiken kaikkiaan Roger Rönnberg on valmennustiiminsä kanssa saanut joukkueen sellaiseen lentokeliin, että vuoden 2016 mestaruuden uusimiseen pitäisi olla loistavat edellytykset. Viiden päivän tauko viimeisen välieräottelun ja ensimmäisen finaalin välillä antaa sekin pienen etulyöntiaseman Frölundalle.

Djurgården

Runkosarjanelonen on edennyt finaaleihin varsin värikkäiden vaiheiden jälkeen. Puolivälierissä se pudotti Skellefteån voitoin 4-2, välieräsarjassa Färjestadia vastaan se oli ensimmäisessä pelissä täysi vastaantulija, mutta voitti sitten peräti kolmesti peräkkäin. Sarjan oltua jo 3-1 katkolla Djurgårdenilla Färjestad otti pakon edessä kaksi murskavoittoa (8-2 ja 6-1) siirtäen ratkaisun seitsemänteen peliin. Siinä Djurgården palasi kuitenkin jälleen omalle tasolleen ja onnistui puristamaan itsensä vaikeuksien kautta finaaleihin, ensi kertaa sitten kevään 2010.

Myös Djurgårdenilla on hyvä ja suhteellisen leveäkin pelaajamateriaali kaikille paikoille. Toki loukkaantumiset ovat kaventaneet sitä huomattavasti. Playoffien aikana niin Jacob Josefson kuin Tom Nilsson ovat missanneet pelejä, Jonathan Davidsson puolestaan on ollut toipilaana runkosarjan lopun aivotärähdyksestään. Tämän lisäksi heillä on vielä muutamia pitkäaikaispotilaita.

Hyökkäyksessä runkosarjassa loistaneesta ketjusta Jakob Lilja-Josefson-Daniel Brodin vain Brodin on toistaiseksi onnistunut näissä pudotuspeleissä. Vastapainoksi Axel Jonsson-Fjällby ja Sebastian Strandberg ovat toki olleet erinomaisia ja nostaneet vielä tasoaan runkosarjasta. Lisäksi joukkueella on esimerkiksi sellaisia konkareita kuin Dick Axelsson, Niclas Bergfors ja Petteri Wirtanen, jotka ovat ennenkin onnistuneet playoffeissa. Runkosarjan maalikuningas Emil Bemström ei ole toisaalta vielä oikein pudotuspeliväännöissä pärjännyt. 

Puolustuksessa Linus Hultströmillä on erittäin merkittävä rooli kiekollisena "moottorina". Myös Olle Alsing ja Jesper Pettersson kantavat vastuuta pelinrakentelussa, Jason Garrison, Alexander Urbom, Robin Norell sekä terveenä ollessaan Nilsson vastaavat fyysisestä puolesta. Maalin suulla Adam Reideborn oli sekä puolivälierissä että välierissä joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja, joka pystyi huipputorjunnoillaan kannattelemaan Djurgårdenia vaikeilla hetkillä. Viidennessä välierässä Färjestad tulitti kuitenkin nopeaan tahtiin neljä maalia ja Reidebornin vaihtoon, kuudes välierä häneltä jäi puolestaan kokonaan väliin lapsen syntymän johdosta. Kakkosmaalivahti Robin Jensen on keltanokka tällä tasolla ja ei pysty vielä kantamaan joukkuetta samalla tavalla. Djurgårdenin mestaruussaumat rakentuvatkin pitkälti myös Reidebornin vireen ja jaksamisen kautta.

Djurgårdenin vahvuus perustuu kovaan luisteluun ja intensiteettiin. Se pystyy pelaamaan myös fyysistä peliä. Parhaimmilaan se pystyy kääntämään peliä ja tekemään ratkaisuja nopeasti, luisteluvoimaiset pelaajat kuten Jonsson-Fjällby ovat päässeet rokottamaan vastustajia muun muassa läpiajoista. Färjestad-sarjan aikana nähtiin kuitenkin, että mikäli Djurgården ei pääse ottelun tempoon mukaan eli ei saa niin sanotusti "konetta käyntiin", se jää helposti vastaantulijaksi. Materiaali ei ole niin leveä kuin Frölundalla, ja etenkin muutamien tähän asti alisuorittaneiden pelaajien täytyisi nostaa roimasti tasoaan, jotta finaalimenestyksestä voidaan haaveilla. Färjestad-sarjan seitsemännen ottelun voittaminen kahden todella vaisun murskatappion jälkeen oli osoitus suuresta henkisestä vahvuudesta ja venymisestä. Toisaalta taas kahden ottelupallon hukkaaminen sitä ennen epätasaisuudesta, johon Frölunda ei ole vielä sortunut.

Erikoistilanteissa Djurgården on ollut playoffeissa suorastaan luvattoman heikko. Ellei se pysty nostamaan omaa ylivoimatehokkuuttaan reilusti ja lisäksi tiivistämään alivoimapelaamistaan hyvin toiminutta Frölunda-yv:tä vastaan, on tiedossa ongelmia.

Kaiken kaikkiaan Djurgården on paperilla ehdottomasti selkeä altavastaaja finaaleihin, myös ottelurasituksen suhteen, koska se on pelannut jo 13 ottelua playoffeissa Frölundan kymmeneen otteluun suhteutettuna. Myös valmistautumisaika finaaleihin jäi kahden päivän mittaiseksi, kun Frölunda ehti tosiaan lepuuttaa itseään viiden päivän verran.  

Kaikki finaaliottelut C Morelta ja cmore.fi-suoratoistopalvelusta. Finaalit selostaa Teppo Laaksonen. 

SHL-finaalien aikataulu:

Su 21.4. klo 15.50 Frölunda-Djurgården
Ti 23.4. klo 20.20 Djurgården-Frölunda
To 25.4. klo 20.20 Frölunda-Djurgården
La 27.4. klo 16.05 Djurgården-Frölunda
Ti 30.4. klo 20.50 Frölunda-Djurgården (tarvittaessa)
To 2.5. klo 20.20 Djurgården-Frölunda (tarvittaessa)
La 4.5. klo 16.05 Frölunda-Djurgården (tarvittaessa)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja