Onko hiusten pesu shampoolla turhaa? Parturi-kampaajamestari vastaa: "En jaksa uskoa..."

Mikko ei ole koskenut shampooseen kymmeneen vuoteen 4:29
KATSO MYÖS: Joensuusta kotoisin oleva Mikko Linnolahti kertoo, miksei pese hiuksiaan shampoolla.

Mediassa pyörii toisinaan juttuja ihmisistä, jotka ovat luopuneet shampoon käytöstä hiustenpesun ohessa.

Jutun yhteydessä haastatellun ihotautilääkärin mukaan vastaavaa voi kokeilla, mutta shampoille on kuitenkin oma paikkansa pesurutiineissa.

Selvitimme myös, mitä hiusalan ammattilaiset ovat asiasta mieltä.

– Kaikkea saa kokeilla. En voi itse sanoa varmuudella, koska ei ole kokemusta, Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja, parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bart aloittaa.

MTV Uutisten haastatteleman Mikko Linnolahden mukaan shampoosta luopumisen jälkeen hiusten rasvoittuminen loppui ja ne tuntuivat täysin puhtailta ja raikkailta.

– Lähtökohtaisesti, jos sinulla on rasvoittuva hiuspohja, en jaksa uskoa, että pelkkä vesipesu riittää pitämään sen puhtaana, Silfvenius-Bart arvioi ammattilaisen vinkkelistä.

Curly Girl

Silfvenius-Bartille tulee aiheesta mieleen viime vuosina suosiossa olleet monenkirjavat luonnonkiharoille suunnatut curly girl -metodit.

Lyhykäisyydessään curly girl -metodi on kiharille ja laineikkaille hiuksille tarkoitettu tapa pestä, hoitaa ja muotoilla hiuksia. Metodeissa vältetään tiettyjä shampoissa ja hoitoaineissa käytettäviä ainesosia.

– Oli metodeja, joissa esimerkiksi käskettiin olla pesemättä hiuksia shampoolla ja käyttämään vain tiettyjä tuotteita, että hiuspohja tottuisi kyllä, hän muistelee.

Metodissa hiusta hoidetaan monivaiheisella rutiinilla, jonka pääpaino on hiuksen huoltamisessa ja kosteuttamisessa. Joillekin curly girl -metodit toimivat, mutta moni kipuili metodin monimutkaisten sääntöjen viidakossa.

–  Minulla on ollut curly girl -metodia seurannut asiakas penkissä. Koskiessani hiuksiin, olivat ne aivan mattaiset ja haisivat ummehtuneilta. Ne eivät siis olleet likaiset, mutta haisivat tunkkaisilta, Silfvenius-Bart muistelee.

Omaa ominaistuoksua ei ihminen välttämättä itse osaa ajatella tai haistella.

Kuinka usein hiukset kannattaa pestä?

Hiusalan ammattilaisena Silfvenius-Bart uskoo, että shampoot ja hoitoaineet ovat olemassa hyvästä syystä.

Eritoten, jos käyttää runsaasti muotoilevia tuotteita ja puutereita, täytyy ne saada pestyä pois hiuspohjasta. Tähän ei välttämättä pelkkä vesipesu auta. Myös yleisen hygienian kannalta hiusten säännöllinen pesu on tärkeää.

– Ei tarvitse koko ajan olla pesemässä, mutta mielestäni olisi hyvä pestä hiukset shampoolla ja hoitoaineella, Silfvenius-Bart toteaa.

Parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bart kehottaa pesemään hiukset 2–3 kertaa viikossa.

Hänen mukaansa se, kuinka usein hiukset kannattaa pestä, riippuu siitä, kuinka helposti oma päänahka rasvoittuu ja millainen hiustyyppi on.

– Koen, että sellainen kahdesta kolmeen kertaa viikossa maksimissaan on hyvä, hän arvioi.

On eri asia, mikäli on elämäntavoiltaan todella aktiivinen.

– Jos hikoilee ja treenaa paljon, niin sellaisille voi auttaa pikainenkin shampoon pyöritys päänahassa useammin, hän toteaa.

Joskus pesuväliä voi pidentää ja huijata suihkuttamalla hiuspohjaan kuivashampoota ja -puuteria. Niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska ne tukkivat herkästi hiuspohjaa.

– En suosittele niiden jatkuvaa käyttöä, Silfvenius-Bart toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat