Omakustannekirjailija myönsi plagioineensa Mauri Sariolaa

Omakustannekirjailija myöntää plagioineensa kirjailija Mauri Sariolan teoksia tuotannossaan.

Sariolan elämäntyölle omistautunut Mauri Sariola -seura oli aiemmin epäillyt, että kirjailija on joutunut laajan plagioinnin kohteeksi. Seuran mukaan Reijo Lyijysen teoksessa Vain taivas tietää on runsaasti suoria tai lähes suoria otteita Sariolan teoksista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Uusimaa-lehti.

Lyijynen on myöntänyt syyllistyneensä plagiointiin useammissa teoksissa.

- Se oli tyhmä temppu ruveta niitä julkaisemaan, Lyijynen myöntää. - Olen kysynyt itseltäni monta kertaa, miksi olen näin tehnyt.

Vain taivas tietää -teoksen on julkaissut nokialaisen Lyijysen oma kustantamo Kirjaviihde-Kustannus. Lyijynen kertoi lähettäneensä käsikirjoituksen jo 1990-luvulla useisiin kustantamoihin, joihin se ei kuitenkaan ollut kelvannut.

Lyijysen mukaan hänen teoksiaan on myyty vain kymmeniä kappaleita.

- En ole sitä sen takia tehnyt, että olisin siitä jotain rahallisesti hyötynyt.

Yhdistys tekee tutkintapyynnön poliisille

Mauri Sariola -seuran puheenjohtaja Juha Kautto sanoo, että yhdistys on päättänyt tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille. Sariolan oikeudenomistaja on kirjailijan leski Tuula Sariola.

- Olimme asiassa aloitteellisia, mutta kirjailijan leski kertoi, että hän olisi todennäköisesti tehnyt tutkintapyynnön, jos emme olisi näin toimineet, Kautto kertoi.

Kauton mukaan plagiointi on ollut varsin laajaa ja jopa niin räikeää, että Sariolan ja Lyijysen teoksissa on samojen henkilöhahmojen nimiä.

Lyijynen kertoo olevansa helpottunut siitä, että asia on vihdoin tullut julkisuuteen.

- Eihän se mukavaa tietysti ole, mutta on se tavallaan helpotus. Onhan se mielessä ollut koko ajan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat