Matkailija saa maksaa maltaita koronan pikatestistä – huomattavasti halvempi testi törmäsi THL:n ehtoihin, joita Tallink nyt kiertää omalla huokealla pikatestillään

6:21
Näin Viron-kirjeenvaihtajamme kertoi helmikuussa Suomen ja Viron välisestä koronatestaamisesta.

Monelle runsaasti matkailevalle on syytä käydä koronan pikatesteissä, jotta matkanteko voisi jatkua sujuvasti. Peruspulliaisen matkakassa hupenee kuitenkin nopeasti, jos joutuu käymään yksityisten terveysyhtiöiden pikatesteissä esimerkiksi lentokentällä. Kisaan on nyt tulossa rajan takaa mukaan uusi edullinen toimija.

Helsinki-Vantaan lentokentälle tuli vuodenvaihteen jälkeen pikatestauspiste, koska monet maat edellyttävät vain vuorokauden vanhaa testitulosta, Alankomaat jopa korkeintaan neljä tuntia vanhaa tulosta.

Lääkärikeskus Aava tekee Helsinki-Vantaalla koronatuloksen puolessa tunnissa lupaavia pikatestejä, eli antigeenitestejä, 179 euron hintaan. Mehiläisellä pikatestiin pääsee 165 eurolla ja Terveystalossa 163 eurolla.

Kela-korvaus ei tiputa kuluttajan maksettavaksi jäävää osuutta. Kelan nettisivuilla kerrotaan, että matkustamisen vuoksi tehdyistä tai työtehtäviin liittyvistä koronalähetteistä, -testeistä tai -todistuksista ei saa kyseistä korvausta.

– Antigeenitestimme hinta on herättänyt jonkin verran kysymyksiä. Meillä hinta sisältää myös tarvittavan todistuksen, kertoo Aavan liiketoimintajohtaja Tommi Qvick ja lisää, että Aavan kilpailijoilla lähete sekä todistus maksavat erikseen.  

– Kun olemme vertailleet hintaamme muihin palveluntarjoajiin, ei se olekaan ollut niin korkea, sillä se sisältää niin sanotusti koko paketin.

Jos matkasi sattuu suuntautumaan Tallink Siljan laivoilla Viroon, testi maksaa vain 39 euroa. Tallink on kokeillut pikatestien tekoa aiemmin jo perjantaisin, mutta ensi maanantaista lähtien pikatestejä tehdään päivittäin Starilla ja Megastarilla, joilla on kuusi vuoroa Helsingin ja Tallinnan välillä joka päivä.

Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd kertoo, että testit tehdään virolaisen terveysyhtiö Farmatarin kautta. Koska laivat seilaavat Viron lipun alla, niihin tarvittiin Viron terveysviranomaisten hyväksyntä. Testejä tehdään laivojen comfort lounge -tiloissa.

Missä olosuhteissa pikatestejä saa tehdä?

Nöjdin mukaan edullisempia testejä olisi tarjolla myös Suomen kamaralla. Suomen matkailualan liiton jäsenyritysten kautta matkansa varanneet voisivat varata pikatestin 29 euron hintaan.

Soitto Suomen matkailualan liitto SMAL ry:hyn paljastaa, ettei asia olekaan niin yksinkertainen.

– Antigeenitestin (pikatestin) osalta on tullut mutkia matkaan, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vaatinut tiettyjä kriteereitä kaikilta toimijoilta, jotka pikatestejä tekevät, toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kertoo MTV Uutisille.

Mäki-Fräntin mukaan THL:n syynissä ovat erityisesti testauspaikan olosuhteet. SMAL ry tekee pikatesteissä yhteistyötä terveysyhtiö PR2Youn kanssa, joka puolestaan on yhdessä Synlabin kanssa hakemassa lupaa pikatestien tekemiseen Helsingin Jätkäsaaren toimitilassaan.

Toimitusjohtajan mukaan THL käsittelee 20. toukokuuta kokouksessaan lupa-asioita pikatestien toimitiloihin liittyen.

Mäki-Fränti kertoo, että he ovat yrittäneet hakea toimitiloja myös lentokentälle, jossa muun muassa Aava toimii, mutta se on ollut haastavaa, sillä tilaan vaaditaan hänen mukaansa oikeanlaista ilmastointia.

Mitä sääntöjä THL:llä sitten on sopivan pikatestitilan puitteille?

THL:n viestintäosaston kautta saadun asiantuntijavastauksen mukaan kaikki mikrobiologinen laboratorioanalytiikka, mukaan lukien koronadiagnostiikka, on luvanvaraista toimintaa, jota voidaan tehdä vain luvan saaneissa laboratorioissa tai niiden valvomissa toimintayksiköissä.

Esimerkiksi Italiassa tilanne ei vaikuta olevan aivan täysin samanlainen.

– Italiasta matkustavat ovat kertoneet, että siellä pikatestejä tehdään ihan normitiskillä, jonka ympärille on laitettu vähän verhoja, eikä taatusti ole jääty ilmastointikriteereistä taistelemaan, Mäki-Fränti ihmettelee.

Mäki-Fräntin mukaan monen kynnys lähteä matkalle on liian kova, jos yksittäisestä koronatestistä joutuu pulittamaan parisataa. Summat ovat kovia myös kansainvälisessä vertailussa: ulkomailla pikatestejä myydään muutamilla kympeillä.

Suomessa sairaanhoitopiireille yksittäinen pikatestipaketti maksaa seitsemän euroa. Jokainen toimija tarvitsee katteen testaamiseen liittyvän työkulujen kattamiseksi. Yksityisillä yhtiöillä kate on kuitenkin moninkymmenkertainen testipaketin hintaan nähden.

---

Artikkelia muokattu 23.4.2021 kello 9.08: Lisätty tieto siitä, että matkustamiseen liittyvistä koronatesteistä ei saa Kela-korvausta. Myös Aavan liiketoimintajohtajan sitaatteja täydennetty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja