SHL:n puolivälierät käyntiin – Färjestad ykkössuosikki mestariksi, mutta takaa tulee kovia haastajia

Ruotsin jääkiekkoliiga SHL:ssä puolivälierävaihe käynnistyy perjantaina. Ensimmäisen pudotuspelikierroksen kautta paikkansa "oikeisiin" pudotuspeleihin selvittivät Växjö ja HV71. Näin ollen mestaruudesta taistelevat runkosarjan kahdeksan parasta joukkuetta. C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen ennakoi puolivälierien ottelupareja.

Färjestad–HV71

Hieno klassikkotaistelu. Runkosarjan perusteella Färjestad on tällä hetkellä mestarisuosikki numero 1. Vaikka he kiilasivat lopulta Luulajan edelle tasapisteillä vain maalieron turvin, oli Färjestadin tekeminen todella vakuuttavaa runkosarjan loppumetreille asti. Joukkueen materiaali on leveydeltään paras kaikista puolivälieräjoukkueista, jokaiselle pelipaikalle löytyy laatua.

Markus Svensson maalilla on torjunut mestaruuksia aiemminkin, puolustus pitää virtuoosimaisen Jesse Virtasen johdolla ja hyökkäyksessä muiden muassa Joakim Nygård on pelannut aivan loistavan kauden. Merkillepantavaa on myös, että Färjestad loisti runkosarjassa myös erikoistilanteissa niin yli- kuin alivoimalla.

HV-71:n kausi on ollut vuoristoratamainen, ja siihen on mahtunut jopa päävalmentajan vaihtokin. Runkosarjan loppuvaihe sujui alavireisesti, mutta "säälipleijareissa" Rögle pudotettiin kevyenlaisesti. HV-71:llä on ehdottomasti menestyksen nälkää ja materiaalikin antaa siihen jonkinmoisia edellytyksiä. Jonas Gunnarsson on erittäin hyvä maalivahti, Mikko Lehtonen liidaa pakkipuolella ja hyökkäyksestä esim. Simon Önerud ja Martin Thörnberg pystyvät ratkomaan koviakin pelejä. Kokonaisuutena Färjestad on toki selvä ennakkosuosikki mutta missään nimessä en usko että sarja menee läpihuutojuttuna läpi. HV71:llä on ollut läpi kauden ailahtelua ja hyvin menneitä otteluita on turhan usein seurannut huono. Pelaamisesta puuttuu sama varmuus ja rutiini kuin Färjestadilla.

Arvio: Färjestad jatkoon otteluvoitoin 4-2.

Luulaja–Växjö  

Voi tulla erittäin kova ottelusarja. Vaikka halitseva mestari Växjö jäi lopulta sijalle 7 runkosarjassa ja joutui jopa hieman "nöyryyttävästi" pelaamaan ensin säälikierroksella Örebrota vastaan, sillä on edelleen potentiaalia huomattavasti parempaan. Jos katsoo Växjön nimilistaa, niin johtavien pelaajien luettelo on aivan äärettömän kova: Viktor Fasth, Kris Versteeg, Roman Horak, Janne Pesonen, Brendan Shinnimin, Tuomas Kiiskinen, Joel Persson...

Missään nimessä Luulajan ei kannata tuudittautua siihen ajatukseen että sarjasta tulisi helppo pala. Växjön suurin murheenkryyni runkosarjassa oli etenkin tehottomuus laukaisumäärään nähden. Joukkue ei myöskään syttynyt joka ilta pelaamaan tosissaan. Pudotuspelit on kuitenkin eri juttu ja uskon että Örebro-sarja oli erinomainen "herätyskello" Växjölle.

 Luulaja jäi lopulta kalkkiviivoilla runkosarjan kakkoseksi. Kausi on silti ollut aivan huikea menestys toistaiseksi: Thomas "Bulan" Berglundin valmentama joukkue on henkisesti aivan uskomattoman vahva ja sitkeä. Ennen toiseksi viimeisellä runkosarjakierroksella koettua (ja runkosarjavoiton ratkaissutta) Färjestad-tappiota Luulaja oli voittanut peräti 12 ottelua putkeen. Päätöskierroksella se palasi vielä voittokantaan kaatamalla nimenomaan Växjön.

Luulajan menestys perustuu koko joukkueen äärimmäisen tunnolliseen pelaamiseen etenkin puolustuspäässä. Luulaja ei ole yhtä viihdyttävä joukkue kuin Färjestad ja tekee maaleja selvästi vähemmän, mutta runkosarjassa se pystyi jatkuvasti kääntämään tiukatkin ottelu voitokseen. Joukkueen avainpelaajia ovat maalivahti Joel Lassinantti, puolustaja Erik Gustafsson sekä hyökkäyksestä etenkin Jack Connolly ja Niklas Olausson, joiden ympärille on rakennettu kaksi tasaista ketjua. Sarja tulee ratkemaan pieniin asioihin, Luulaja pyrkii varmasti pitämään ottelut mahdollisimman vähämaalisina kun taas Växjö saa etua jos peli aukenee enemmän.

Arvio: Luulaja jatkoon otteluvoitoin 4–3.

Frölunda–Malmö

Mielenkiintoinen pari. Joukkueet sijoittuivat viime kaudella tismalleen samoin runkosarjassa (3. ja 6.) ja kohtasivat silloinkin puolivälierissä. Frölunda lähti myös tuolloin sarjaan pienenä ennakkosuosikkina, mutta Malmön fyysisempi peliote sekä parempi tehokkuus maalipaikoissa käänsivät kelkan ja Malmö eteni välieriin voitoin 4–2.

Frölunda on laadukas ja tasainen joukkue, mutta se on ehkä hieman hajuton ja mauton. Pistepörssivoiton napanneen Ryan Laschin takana ei ole hirveän paljon tehopelaajia. Joel Lundqvist, Simon Hjalmarsson, Patrik Carlsson ja kumppanit muodostavat toki hyvän selkärangan, mutta maalintekijöitä voisi olla enemmänkin. Nuori Samuel Fagemo on koko ajan hivuttautunut isompaan rooliin ja voi ehkä olla playoffien todellinen komeetta.

Kaikki pudotuspeliottelut C Morella

 C More näyttää suoratoistopalvelussaan SHL-pudotuspelien kaikki ottelut. Puolivälierissä pelataan kahta ottelusarjaa samana päivänä, jolloin toinen ottelu näytetään aina myös kanavien puolella ja suomeksi selostettuna sekä toinen samanaikainen peli cmore.fi suoratoistopalvelussa ruotsinkielisellä alkuperäisselostuksella. Puolivälierät käynnistyvät perjantaina 22.3. Otteluita on luvassa joka päivälle aina torstaihin 4.4. asti mikäli sarjat venyvät 7. otteluihin.

Välierät (6.4. alkaen) ja Finaalit (21.4. alkaen) näkyvät kaikki suorina ja suomeksi selostettuina myös tv-kanavien puolella. Suomenkielisistä selostuksista SHL-playoffeissa vastaavat Teppo Laaksonen ja Julius Sorjonen.

Frölunda on varmasti ottanut opikseen viime kaudesta ja lähtee nyt sarjaan vielä tiukemmalla asenteella ja varautuneempana fyysiseen peliin. Missään nimessä menestykseen tottunut seura ei halua, että sama "katastrofi" toistuu tällä kaudella.

Malmö on jo kahtena kautena peräkkäin onnistunut loistavasti nimenomaan pudotuspeleissä ja edennyt välieriin, vaikka ei ole ollut runkosarjassa kuudetta sijaa korkeammalla. Peter Anderssonin valmennuksessa se pelaa koko ajan sääntöjen rajamailla, ja myös joukkueen rakennuksessa on haluttu hankkia jopa hieman "v-mäisiä" pelaajia kuten Emil Sylvegård.

Frölundan tavoin Malmölläkään ei ole hirveästi suuria tehopelaajia, runkosarjassa joukkueen isoin syömähammas oli Itävaltalaissentteri Konstantin Komarek. Viime vuosien tavoin maalivahtipeli on koko Malmön selkäranka, Oscar Alsenfelt pystyy parhaina päivinään kannattelemaan koko joukkuetta. Malmö on ilkeä vastustaja, se pelaa kovaa ja iskee parhaimmillaan erittäin tehokkaasti etenkin vastaiskuista. Mustelmia ei tulla tässä ottelusarjassa säästelemään. Vaikea veikata jatkoonmenijää, mutta tykkään itse paljon Malmön asenteesta. Frölunda ei ole vielä suoranaisesti häikäissyt, joten olisikohan se taas "yllätyksen" paikka".

Arvio: Malmö jatkoon otteluvoitoin 4–3.

Djurgården–Skellefteå

Tämäkin on uusinta viime keväältä, kun joukkueet kohtasivat silloin välierissä. Tuolloin kokeneempi Skellefteå oli vielä liian kova pala nuorekkaalle ja ilman paria avainpelaajaansa pelanneelle Djurgårdenilla ja eteni finaaleihin voitoin 4–2. Tänä vuonna uskon, että puntit kääntyvät.

Djurgården on edelleen minusta kolmossuosikki jopa mestaruustaisteluun heti Färjestadin ja Luulajan eteen. Runkosarjaa haittasivat jonkin verran muun muassa loukkaantumiset mutta tukholmalaisilla on joukkueessa kaikki menestyksen elementit. Ykkösveskari Adam Reideborn on ollut tällä kaudella ehkä jopa sarjan paras, puolustuksessa on esimerkiksi sellainen konkari kuin Jason Garrison. Hyökkäys ehkä jopa kaikista paras osa-alue, kun sieltä löytyy Jacob Josefson, Daniel Brodin, Jakob Lilja, Dick Axelsson, Davidssonin veljekset ja niin edelleen. Jos avainpelaajat pysyvät terveenä ja nuorisokaarti pystyy vielä parantamaan viime kaudesta Djurgårdenia on todella vaikea pysäyttää.

Skellefteå kipusi viime kaudella yllättäen jopa finaaleihin asti samaiselta runkosarjan vitossijalta. Tämä kausi on ollut tähän asti samanlainen, materiaaliinsa nähden Skellefteå ei ole esittänyt vielä suuria ihmeitä, ja joukkue sai viimeiseen asti jännittää myös suoran puolivälieräpaikan puolesta.

Mantas Armalis on parhaimmillaan oikein hyvä maalivahti, ja Emil Djuse ja Jonathan Pudas sarjan pakkieliittiä. Joakim Lindström sekä Oscar Möller ovat parhaita hyökkääjiä, mutta siihen se vähän sitten jääkin. Leveyttä Skellefteålla ei ole samalla tavalla kuin Djurgårdenilla, elleivät useat toistaiseksi Ruususen unta nukkuneet pelaajat nosta tasoaan reilusti pudotuspeleissä.

Myös pelitavallisesti Skellefteå antaa etua vastustajille, se luottaa lähinnä siihen että Lindström ja Möller ratkovat pelit yksilöinä.  Sillä ei pitäisi pärjätä paremmin kollektiivisesti pelaavia joukkueita kuten Djurgårdenia vastaan.

Arvio: Djurgården jatkoon otteluvoitoin 4-2.

Videolla Jussi Pesosen laukaus yllättää Joni Ortion. 

Pesosen laukaus yllättää Ortion – Växjö jo 3-0-johtoon 0:56

Lue myös:

    Uusimmat