Omikronmuunnoksen "kotimaassa" neljäs korona-aalto julistettiin päättyneeksi – näin Etelä-Afrikka on pitänyt yhteiskuntaa auki variantista huolimatta

Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen on omikronin uusi alavariantti 1:00
Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen on omikronin uusi alavariantti – katso video!

Etelä-Afrikan terveysviranomaiset julistivat tänään tiistaina maan 4. korona-aallon päättyneeksi kansallisella tasolla. Omikronaallosta huolimatta maata on pyritty pitämään auki. 

Ensimmäisistä omikronmuunnoksen aiheuttamasta koronatartunnasta Suomessa uutisoitiin 2. joulukuuta. 

Omikronvariantti, eli B.1.1.529, tunnistettiin alun perin Etelä-Afrikassa, missä muunnoksesta tuli nopeasti valtavirus.

Maailmalla uuteen varianttiin reagoitiin nopeasti, ja lukuisat maat alkoivat rajoittamaan matkustamista Etelä-Afrikasta variantin leviämisen pelossa.

Rajoituksista huolimatta omikronmuunnos levisi laajasti ympäri maailmaa vallaten alaa aiemmalta valtavariantilta, deltalta. 

Omikronaalto kesti Etelä-Afrikassa noin kaksi kuukautta. Maassa luovuttiin ennen vuodenvaihdetta ulkonaliikkumiskiellosta. Tammikuun alussa maassa luovuttiin myös osasta tiukimmista rajoituksista. 

Suomen Etelä-Afrikan edustuston päällikön sijainen Marjaana Hyppönen kertoo, että maan terveysviranomaiset ovat nyt julistaneet maan neljännen korona-aallon päättyneeksi kansallisella tasolla. 

Tämä tarkoittaa myös koronarajoituksista luopumista, kuten koululaisten metrin turvaetäisyysvaatimuksista ja kokoontumisrajoituksista. 

– Tänään tullessa ilmoituksessa poistettiin koulujen etäisyysrajoitukset, jotka ovat aiheuttaneet hankaluuksia oppilaille ja kouluille. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Käytännössä kaikki julkisen ja yksityisen sektorin koulut ovat täysin auki, Hyppönen kertaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Etelä-Afrikan koronarajoitukset eri kaliiberia kuin Suomessa

Koronarajoitukset ja niiden noudattaminen ovat Etelä-Afrikassa Hyppösen mukaan hyvin eri kaliiberia kuin esimerkiksi Suomessa. 

Tällä hetkellä sisätiloissa saa Etelä-Afrikassa kokoontua korkeintaan tuhat ihmistä – ulkotiloissa puolestaan peräti 2 000 ihmistä, turvaetäisyydet ja hyvät hygieniakäytännöt huomioiden. 

Ulkotilojen kokoontumisrajoitusten vuoksi maassa ei ole kuukausiin saatu nauttia esimerkiksi jalkapallo-otteluista valtavan yleisömeren edessä. 

– Stadionit ovat täällä valtavan kokoisia, esimerkiksi 50ؘ 000 hengen stadioneita. Monet järjestäjät ovat katsoneet, että ei ole kovin kannattavaa avata stadionia 2 000 katsojalle.

– Muuten erityyppisiä kulttuuritilaisuuksia on kyllä järjestetty, Hyppönen jatkaa. 

Koronapassi ei ole ollut käytössä ellei järjestäjä ole niin halunnut

Toisin kuin Suomessa, korona- tai rokotepassia ei ole Etelä-Afrikassa vaadittu valtakunnallisella tasolla, vaan esimerkiksi kulttuuritapahtumien järjestäjät ovat voineet itse vaatia passia niin halutessaan. 

Osittain syynä voi olla maan alhainen rokotuskattavauus. Hyppösen mukaan tällä hetkellä vajaat 28 prosenttia Etelä-Afrikan väestöstä on täysin rokotettuja.

– Etelä-Afrikka on hyvin erityyppinen kuin monet muut Afrikan maat, täällä rokotetilanne on hyvä, eli rokotteita olisi kyllä olemassa, mutta ongelmaksi on muodostunut kansalaisten haluttomuus ottaa rokotteita, Hyppönen kertoo. 

Noin 49 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikassa esimerkiksi turvaetäisyyksien pitäminen ja kasvomaskien käyttäminen on ollut ”äärimmäisen hankalaa”.

Lisäksi hygieniasta huolehtiminen on tuottanut haasteita, sillä puhtaasta vedestä on paikoin pulaa.

Toki erot maan sisällä ovat suuret.  

– Täällä meidän alueellamme on hyvin pitkälti pystytty noudattamaan kaikkia hallituksen rajoituksia tähän saakka, Pretoriasta Etelä-Afrikan koronatilannetta kommentoinut Hyppönen kuvailee. 

Etelä-Afrikka sai maailman ensimmäisenä maana kokea omikronin voiman 5:46
Katso Marjaana Hyppösen Viiden jälkeen -haastattelu kokonaisuudessaan tältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat