Suomalaismestari juhlii varmuudella SHL:ssä – tässä alkutahdit tänään alkaviin välieriin!

Juhani Tyrväiselle suihkukomennus: Luulajan kiri tyssää suomalaishyökkääjän jäähyilyyn 1:20
Video: Luulajan takaa-ajo 7. puolivälierässä kaatui Juhani Tyrväisen erikoiseen jäähyyn ja suomalaisen saamaan suihkukomennukseen.

Ruotsin SHL:ssä käynnistetään jo välierävaihe torstaina. Puolivälieristä Växjö, Rögle ja Örebro etenivät jatkoon suoraan neljällä voitolla jo viikko sitten, mutta Skellefteån ja Luulajan sarja eteni aina 7. otteluun tiistai-illalle. Skellefteå voitti ottelun 3-1 ja koko ottelusarjan niukasti 4-3.

Runkosarjasijoitusten perusteella välieräpareissa runkosarjavoittaja Växjö saa vastaansa heikoimmin eli tässä tapauksessa kuudenneksi sijoittuneen Örebron. Runkosarjakakkonen Rögle kohtaa siis nelosen Skellefteån.

Poikkeuksellisesti välieristä finaaleihin etenee tällä kaudella vain kolmella otteluvoitolla. SHL joutui tiivistämään pudotuspelien ohjelmaa aivan runkosarjan lopussa koronasta johtuneiden viivytysten ja ottelusiirtojen vuoksi. Finaaleissa pelataan kuitenkin taas tutusti neljästä voitosta. Finaalisarjan olisi tarkoitus alkaa 1. toukokuuta. 

Alla C Moren SHL-selostajan Teppo Laaksosen ennakkoarviot välieräpareista. Jokaisessa neljässä joukkueessa on sinivalkoista edustusta, joten ainakin yksi suomalaispelaaja juhlii SHL-mestaruutta kauden päätteeksi. 

Växjö–Örebro

Runkosarjavoittaja Växjö lähtee myös välieriin edelleen suurimpana mestarisuosikkina. Vaikka Färjestad-puolivälieräsarja meni poikki suoraan 4-0, Färjestad tarjosi kuitenkin hyvän vastuksen ja kaikki pelit olivat tiukkoja, kaksi meni jopa jatkoajalle. Växjö osoitti kuitenkin sarjassa, miksi se on niin hyvä. Tärkeät yksityiskohdat kuten maalivahtipeli, erikoistilanteet ja materiaalin leveys käänsivät tiukat ottelut aina Växjön eduksi, ja sillä joukkue on suosikki myös välieriin.

Luotto Viktor Fasthiin maalilla ei horju, puolustuksen suomalaiset Miika Koivisto ja Ilari Melart onnistuivat molemmat maalinteossakin jo puolivälierissä. Kolmannen suomalaispakin Juuso Vainion osalta välierät jäävät kuitenkin näillä näkymin väliin, sillä mies on yhä sivussa aivotärähdyksen vuoksi. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Växjön Ilari Melartilla kiehahti yli: löi nyrkillä maalin tehnyttä vastustajaa, suomalaiselle suihkukomennus 2:30
Växjön Ilari Melartilla kiehahti yli tammikuisessa runkosarjaottelussa. Suomalaispuolustaja löi nyrkillä maalin tehnyttä vastustajaa ja sai suihkukomennuksen.

Hyökkäyksessä merkillepantavaa on, että Växjöltä nousi erityisesti eteen joukkueen kolmosketju Fredrik KarlströmPontus HolmbergMarcus Sylvegård. Karlström jopa ratkaisi maaleillaan molemmat jatkoaikapelit. Eli kun ykkös-kakkosketjuille osuu huonompi päivä tai vastustaja saa heidät sumputettua, Växjön hanhiaurasta löytyy aina uusia johtajalintuja. Tämä tulee olemaan Örebrollekin suurin haaste ottelusarjassa.

Örebro lähti vasta seurahistoriansa toiseen SHL-puolivälieräsarjaan Leksandia vastaan pienenä altavastaajana. Sarjasta odotettiin tiukkaa, mutta yllättäen Örebro oli lopulta jopa ylivoimainen ja voitti kaikki ottelut yhteismaalierolla 17-4! Vain sarjan viimeinen peli meni jatkoille asti, ja senkin Örebro vei Emil Larssonin jatkoaikamaalilla.

Nyt Örebrolla on edessä seurahistoriansa ensimmäinen välierävaihe, ja innostus ja jännityskin seurassa lienee käsin kosketeltavaa. Vaikka Örebro haluaa tottakai edetä kaikin keinoin myös finaaleihin, on saavutus kuitenkin jo tässä vaiheessa niin merkittävä seuran historiassa, että siitäkin täytyy ja saa nauttia.

Maalivahti Jhonas Enroth oli erinomainen Leksand-sarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa, mutta loukkaantui kolmannen pelin lopussa. Kakkosveska Jonas Arntzen torjui kuitenkin myös hyvällä tasolla neljännen pelin ja raportit kertovat, että myös Enroth on kunnossa välierien alkaessa, joten maalivahtipeliin Örebro ei kaadu.

Pakistossakin joukkueella on hyvä ja laaja arsenaali. Kristian Näkyvä, Robin Salo ja Nick Ebert johtavat kiekollista osastoa, Rasmus Rissanen ja kumppanit putsaavat maalin edustaa. Hyökkäyksessä latvialaissentteri Rodrigo Abols oli joukkueen ykköspyssy Leksand-sarjassa takoen neljässä ottelussa hurjat kahdeksan pistettä. Tulitukea antavat Borna Rendulic, Emil Larsson, Robin Kovacs sekä suomalaisista Robert Leino ja Joonas Rask.

Molemmat ovat hyviä jääkiekkojoukkueita ja välieräpaikkansa selvästi ansainneita. Ottelusarjan normaalia lyhyempi kesto voi hieman parantaa Örebron mahdollisuuksia, mutta ihan kuten puolivälieriinkin lähdettäessä, Växjö on niin laajalla ja laadukkaalla materiaalilla kuorrutettu joukkue, että on vaikea kuvitella sen häviävän kolmea ottelua lyhyen ajan sisässä.

Arvio: Växjö finaaleihin otteluvoitoin 3-1.

Rögle–Skellefteå

Rögle teki Frölundasta selvää jälkeä ja kaatoi vanhan mestarin suoraan voitoin 4-0 puolivälierissä. Nyt Rögle lähtee historiansa ensimmäisiin SHL-välieriin ja seurassa eletään edelleen unenomaisessa tunnelmassa. Siitä on todellakin vasta neljä vuotta, kun sama seura pelasi oman SHL-sarjapaikkansa puolesta karsinnoissa Karlskogaa vastaan.

Rögle on hienoinen ennakkosuosikki ja sen uskotaan saavan etua myös viikon huilista verrattuna Skellefteåån, joka sai oman puolivälieräsarjansa paketoitua vasta toissa päivänä. Skellefteån kokemus on kuitenkin näissä paikoissa selvästi suurempi, joukkue pelaa esimerkiksi nyt jo 10. kertaa välierissä keväästä 2009 lähtien, joten seura on nähty näin pitkällä lähes vuosittain.

Röglen ykkösveskari Christoffer Rifalk pelasi hienon runkosarjan ja onnistui myös Frölunda-sarjassa. Nyt hän joutuu kuitenkin uransa kovimpaan paikkaan tulivoimaisen Skellefteå-hyökkäyksen kanssa.

Pakkipuolella Röglen avaintrio Eric GelinasMoritz SeiderNiklas Hansson on erittäin vaikea ohitettava. Skellefteå on kuitenkin luisteluvoimaisempi ja kiekollisessa taidossa ja ratkaisuissaan ovelampi kuin kaavamaisuuteen jämähtänyt Frölunda. Hyökkäyksessä tutut tähdet Daniel Zaarin ja Simon Ryforsin johdolla kantoivat joukkuetta myös puolivälieräsarjassa, mutta löytyykö ykkös-kakkosketjun ulkopuolelta niin paljon ratkaisuvoimaa kuin Skellefteålta? Tässä esimerkiksi Olli Palolalla on nyt näytön paikka, vaikka mies onkin jo onnistunut maalinteossa myös pudotuspeleissä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Skellefteån maalilla Gustaf Lindvall on torjunut hyvin ja sai tukea puolivälieräsarjan aikana kahdessa ottelussa myös Arvid Söderblomilta, joka sitten kuitenkin loukkaantui. Pelkällä Lindvallilakin mennään kuitenkin pitkälle.

Puolustuksessa konkari Niclas Burström on jälleen kerran ollut parhaimmillaan kevään peleissä, muutenkin puolustuksen tekeminen vakuuttaa sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Laatua ja leveyttä tuovat muun muassa Arvid Lundberg, Petter Granberg ja Roland McKeown.

Hyökkäyspäässä Skellefteå vei tiukan Luulaja-sarjan lopulta nimiinsä juuri leveämmän materiaalinsa ansiosta. Konkari Joakim Lindström nousi jo varmaan tuhannetta kertaa urallaan ratkaisijaksi juuri silloin, kun sitä eniten kaivattiin. Laatupelaajia löytyy helposti kolmeen ketjuun ja nelonen on puolustavampi. Jesper Fröden, Pär Lindholm, Jonatan Berggren, Oscar Möller... myös Rickard Hugg oli todella hyvä puolivälierissä. Suomalaisittain kaksinkertainen SHL-mestari Tuomas Kiiskinen tekee rajusti duunia, vaikka ei ole vielä juuri tehoille päässyt.

Kokonaisuutena sarjan lähtöasetelma on paperilla tasainen. Skellefteå tulee haastamaan Röglen todella kovasti ja materiaalin leveys saattaa kääntyä jopa heidän edukseen. Röglen suurimmat edut saattavat olla Skellefteån todella huonosti toiminut ylivoimapelaaminen sekä joukkueen suurempi rasitus puolivälierissä. Etenkin sarjan avausottelussa perjantaina levänneen Röglen pitäisi näyttää heti Skellefteålle kaapin paikka.

Arvio: Rögle finaaleihin otteluvoitoin 3-2.

Allsvenskanissa koronaongelmia

HockeyAllsvenskanin eli "Ruotsin Mestiksen" puolella Timrån ja Björklövenin välinen finaalisarja ehti jo käynnistyä ja otteluvoitot olivat tasan 1-1, mutta vain vuorokautta ennen 3. finaalia Björklövenin joukkueessa todettiin koronatartuntoja ja finaalisarjan pelejä joudutaan siirtämään myöhemmäksi. 

Finaalien ympärillä on muutenkin räiskynyt isosti. Björklövenin joukkueesta Daniel Rahimi ja Alexander Hellström saivat neljän ja kolmen ottelun pelikiellot toisen finaalin törkytaklauksistaan. Rahimi ja Björklövenin päävalmentaja Hans Wallson ovat tehneet myös ilmoituksen poliisille, sillä heihin molempiin kohdistettiin jopa tappouhkauksia pelin jälkeen.

Neljällä voitolla sarjasta irtoaa HockeyAllsvenskan-mestaruus ja samalla suora nousu ensi kaudeksi SHL:ään. Jo aiemmin putoamiskarsinnoissa selvisi, että tämän kauden SHL-joukkueista HV71 putosi ensi kaudeksi HockeyAllsvenskaniin.

SHL-välierät C Moren kanavilla:

To 22.4. klo 20.55 Växjö–Örebro 1. välierä, C More Max ja cmore.fi

Pe 23.4. klo 19.55 Växjö–Örebro 2. välierä, C More Max ja cmore.fi

Pe 23.4. klo 19.55 Rögle–Skellefteå 1. välierä, cmore.fi

La 24.4. klo 16.10 Rögle–Skellefteå 2. välierä, C More Sport 1 ja cmore.fi

Su 25.4. klo 14.55 Örebro–Växjö 3. välierä, C More Sport 2 ja cmore.fi

Ma 26.4. klo 20.55 Skellefteå–Rögle 3. välierä, C More Sport 1 ja cmore.fi

Ti 27.4. klo 20.55 4. välierät (tarvittaessa)

To 29.4. klo 20.55 5. välierät (tarvittaessa)

HockeyAllsvenskanin finaalisarjan päivitetty otteluaikataulu ja tv-tarjonta vahvistuu myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat