Suomalaisten lihottava virhe – Hanna Partanen kertoo, milloin pizzaa ei kannattaisi missään nimessä syödä: "Raaka fakta näyttää olevan se..."

Ovatko ananas ja kinkku Suomen suosituimpia pizzatäytteitä? Studiossa vieraana ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen 8:43
Millainen on suomalaisten pizzamaku? Onko olemassa terveellistä pizzaa? Tiesitkö, että illan kalori voi olla lihottavampi kuin aamun? Studiovieraana ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen

Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin viime perjantaina Suomen suosituimmista pizzatäytteistä sekä pohdittiin pizzaa terveysnäkökulmasta ravitsemusterapeutti Hanna Partasen johdolla.

Viiden jälkeen -ohjelmassa pureuduttiin pizzaperjantain kunniaksi suomalaisten suosikkiruoan saloihin. Jaksossa käytiin läpi Suomen suosituimpia pizzatäytteitä ja nostettiin esille myös pizzan ravitsemukselliset seikat. 

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistutti pizzan syömisen vaaranpaikoista terveysnäkökulmasta. Jos pizzan kuitenkin valmistaa itse, voi siitä saada terveellisemmän. Tärkein yksittäinen seikka on juusto: Mitä enemmän juustoa, sitä rasvaisempi lopputulos on.

– Yhdessä peruspizzassa on noin 12 viipaletta juustoa, joka vastaa siis neljän päivän käyttösuositusta. Sitä juustoa tulee aika paljon. Jos itse tekee sen pizzan, niin voi miettiä paljonko sitä juustoraastetta laittaa, Partanen muistutti. 

"Illan kalori lihottaa enemmän kuin aamun kalori"

Yhdessä kokonaisessa pizzassa voi täytteistä riippuen olla 1200-1700 kilokaloria, eli päivän energiatarve täyttyy nopeasti pizzaa syömällä. Onko sitten väliä, mihin aikaan päivästä pizzansa syö? 

Partanen kertoo perehtyneensä aiheeseen itse viime keväänä Rytmidieetti-kirjaa tehdessään.

– Katsoin, mitä tutkimusnäyttö sanoo siitä, että milloin kannattaa syödä. Raaka fakta näyttää olevan se, ei kaikilla ihmisillä, mutta hyvin monella ihmisellä, että illan kalori lihottaa enemmän kuin aamun kalori. Ja harvapa vetää aamupäivällä sitä pizzaa.

Useimmiten pizza syödään illalla ja se liitetään rentoutumiseen.

– Illalla rentoudutaan ja otetaan pizzaöverit. Kun 1500 kilokaloria vedetään sohvalla röhnöttäessä, ei se painohallinnallisesti ehkä ihan loistava valinta ole – plus mitä se tekee yöunen laadulle? 

Partanen kertoo itsekin syövänsä pizzaa silloin tällöin, mutta tilaa sen useimmiten salaatilla höystettynä tai puolikkaalla juustomäärällä. 

– Jos nyt ihan rehellisä ollaan niin en ymmärrä niitä ihmisiä, jotka tilaa pizzan tuplajuustolla.

Ravitsemusterapeutti paljastaa syövänsä myös pakastepizzaa. Silloinkin tuunaaminen on avainasemassa ja valmiiseen pizzaan sujahtaa lisää kasviksia, kuten paprikaa ja rucolaa. 

– En missään nimessä kiellä pizzan syömistä, mutta toki se määrä tekee myrkyn. Rytmidieeti-kirjassa puhun joustoista. Mitään ei kannata missään nimessä kieltää, ne on joustoruokia. Jos koet, että syöt sen pizzan pizzaperjantaina, niin anna mennä vaan. Kunhan pitää määrän kohtuudessa ja osaa lopettaa, kun on kylläinen.

Mitä mieltä Hanna Partanen on vegaanisista juustovalmisteista, ovatko ne terveellisiä? Mitkä ovat Suomen suosituimmat pizzatäytteet? Katso Viiden jälkeen -ohjelman mielenkiintoinen pizzaperjantai-osio.


Lue myös:

    Uusimmat