Kansainvälinen tutkimus väittää: Suola ei ehkä olekaan niin vaarallista – näin paljon natriumia saisi oikeasti nauttia

10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset? 0:37 10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?

Tuore, laaja kansainvälinen tutkimus väittää, ettei suolan kulutus ehkä olekaan niin vaarallista kuin on kuviteltu ja suolaa voitaisiin nauttia suosituksia enemmän. Tutkimus on kerännyt kuitenkin laajasti kritiikkiä.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä suosikkiherkut aiheuttavat eniten riippuvuutta.

Maailman terveysjärjestä WHO:n mukaan natriumin saanti pitäisi rajoittaa 2 grammaan päivässä eli suolaa saisi nauttia vain 5 grammaa eli yhden teelusikallisen verran.

Arvostetussa Lancet -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan suolan huonot vaikutukset terveyteen ovat näkyvissä vain Kiinan kaltaisissa maissa, joissa soijakastikkeen kovan käytön takia natriumia nautitaan päivässä yli 5 grammaa päivässä, joka vastaa noin 12 grammaa suolaa.

Suolaa pitäisi siis nauttia yli kaksi kertaa enemmän kuin suositukset sallivat ennen kuin negatiiviset vaikutukset näkyvät.

Tutkimukseen osallistui yli 95 000 ihmistä yli 300 yhteisöstä 18 eri maasta. Osallistujat söivät keskimäärin 7,5–12,5 grammaa suolaa päivässä.

Suolattomasta ruokavaliosta jopa haittaa

Tutkijoiden mukaan maltillinen suolansaanti voisi pikemminkin olla jopa terveydelle hyväksi, sillä liian vähäinen natriumin saanti voi aiheuttaa jopa sydäninfarkteja. Tutkijoiden mukaan liian vähän suolaa on alle 5 grammaa eli alle teelusikallinen päivässä.

Samaa tutkimustulosta natriumin tärkeydestä tukevat myös monet muut tutkimukset.

– Maltillisesti nautittuna natriumilla voi olla suotuisa vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen, mutta mahdollisesti haitallisempi, kun nautittu määrä on todella suuri tai todella pieni, kommentoi tutkimusta johtanut professori Andrew Mente kanadalaisesta McMasterin yliopistosta.

– Kehomme tarvitsevat ravintoaineita, kuten natriumia, mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon.

Laajaa kritiikkiä

Tutkijoiden mukaan missään maassa ei olla vielä onnistuttu laskemaan päivittäistä suolansaantia WHO:n suosittelemalle tasolle, eikä heidän mukaansa se olekaan tarpeellista.

Tutkimus on saanut paljon kritiikkiä maailmalla eri terveyden asiantuntijoilta. Yksi selkeimpiä kritiikinaiheita on ollut se, ettei natriumin määrää mitata tutkimuksessa paikkaansa pitävästi.

Lontoon King’s Collegen ravintotieteiden emeritusprofessori Tom Sanders sanoo englantilaiselle lehdistölle, että tutkimuksessa havaittu yhteys matalalla suolan saannilla ja korkealla sydänsairauksien riskillä tuskin on todellinen, sillä ei ole olemassa mitään selitystä tukemaan väitettä.

Sanderisin mukaan suolansyönnin vähentämisen puolesta kampanjoiminen on jo joissain maissa vähentänyt sydän- ja verisuonisairauksia.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja