Onko kotonasi joku näistä autonnostimista? Tukes varoittaa hengenvaarasta: "Auto putoaa hallitsemattomasti lattialle"

Ruotsin liikenneviranomaisten testit paljastivat asuntoautot surmanloukuiksi nokkakolarissa 9:23
Katso myös video: Ruotsin liikenneviranomaisten testit paljastivat asuntoautot surmanloukuiksi nokkakolarissa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa neljästä autonnostimesta, joita on myyty Suomessa.

Tukes testautti tänä keväänä neljä autonostinta, joita markkinointiin soveltuviksi harrastajien tai kuluttajien käyttöön. Tukesin teettämissä testeissä kaikissa neljässä autonostimessa oli rakenteellisia puutteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat aiheuttaa käyttäjälleen hengenvaaran.

Tukes pyytää kuluttajia lopettamaan testauttamiensa autonostimien käytön ja palauttamaan tuotteet ostopaikkaan. Maahantuojilta Tukes toivoo erityistä tarkkuutta tuotteiden asiakirjojen läpikäynnissä.

Tukes kertoo tiedotteessaan, että Suomessa on tapahtunut viime vuosina muutamia onnettomuuksia, joissa autonnostimen käyttäjä on kuollut.

Nämä ovat vaarallisia autonnostimia

Tukes pyytää kuluttajia lopettamaan autonostimien käytön välittömästi ja olemaan yhteydessä myyjään.

"Auto putoaa hallitsemattomasti lattialle"

Tukesin testeissä selvisi, että autonostimissa on vakavia turvallisuuspuutteita.

Autonostimet pitää suunnitella ja rakentaa niin, että nostettavan kuorman tahaton liike on varmistettu automaattisesti sekä noston että laskun aikana. Testattujen autonostimien osalta tämän tahattoman liikkeen eston toteutuksessa oli puutteita. Käytetyt ratkaisut eivät varmistaneet automaattisesti autonostimen nostovarsien liikettä esimerkiksi kuormaa alaspäin liikutettaessa, Tukes kertoo.

– Autonostimen tahaton liike pitää olla estetty esiohjatun vastaventtiilin avulla kaikissa liikesuunnissa, myös laskussa. Jos autonostimen hydrauliikkajärjestelmään tulee vikaa ja kuormaa on laskettu alaspäin täydestä nostokorkeudesta uuden työskentelykorkeuden saavuttamiseksi, kuorma on vain hydrauliikan varassa. Silloin hydrauliikkajärjestelmän vian sattuessa auto putoaa hallitsemattomasti lattialle, ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista kuvailee tiedotteessa.

Näin ostat turvallisen autonnostimen

  • Varmista myyjältä, että ostamasi autonostinmalli on CE-merkitty
  • Kysy myyjältä, miten kuorma pysyy käyttäjän hallinnassa sekä noston että laskun ajan ja kuinka kuorman tahaton liike on estetty. Autonostimet on varustettava automaattisesti toimivalla laitteella, joka estää kuormaa pitävien osien tahattomat liikkeet ja on toimintavalmiudessa, kun kuorma nousee yli puoli metriä. Hyväksyttävä ratkaisu tähän on esiohjattu vastaventtiili
  • Tutustu nostimen asennus- ja käyttöohjeisiin huolellisesti
  • Panosta laatuun. Tukesin testausten ja aiemman eurooppalaisen yhteisvalvontaprojektin perusteella alimman hintakategorian tuotteissa on havaittu eniten puutteita.Varmistu, että tuotteesta esimerkiksi löytyy CE-merkintä ja tietyt, koneasetuksessa määritellyt muut merkinnät, kuten koneen nimi, valmistajan nimi, osoite ja yksilöintimerkinnät sekä siitä, että nostimen mukana toimitetaan asianmukaiset asennus- ja käyttöohjeet
  • Tutustu nostimen materiaaleihin ja hitsaustyön jälkeen. Vaikuttaako rakenne luottamusta herättävältä? Vaikuttavatko nostimen välykset liiallisilta, onko klappia? Ovatko nostolaitteen varsien pituussäädöt lukittuvia?

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat