Mikko ei ole pessyt hiuksiaan shampoolla kymmeneen vuoteen – ihotautilääkäri kommentoi

Mikko ei ole koskenut shampooseen kymmeneen vuoteen 4:29
Videolla Mikko Linnolahti kertoo, miksei pese hiuksiaan shampoolla. Samalla selviää, miten 6,5-kiloinen kuha liittyy häneen!

Mikko Linnolahti hermostui nuorena alkaneeseen vaivaan, rasvoittuviin hiuksiin. Avun toi tavalliseen vesipesuun siirtyminen.

Joensuulainen Mikko Linnolahti, 50, ei ole pessyt hiuksiaan shampoolla kymmeneen vuoteen. Linnolahden hiukset alkoivat rasvoittua voimakkaasti jo murrosikäisenä. 

– Vaikka olin pessyt hiukset shampoolla illalla, tuntuivat ne rasvaisilta taas aamulla. Tässä koukussa elin 25 vuotta.

Kun fysikaalisen kemian professorina Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä Linnolahti jätti shampoon ja siirtyi hiusten vesipesuun, tapahtui muutos parempaan miehen mukaan parissa viikossa. Hänen kokeilunsa ei liity professorina työskentelyyn, vaan on henkilökohtainen valinta.

Ihotautilääkäri uskoo Linnolahden kertomat myönteiset kokemukset. Hän kuitenkin muistuttaa, että shampoollekin on paikkansa. 

– Se on oiva kemikaali liuottamaan talia ja muita jäänteitä hiuspohjasta. Aika moni ihminen, jolla on rasvainen iho, tarvitsee shampoota eikä vesipesu riitä. Mutta varmastikaan kaikki eivät shampoota tarvitse, myöntää ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Martta Jokinen Ihosairaalasta.

Linnolahti kertoo, että shampoon jättämisen jälkeen hiusten rasvoittuminen loppui ja ne tuntuvat täysin puhtailta ja raikkailta.

Tali-ihottuma mahdollinen

Jos hiuspohjassa on esimerkiksi tali-ihottuma, lääkäri Martta Jokinen ei jättäisi shampoota pois.

– Jos tali jää hiuspohjaan muhimaan ja ärsyttämään, voivat rasvahiivat kasvaa holtittomasti. Seurauksena saattaa olla tulehduskierre. Sellaisessa tilanteessa ei kannata olla pesemättä hiuksia. 

Jokisen mielestä shampoon jättämistä pois ja vesipesuun siirtymistä voi aivan hyvin kokeilla.

– Ei se nyt varmasti kovin vakavaa ole. Jos käy huonosti, voi aina palata vanhoihin rutiineihin. Jos ihottuma pahenee, siihen löytyy kyllä hoitokeinoja. 

Mikko Linnolahti ei usko, että shampoo olisi kaikille ihmisille välttämättömyyshyödyke.

– Ihmisen lajikehityshistoria on miljoonia vuosia, mutta shampoon tuotekehityshistoria vain satoja vuosia.

Shampoon kemikaaleista terveysongelmia

Ihotautilääkäri Martta Jokinen pitää mahdollisena, että moni meistä lutraa hiustenhoitotuotteilla liikaa.

– Todennäköisesti moni meistä pärjäisi vähemmilläkin kemikaaleilla. Jos shampoo on epäsopiva, siitä voi tulla ihottumaa, kutinaa, näppylöitä ja punoitusta. 

Jokinen itse asiassa huomauttaa, että tietyt shampoistakin tutut kemikaalit voivat aiheuttaa haittoja. 

– On tiettyjä kemikaaleja, joista on enemmän haittoja odotettavissa. Esimerkiksi säilöntäaineena käytetyt isotiatsolinonit ovat aineita, joista voi ajan mittaan muodostua kosketusallergia. Ne ovat Euroopan unionissa sallittuja iholta pois huuhdeltavissa tuotteissa. Itse ehkä välttäisin, kun on valinnanvaraa.

Isotiatsolinoneja käytetään eri käytetään eri tuoteryhmissä, kuten kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, pesu- ja puhdistusaineissa, astianpesuaineissa, liimoissa ja maaleissa, kerrotaan Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n verkkosivuilla. 

Katso yllä olevalta videolta kooste vuosien varrelta, miltä Mikko Linnolahden hiukset näyttävät!

Lue myös:

    Uusimmat