Omakotitalossa asuvia on Briteissä helppo kiusata lain porsaanreiän vuoksi – kysyimme asianajajalta, voiko tällaiselta parkkipiinalta välttyä Suomessa

Suomalaisten kova omakotitalokuume näkyy kiinteistöjen kauppahinnoissa 10:09
KATSO MYÖS: Suomalaisten kova omakotikuume näkyy kiinteistöjen kauppahinnoissa.

Suomen laki ei onneksi mahdollista samanlaista kiusantekoa kuin esimerkiksi Isossa-Britanniassa.

Briteissä on herättänyt närkästystä laissa oleva porsaanreikä, joka mahdollistaa toisen pihaan pysäköimisen pitkäksikin aikaa käytännössä ilman seuraamuksia.

Vaikka esimerkiksi omakotitalon pihaan johtavan ajotien tukkiminen autolla on saarivaltiossakin parkkisakon ja tarvittaessa hinauksen arvoinen suoritus, eivät brittiläiset talonomistajat voi tehdä paljoakaan, mikäli joku päättää pysäköidä autonsa heidän pihatielleen – siis vaikkapa autotallin oven eteen, mikäli auto on pysäköity kokonaan yksityiselle alueelle.

Tällainen tilanne kuulostaa absurdilta, mutta sellaisia on esimerkiksi The Sunin mukaan tapahtunut.

Syynä on se, että silloin, kun auto on pysäköity yksityisalueelle, on toimintaan miltei mahdotonta puuttua, jos auto on liikennekäytössä. Mikäli brittiläinen talonomistaja soittaisi poliisille hänen pihaansa pysäköidystä tuntemattomasta autosta, ei poliisi voi tehdä oikein muuta kuin todeta, että siinä se sitten seisoo.

Kyse on periaatteessa luvattomasta toiminnasta, mutta asia ei kuulu poliisille, vaan siviilioikeudelle. Käytännössä ainoa tapa päästä autosta eroon on hankkia sille virallinen häätö oikeusteitä pitkin, mikä taas vie aikaa.

Mikäli brittiläisen omakotitalon pihaan jätetty auto ei ole liikennekäytössä, on tilanne paljon helpompi, koska silloin autoa voidaan pitää hylättynä, jonka siirtämiseen on paljon paremmat mahdollisuudet. Liikennekäytössä olevan, vakuutetun ja ajokuntoisen auton siirtäminen ei kuitenkaan ole helppoa.

Miten Suomessa?

Omakotiliiton asianajaja Tatu Hirvonen joensuulaisesta asianajotoimisto Kontturi & Co Oy:stä kertoo MTV Uutisille, ettei heillä ole tiedossaan tapauksia, jotka menisivät ihan yksi yhteen brittiläisen porsaanreiän kanssa. Suomessa tällaista aukkoa ei löydy, eikä tällainen toiminta ole sallittua.

– Tontin omistajalla tai vuokralaisella on oikeus hallita tonttiaan ja hän päättää, kuka tonttia saa käyttää. Tontin käyttö edellyttää omistajan tai vuokralaisen lupaa, Hirvonen kertoo.

Jos oman kotitalon pihasta löytyisi sinne kuulumaton auto, lähtisi Hirvonen selvittämään auton haltijan yhteystietoja Traficomin kautta. Mutta homma ei jäisi puolitiehen, vaikka tiedot olisikin salattu tai auton haltija ei vastaisi puhelimeen.

– Mikäli auton haltijaan ei saa yhteyttä, niin siinä tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin.

Voiko poliisille soittaa heti?

Hirvosen mukaan ei ole olemassa mitään aikarajaa, kuinka kauan omaan pihaan luvattomasti pysäköityä autoa tarvitsisi katsella ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

– Lähtökohtaisesti kysymyksessä on saman tien lainvastainen menettely, jos toisen tonttia käytetään oman auton parkkeeraukseen.

Hirvonen kuitenkin kehottaa selvittämään asiaa ensin ajoneuvon haltijan kanssa ja ottamaan poliisiin yhteyttä vasta sitten, jos aiempi menettely ei tuota toivottua tulosta. Kyse ei nimittäin ole välttämättä tahallisesta kiusanteosta.

– Joku voi tulkita vaikkapa omakotitalon liittymän viereisen hiekka-alueen tai vastaavan olevan yleinen parkkipaikka. Silloin asiassa ei ole kysymys rangaistavasta menettelystä, Hirvonen huomauttaa.

Mikäli menettely toistuu tai on tahallista, kuuluu asia poliisille.

– Tekijä voi syyllistyä ainakin hallinnanloukkaukseen ja mahdollisesti jopa kotirauhan rikkomiseen, koska kun auto ajetaan toisen tontille, niin luultavasti myös kuski käy silloin omakotitaloasujan kotirauhan suojaamalla alueella pihapiirissä, Hirvonen kertoo.

Hylätyt autot ja romuautot asia erikseen

Mikäli auton arvon, kunnon tai muiden ulkoisesti havaittavien seikkojen perusteella on ilmeistä, että auto on hylätty, velvoittaa laki elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta tai kuntaa suorittamaan varastosiirron.

Lain mukaan yksityistiellä tai yksityisalueella olevalle hylätylle ajoneuvolle kunta suorittaa varastosiirron yksityistienpitäjän tai yksityisalueen haltijan perustellusta pyynnöstä. 

Selkeät romuautot puolestaan voidaan siirtää yksityiseltä piha-alueelta, varastoalueelta tai muulta yksityiseen käyttöön tarkoitetulta erityiseltä alueelta kunnan toimesta yksityisen alueen haltijan perustellusta pyynnöstä.

Lue myös:

    Uusimmat