Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaisten lihottava virhe – Hanna Partanen kertoo, milloin pizzaa ei kannattaisi missään nimessä syödä: "Raaka fakta näyttää olevan se..."

8:43Ovatko ananas ja kinkku Suomen suosituimpia pizzatäytteitä? Studiossa vieraana ravitsemusasiantuntija Hanna PartanenMillainen on suomalaisten pizzamaku? Onko olemassa terveellistä pizzaa? Tiesitkö, että illan kalori voi olla lihottavampi kuin aamun? Studiovieraana ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen
Julkaistu 22.09.2020 17:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin viime perjantaina Suomen suosituimmista pizzatäytteistä sekä pohdittiin pizzaa terveysnäkökulmasta ravitsemusterapeutti Hanna Partasen johdolla.

Viiden jälkeen -ohjelmassa pureuduttiin pizzaperjantain kunniaksi suomalaisten suosikkiruoan saloihin. Jaksossa käytiin läpi Suomen suosituimpia pizzatäytteitä ja nostettiin esille myös pizzan ravitsemukselliset seikat. 

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistutti pizzan syömisen vaaranpaikoista terveysnäkökulmasta. Jos pizzan kuitenkin valmistaa itse, voi siitä saada terveellisemmän. Tärkein yksittäinen seikka on juusto: Mitä enemmän juustoa, sitä rasvaisempi lopputulos on.

– Yhdessä peruspizzassa on noin 12 viipaletta juustoa, joka vastaa siis neljän päivän käyttösuositusta. Sitä juustoa tulee aika paljon. Jos itse tekee sen pizzan, niin voi miettiä paljonko sitä juustoraastetta laittaa, Partanen muistutti. 

"Illan kalori lihottaa enemmän kuin aamun kalori"

Yhdessä kokonaisessa pizzassa voi täytteistä riippuen olla 1200-1700 kilokaloria, eli päivän energiatarve täyttyy nopeasti pizzaa syömällä. Onko sitten väliä, mihin aikaan päivästä pizzansa syö? 

Partanen kertoo perehtyneensä aiheeseen itse viime keväänä Rytmidieetti-kirjaa tehdessään.

– Katsoin, mitä tutkimusnäyttö sanoo siitä, että milloin kannattaa syödä. Raaka fakta näyttää olevan se, ei kaikilla ihmisillä, mutta hyvin monella ihmisellä, että illan kalori lihottaa enemmän kuin aamun kalori. Ja harvapa vetää aamupäivällä sitä pizzaa.

Useimmiten pizza syödään illalla ja se liitetään rentoutumiseen.

– Illalla rentoudutaan ja otetaan pizzaöverit. Kun 1500 kilokaloria vedetään sohvalla röhnöttäessä, ei se painohallinnallisesti ehkä ihan loistava valinta ole – plus mitä se tekee yöunen laadulle? 

Partanen kertoo itsekin syövänsä pizzaa silloin tällöin, mutta tilaa sen useimmiten salaatilla höystettynä tai puolikkaalla juustomäärällä. 

– Jos nyt ihan rehellisä ollaan niin en ymmärrä niitä ihmisiä, jotka tilaa pizzan tuplajuustolla.

Ravitsemusterapeutti paljastaa syövänsä myös pakastepizzaa. Silloinkin tuunaaminen on avainasemassa ja valmiiseen pizzaan sujahtaa lisää kasviksia, kuten paprikaa ja rucolaa. 

– En missään nimessä kiellä pizzan syömistä, mutta toki se määrä tekee myrkyn. Rytmidieeti-kirjassa puhun joustoista. Mitään ei kannata missään nimessä kieltää, ne on joustoruokia. Jos koet, että syöt sen pizzan pizzaperjantaina, niin anna mennä vaan. Kunhan pitää määrän kohtuudessa ja osaa lopettaa, kun on kylläinen.

Mitä mieltä Hanna Partanen on vegaanisista juustovalmisteista, ovatko ne terveellisiä? Mitkä ovat Suomen suosituimmat pizzatäytteet? Katso Viiden jälkeen -ohjelman mielenkiintoinen pizzaperjantai-osio.

Lue myös: Juha kehitteli 25 vuotta sitten pizzan, joka on edelleen suomalaisen pizzaketjun yksi suurimmista hiteistä: "Ei voi koskaan ottaa pois listalta"

Lisää aiheesta:

Yhdessä pizzassa jopa 15 juustoviipaletta: "Melkein viikon käyttömäärä"Onko pizza oikeasti epäterveellistä? Hanna Partanen vastaaRavitsemusterapeutti murtaa myytin grillimakkaran epäterveellisyydestä: "Jokainen voi itse laskeskella..."Onko sinuakin ohjeistettu syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä? Ravitsemusterapeutin mukaan ei tarvitse"Eines voi olla jopa terveellisempi" – Hanna Partaselta tärkeä muistutus lounaseväistäTajusitko tätä pizzassasi olevasta juustosta? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen nostaa esiin tärkeän pointin
RuokaPainonhallintaViiden jälkeenTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • Eilen18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • to17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"