Onko Sputnik-rokote niin turvallinen kuin venäläiset väittävät? Useita kysymyksiä vielä auki

2:35
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin koko haastattelu nähtävillä yllä olevalta videolta.

Venäläinen Sputnik-koronarokote on parhaillaan Euroopan lääkevirasto EMAn arvioitavana. Suomi on tehnyt periaatepäätöksen käyttää vain sellaisia koronarokotteita, jotka ovat saaneet myyntiluvan Euroopan lääkeviranomaisilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, että onko Suomeen tulossa Venäjän Gamaleya Instituutin kehittämää Sputnik V -koronarokotetta.

– Sputnik on tällä hetkellä Euroopan lääkeviranomaisen niin sanotussa rullaavassa arvioinnissa. Ihan siellä alkuvaiheessa. Ennen kuin se myyntilupaa saa, meillä ei ole mahdollisuutta eikä haluakaan sitä käyttää.

Nohynek muistuttaa, että Suomessa on tehty periaatepäätös, että Suomessa käytetään vain sellaisia koronarokotteita, jotka ovat saaneet Euroopan lääkeviranomaisen myyntiluvan.

Ylilääkäri arvoi, että aikaisintaan kesäkuussa voisi olla sellainen tilanne, että Sputnik olisi koko lupaprosessin käynyt lävitse. 

Tehokas rokote

Nohynekin mukaan Sputnik on tutkimustiedon mukaan tehokas rokote.

– Arvioiden perusteella, mitä voidaan lukea lääketieteellisestä julkaisusta Lancet-lehdestä, joka on hyvin korkealle arvostettu vertaisarvioitu lehti, Sputnik-rokote on hyvin tehokas. Ja vaikuttaa myöskin turvalliselta.

Tukosriski voi piileä myös Sputnik-rokoteessa

Viime aikoina mediassa on paljon ollut esillä Astra Zenecan ja Johnson&Johnsonin koronavirusrokotteisiin liittyvä mahdollinen verisuonitukosten riski.

Nämä molemmat rokotteet ovat niin kutsuttuja adenovirusvektorirokotteita, kuten myös Sputnik. 

Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan-rokotteet puolestaan ovat mRNA-rokotteita, eikä näillä ole havaittu veritulppariskiä. 

Miksi sitten Sputnik-rokoteella ei olisi tällaista tukosriskiä, mitä muilla adenovirusrokotteilla?

Nohynekin mukaan onkin vielä liian aikaista sanoa, ettei tällaista riskiä olisi. Ilmassa leijuu vielä lukuisia kysymyksiä.

– Missä Sputnikia on käytetty? Onko niissä olosuhteissa hyvä turvallisuusseuranta? Olisiko tällainen hyvin harvinainen tapahtuma jäänyt haaviin siinä maassa?

Kyse aliraportoinnista?

Euroopan lääkeviraston mukaan tukostapauksia on raportoitu yksi sataatuhatta rokotettua kohden. 

– Se on aika harvinainen. Jos ei ole kovin tarkkaa turvallisuusseurantaa, ei tällainen harvinainen tapahtuma ole välttämättä tullut viranomaisten ja tutkijoiden tietoon. Se voi olla niin sanottua aliraportointia.

– Täytyy tarkkaan kysyä, miten turvallisuus on seurattu niissä maissa, missä Sputnikkia on käytetty, jotta voimme olla varmoja, ettei tähänkin rokotteeseen liity turvallisuushuolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja