Onko tässä yksi aikamme merkittävimmistä autojulkistuksista?

Ford esitteli sähköisen F-150 Lightning -avolavan 4:29
Tältä näyttää maailman toiseksi myydyimmän auton täyssähköinen painos.

Ford on esitellyt täyssähköisen F-sarjan lava-auton, tarkemmalta mallinimeltään F-150 Lightning.

Vaikka Ford itse onkin luonnollisesti sitä mieltä, että F-150 Lightning lukeutuu vuosikymmenen tärkeimpiin autojulkistuksiin, ei väite ole pelkkää markkinointiosaston propagandaa.

Fordin F-sarja nimittäin on Toyota Corollan jälkeen maailman toiseksi myydyin automalli. Corolla oli viime vuonna ainoa automalli, jota myytiin yli miljoona kappaletta.

Yhdysvalloissa F on ollut myyntitilastojen ykkönen käsittämättömät 38 vuotta putkeen. Suosituimman avolavamallin titteliä se on pitänyt vieläkin pitempään, peräti 44 vuotta.

Yhdysvaltain kymmenestä myydyimmästä autosta viisi oli viime vuonna avolavamalleja eli niin sanottuja pickupeja.

Rapakon takana myytiin viime vuonna yhteensä 14,5 miljoonaa uutta autoa, ja pelkästään kolmen myydyimmän pickupin osuus tästä oli 13 prosenttia.

Fordin uutuuden merkittävyydestä kertoo sekin, että itse Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili tehtaalla tutustumassa auton prototyyppiin ja vei sen jopa koeajolle.

Kilpailua on – vai onko?

Ford F-150 Lightning on ensimmäinen isoille massoille suunnattu täyssähköinen avolava. Se saapuu markkinoille ensi vuonna.

Vaikka tuloillaan on sellaisiakin täyssähköisiä vaihtoehtoja kuin GMC Hummer EV ja Rivian R1T, ovat ne ihan eri hintaluokan ajoneuvoja kuin vain 40 000 dollaria eli runsaat 32 000 euroa kustantava F-150 Lightning. Malliston yläpäässä hinta tosin lähentelee kuusinumeroista summaa.

Teslan Cybertruckin arvioidaan asettuvan samaan hintaluokkaan halvimman Fordin kanssa, mutta se ei futuristisen ulkomuotonsa vuoksi kosiskele samanlaisia ostajamääriä kuin hillityn työkalumainen F-150, jonka ulkomuodossa on ajateltu myös heitä, jotka haluavat ajaa polttomoottoriautolta näyttävällä autolla, vaikka käyttövoimana olisikin sähkö.

Polttomoottoripickupeissa Fordin kovimmat kirittäjät tulevat Ramilta ja Chevroletilta, mutta niiden sähköpickupeista ei ole vielä mitään muuta tietoa kuin että sellaisia on jollain aikataululla tulossa.

480 kilometrin range

F-150 Lightning on paitsi ensimmäinen täyssähköinen F-sarjalainen, myös kaikkien aikojen suorituskykyisin F-150.

Tehoa on malliston huipulla tarjolla jopa 560 hevosvoimaa maksimiväännön ollessa yli 1 000 newtonmetriä. Nollasta sataan sillä ampaistaan noin 4,5 sekunnissa – aivan kuten presidentti Biden meni jo lipsauttamaan.

Yhdellä latauksella päästään Fordin mukaan 480 kilometriä.

Yksi auton vaikuttavimmista ominaisuuksista on sen kyky toimia talon varavirtalähteenä esimerkiksi sähkökatkon aikana. Fordin mukaan auton täyteen ladattu auto kykenee tarjoamaan virtaa keskiverrolle omakotitalolle kolmeksi päiväksi. Tällainen toiminto saattaa nousta arvoon arvaamattomaan esimerkiksi USA:n tornadoalueilla.

Tyhjin käsin F-150 Lightningilla ei tarvitse tien päälle lähteä, sillä auton vetokyky on yli 4 500 kiloa ja lavankin maksimikantavuus yli 900 kiloa. F-150 Lightning on korimalliltaan aina viisipaikkainen crew cab.

Lähde: Ford

Lue myös:

    Uusimmat