Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin viime perjantaina Suomen suosituimmista pizzatäytteistä sekä pohdittiin pizzaa terveysnäkökulmasta ravitsemusterapeutti Hanna Partasen johdolla.
Viiden jälkeen -ohjelmassa pureuduttiin pizzaperjantain kunniaksi suomalaisten suosikkiruoan saloihin. Jaksossa käytiin läpi Suomen suosituimpia pizzatäytteitä ja nostettiin esille myös pizzan ravitsemukselliset seikat.
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistutti pizzan syömisen vaaranpaikoista terveysnäkökulmasta. Jos pizzan kuitenkin valmistaa itse, voi siitä saada terveellisemmän. Tärkein yksittäinen seikka on juusto: Mitä enemmän juustoa, sitä rasvaisempi lopputulos on.
– Yhdessä peruspizzassa on noin 12 viipaletta juustoa, joka vastaa siis neljän päivän käyttösuositusta. Sitä juustoa tulee aika paljon. Jos itse tekee sen pizzan, niin voi miettiä paljonko sitä juustoraastetta laittaa, Partanen muistutti.
"Illan kalori lihottaa enemmän kuin aamun kalori"
Yhdessä kokonaisessa pizzassa voi täytteistä riippuen olla 1200-1700 kilokaloria, eli päivän energiatarve täyttyy nopeasti pizzaa syömällä. Onko sitten väliä, mihin aikaan päivästä pizzansa syö?
Partanen kertoo perehtyneensä aiheeseen itse viime keväänä Rytmidieetti-kirjaa tehdessään.
– Katsoin, mitä tutkimusnäyttö sanoo siitä, että milloin kannattaa syödä. Raaka fakta näyttää olevan se, ei kaikilla ihmisillä, mutta hyvin monella ihmisellä, että illan kalori lihottaa enemmän kuin aamun kalori. Ja harvapa vetää aamupäivällä sitä pizzaa.