Leijonavahdin liekehdinnän jatkuttava – suosikin yllä valtava kysymysmerkki SHL-finaaleissa

Djurgårdenin voittomaali haastettiin maalivahdin häirintänä 3:35

Ruotsin jääkiekkoliiga SHL on edennyt kauden loppuhuipennukseen. Finaalisarjassa iskevät yhteen Växjö ja Skellefteå, mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Video: Skellefteå-vahti Joni Ortio jyrättiin välieräsarjassa Djurgårdenia vastaan 12. huhtikuuta.

C More näyttää kaikki SHL:n finaaliottelut suorina lähetyksinä tv-kanavillaan sekä cmore.fi-suoratoistopalvelussa!

Sarja käynnistyy Växjöstä tiistaina ja seuraavat ottelut pelataan tämän viikon torstaina, lauantaina ja sunnuntaina. Tarvittaessa pelataan vielä ensi viikon puolella tiistaina, torstaina ja lauantaina.

Alla C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen ennakoi seuraavassa finaalisarjan asetelmia.

Joukkueiden kausi:

Växjö on ollut tämän kauden kiistaton ykkösjoukkue SHL:ssä kaikilla mittareilla. Runkosarjavoitto irtosi 116 pisteellä, mikä on myös sarjan uusi piste-ennätys. Puolivälierissä Brynäsiä vastaan sille sattui vain yksi selvästi heikompi ottelu (toinen peli), jonka se hävisi, mutta lopulta Växjö jyräsi sarjasta jatkoon voitoin 4-1.

Välierissä Malmötä vastaan kaikki pelit olivat numerollisesti suhteellisen tiukkoja, mutta Växjö pystyi aina kääntämään ne voitokseen. Sarjan neljäs ottelu kuvastaa paljon koko Växjön osaamista. Vaikka joukkue menetti kesken pelin sairastuvalle ykkösmaalivahtinsa, se pystyi silti raivaamaan tiensä jatkoon Elias Petterssonin jatkoaikamaalilla. Otteluvoitot 4-0 eivät anna täyttä kuvaa siitä, että Malmölläkin oli saumat ottaa sarjassa ainakin pari voittoa, mutta kokonaisuutena Växjö oli selvästi vastustajaansa edellä ihan jo materiaalin leveyden suhteen.

Skellefteån runkosarja ei ollut valtava menestys. Joukkue pelasi pitkään varsin epätasaisesti ja varmisti suoran puolivälieräpaikankin vasta runkosarjan loppukierroksilla ollen lopulta viides 87 pisteellä. Puolivälieräsarjasta Färjestadia vastaan odotettiin tasaista, mutta Skellefteå ottikin heti tahtipuikon käteensä ja nappasi sarjan kolme ensimmäistä voittoa. Färjestad pystyi vielä voittamaan "veitsi kurkulla" kahdesti, mutta Skellefteå eteni lopulta jatkoon voitoin 4-2.

Välieräsarjaan runkosarjan kakkosta Djurgårdenia vastaan Skellefteå lähti ennen kaikkea haastajana, mutta tämäkin sarja alkoi heidän kannaltaan ryminällä – heti ensimmäisessä pelissä arvokas jatkoaikavoitto Tukholmasta ja perään selkeä 6-1-voitto kotipelistä. Djurgården kavensi sarjan 2-1:een ja myöhemmin vielä 3-2:een, mutta Skellefteå eteni finaaleihin voitoin 4-2 käännettyään tasaisena edenneen 6. välierän itselleen paukuttamalla toisessa erässä neljä maalia reiluun 10 minuuttiin.

Maalivahdit:

Växjön Viktor Fasth oli jo runkosarjassa erinomainen ja ehti pelata pudotuspeleissäkin muun muassa kolme nollapeliä ennen kuin loukkaantui 4. välierässä.

Viktor Fasth loukkaantui SHL:n pudotuspeleissä 2:00

Växjö ei ole luonnollisesti halunnut antaa julkisuuteen tarkkoja tietoja ykkösmaalivahtinsa tilasta, mutta se tiedetään, että Fasth ei ole pystynyt harjoittelemaan normaalisti. Runkosarjassa parikymmentä ottelua pelannut kakkosmies Viktor Andren ei ole missään nimessä huono veskari, mutta hän ei ole ollut urallaan ikinä näin kovassa paikassa, joten Växjön leirissä toivotaan luonnollisesti Fasthin pikaista paranemista.

Skellefteån Joni Ortion runkosarja sujui hyvällä "perustasolla", mutta pudotuspeleissä mies on ollut aivan valtavassa liekissä. Niin Färjestadin kuin Djurgårdenin pelaajat saivat kerta toisensa jälkeen pettyä kun Ortio esitti sarjoissa huipputorjuntoja. Djurgårdenkin onnistui välierissä voittamaan vain kerran Ortion ollessa tolppien välissä, 3. välierässä Gustaf Lindvall pelasi, jotta Ortiolle saatiin edes pieni välipäivä, mutta finaalisarjassa suomalainen hoitaa varmasti terveenä pysyessään kaikki matsit. Jopa koko sarjaa ajatellen nimenomaan Ortion maalivahtipeli on yksi harvoja asioita joihin Växjön "lähes varmana pidetty mestaruuskin" voisi vielä kaatua.

Puolustus:

Växjön pakistosta löytyy kattavasti sekä määrää että laatua. Kiekollisessa pelissä Joel Persson ja Eric Martinsson johtavat, kun taas Daniel Rahimi, Arvid Lundberg ja loukkaantumisestaan luultavasti finaaleihin toipuva Noah Welch edustavat vahvaa fyysistä osastoa.

Skellefteån puolella materiaali on kapeampi, kiekollinen peli on pitkälti Jonathan Pudaksen varassa. Johan Alm, Fredrik Lindgren sekä Pohjois-Amerikan avut Mark Katic ja Michael Kostka jaksavat vääntää. Filip Berglund on onnistunut pudotuspeleissä hyvin. Emil Djuse palasi vasta sairastuvalta, mutta nostanee profiiliaan.

Hyökkäys:

Växjön kaksi ensimmäistä kenttää ovat aivan kansainvälistä tasoa. Robert Rosen palannee pelikieltonsa jälkeen 1. finaaliin suoraan ykkösen keskelle, laitureista Tuomas Kiiskinen oli ratkaisuroolissa jo Växjön mestaruudessa 2015 ja vasta 19-vuotias Elias Pettersson on häikäissyt tällä kaudella kaikki kypsillä suorituksillaan. Kakkoseenkin on heittää Brendan Shinnimin, Dennis Rasmussen ja Andrew Calof sekä "kolmoseenkin" vielä Janne Pesosen ja Andy Mielen tasoisia pelimiehiä. Vain Erik Josefssonin johtama nelonen on hieman puolustavampi kentällinen.

Kiiskinen iski Växjölle pikatasoituksen, voitolla 3-1-sarjajohtoon 1:08

Skellefteån syömähammas on läpi kauden ollut kova ykkösnyrkki Joakim Lindström-Pär Lindholm-Oscar Möller, jonka kanssa Växjökin saa olla hereillä. Alemmista ketjuista konkari Jimmie Ericsson on taas nostanut tasoaan ratkaisupeleissä ja muutamat runkosarjassa pienessä roolissa olleet pelaajat, kuten Sebastian Ohlsson, ovat nousseet maalintekijöiksi, mutta Växjön materiaalia vastaan tasoa täytyy vieläkin nostaa. Erityisesti Bud Holloway on edelleen kaukana siitä tasosta mitä mieheltä odotetaan.

Huikea ratkaisu! Jimmie Ericsson maalaa upeasti Skellefteålle 1:30

Erikoistilanteet:

Växjön ylivoima on ollut sarjan parasta niin runkosarjassa kuin playoffeissakin, joten se on myös finaalisarjan yksi selkeistä avaimista. Skellefteån ylivoima on parantunut kevään mittaan, mutta se on edelleen tilastollisesti kaukana Växjön vastaavasta. Alivoimalla Skellefteån täytyy pystyä venymään, ja siinä se onkin ollut Växjötä hieman edellä niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissä.

Historia:

Joukkueet ovat kohdanneet SHL-finaaleissa kertaalleen, keväällä 2015, jolloin Växjö voitti vielä lyhyehkön seurahistoriansa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan mestaruuden heti ensimmäisistä finaaleistaan voitoin 4-2. Muita finaaliesiintymisiä joukkueella ei vielä olekaan. Växjö ja Skellefteå pelasivat vastakkain myös 2016 välierissä, mutta silloin Skellefteå oli parempi voitoin 4-3.

Skellefteå on pelannut SHL:n ja sen edeltäjän Elitserienin finaaleissa yhteensä seitsemän kertaa aikaisemmin ja se on saavuttanut niistä kolme mestaruutta. Vuosina 2011-16 Skellefteå pelasi peräti kuusi kertaa putkeen finaaleissa.

Yhteenveto:

Vain yhden tappion koko playoffeissa toistaiseksi kärsinyt Växjö on selvä ennakkosuosikki finaalisarjaan tilastojen valossa. Skellefteå on venynyt hienosti jo kahdessa ottelusarjassa ja pystynyt ennen kaikkea heti sarjojen alussa ottamaan arvokkaita vierasvoittoja, mutta jos se ei pysty siihen nyt, Växjö saattaa mennä menojaan. Fasthin terveystilanne voi luonnollisesti vielä sotkea koko finaalisarjan. Terve Fasth vastaan terve Ortio olisi äärimmäinen tasainen taistelu, mutta Andrenia vastaan Ortiolla olisi mahdollisuus viedä selkeämpi "voitto" maalivahtien taistosta.

Växjön kokonaisuus on kuitenkin niin vahva, että edes Fasthin mahdollinen poissaolo ei välttämättä horjuta sitä. Jos Skellefteå pystyy pelaamaan samanlaista vahvaa suunnanmuutospeliä kuin aiemmin ja Växjön vyörytys pysähtyy Ortioon, on yllätyksen mahdollisuus toki aina olemassa. Uskoisin silti, että Växjö vie sarjan lopulta nimiinsä, joko voitoin 4-1 tai 4-2.

Lue myös:

    Uusimmat