Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kansainvälinen tutkimus väittää: Suola ei ehkä olekaan niin vaarallista – näin paljon natriumia saisi oikeasti nauttia

0:3710 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?
Julkaistu 21.08.2018 07:02

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Tuore, laaja kansainvälinen tutkimus väittää, ettei suolan kulutus ehkä olekaan niin vaarallista kuin on kuviteltu ja suolaa voitaisiin nauttia suosituksia enemmän. Tutkimus on kerännyt kuitenkin laajasti kritiikkiä.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä suosikkiherkut aiheuttavat eniten riippuvuutta.

Maailman terveysjärjestä WHO:n mukaan natriumin saanti pitäisi rajoittaa 2 grammaan päivässä eli suolaa saisi nauttia vain 5 grammaa eli yhden teelusikallisen verran.

Liiallisen suolan saannin tiedetään nimittäin kohottavan verenpainetta ja olevan merkittävä sydän- ja verisuonitautien riski.

Arvostetussa Lancet -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan suolan huonot vaikutukset terveyteen ovat näkyvissä vain Kiinan kaltaisissa maissa, joissa soijakastikkeen kovan käytön takia natriumia nautitaan päivässä yli 5 grammaa päivässä, joka vastaa noin 12 grammaa suolaa.

LUE MYÖS: 8 ruokaa, joista sydäntautilääkärit suosittelevat sinua luopumaan – karsi nämä ruokavaliostasi!

Suolaa pitäisi siis nauttia yli kaksi kertaa enemmän kuin suositukset sallivat ennen kuin negatiiviset vaikutukset näkyvät.

Tutkimukseen osallistui yli 95 000 ihmistä yli 300 yhteisöstä 18 eri maasta. Osallistujat söivät keskimäärin 7,5–12,5 grammaa suolaa päivässä.

Suolattomasta ruokavaliosta jopa haittaa

Tutkijoiden mukaan maltillinen suolansaanti voisi pikemminkin olla jopa terveydelle hyväksi, sillä liian vähäinen natriumin saanti voi aiheuttaa jopa sydäninfarkteja. Tutkijoiden mukaan liian vähän suolaa on alle 5 grammaa eli alle teelusikallinen päivässä.

Samaa tutkimustulosta natriumin tärkeydestä tukevat myös monet muut tutkimukset.

shutterstock_686853055

– Maltillisesti nautittuna natriumilla voi olla suotuisa vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen, mutta mahdollisesti haitallisempi, kun nautittu määrä on todella suuri tai todella pieni, kommentoi tutkimusta johtanut professori Andrew Mente kanadalaisesta McMasterin yliopistosta.

– Kehomme tarvitsevat ravintoaineita, kuten natriumia, mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon.

Laajaa kritiikkiä

Tutkijoiden mukaan missään maassa ei olla vielä onnistuttu laskemaan päivittäistä suolansaantia WHO:n suosittelemalle tasolle, eikä heidän mukaansa se olekaan tarpeellista.

Tutkimus on saanut paljon kritiikkiä maailmalla eri terveyden asiantuntijoilta. Yksi selkeimpiä kritiikinaiheita on ollut se, ettei natriumin määrää mitata tutkimuksessa paikkaansa pitävästi.

Lontoon King’s Collegen ravintotieteiden emeritusprofessori Tom Sanders sanoo englantilaiselle lehdistölle, että tutkimuksessa havaittu yhteys matalalla suolan saannilla ja korkealla sydänsairauksien riskillä tuskin on todellinen, sillä ei ole olemassa mitään selitystä tukemaan väitettä.

Sanderisin mukaan suolansyönnin vähentämisen puolesta kampanjoiminen on jo joissain maissa vähentänyt sydän- ja verisuonisairauksia.

LUE MYÖS: "Vuosikymmenten uskomukset täyttä puppua" – Sydänlääkäri: Tämä on totuus rasvasta ja sokerista

Lähteet: The Guardian, Independent, Dagens Nyheter

Lisää aiheesta:

Suupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanTutkimus: Hyviä uutisia tumman suklaan ystäville!Onko olemassa terveellistä suolaa? – "Ainoa, joka on vähiten haitallinen..."Nämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?Tavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsi 8 ruokaa, joista sydäntautilääkärit suosittelevat sinua luopumaan – karsi nämä ruokavaliostasi!
TerveysMakuja
Valtaosa suolasta tulee valmiselintarvikkeista, kuten juustoista, leikkeleistä, eineksistä, ravintolaruoasta, suolaisista naposteluista ja maustekastikkeista.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Terveys
  • 5.9.13:08
    Viiden jälkeen

    Matalapaineiset ylipainehappihoidot huolestuttavat viranomaisia – näin vastaa hyvinvointialan yrittäjä

  • 4.9.11:52
    Kim Jong-un

    DNA-vainoharhaa? Kim Jong-unin käskyläisillä vimmaista pyyhintää Putin-tapaamisen jälkeen

  • 16.8.08:03
    Annimari Korte

    Annimari Korte on ollut kuumeessa jo vuoden – outo sairastelu saattoi alkaa vaarallisesta episodista

  • 13.8.18:40
    Hiukset

    Jodien teini-ikäisen tyttären mahaan sattui kuukausia – lopulta vatsasta löytyi jotain käsittämätöntä

  • 17.7.20:21
    Lääketiede

    Hyvästi tuhoisalle sairaudelle? Kolmen vanhemman tekniikalla on syntynyt kahdeksan tervettä vauvaa