"Ei velvollisuutta noudattaa" – asiantuntijat kahta mieltä siitä, täytyykö auton kojelautakamera sammuttaa huollon ajaksi

Skoda ja Audi taistelivat Kehä III:n herruudesta liikenteen seassa 0:17
KATSO MYÖS: Suomessakin yleistyneet kojelautakamerat ovat vuosien varrella tallentaneet jos jonkinlaisia sattumuksia liikenteessä. Tämä video Skoda- ja Audi-kuskien taistelusta Kehä III:lla tallentui Helsinkiläisen Henrik Karstenin auton kojelautakameraan maaliskuussa 2021.

Alan asiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, onko auton kojelautakamera suljettava, kun kärryn vie korjaamolle.

Mikäli autokorjaamon seinällä on lappu, jossa pyydetään sulkemaan kojelautakamera huollon ajaksi, ei pyynnölle löydy varsinaisia perusteita laista, kertoo MTV Uutisille julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

– Yritys voi toivoa tällaista, mutta asiakkaalla ei ole velvollisuutta noudattaa sitä. Toisaalta yritys voi kieltäytyä palvelemasta tällaisia asiakkaita, jotka kuvaavat suoritettavan korjauksen, Voutilainen toteaa.

– Jos asiakas ei kerro, kuvaako hän korjauksen kojelautakameralla, ei se oikeastaan voi johtaa suoraan mihinkään. Oma asiansa sitten on, jos tietoja jossain lähdettäisiin julkistamaan, hän jatkaa.

Vaikka varsinaista kuvaamista ei Voutilaisen mukaan voi kieltää, ei materiaalia saa käyttää kuin omiin tarkoituksiinsa. Jos sitä levitettäisiin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ei kyse olisi enää henkilökohtaisesta tarkoituksesta, vaan silloin kuvaan voi astua myös tietosuojasääntely, joka asettaa rajoituksia materiaalin käytölle.

– Lisäksi julkistamisessa on huomioitava, että tietojen laittaminen verkkoon ja samalla siihen sisällytettävät loukkaavat kommentit voivat täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, Voutilainen huomauttaa ja lisää, että tällaisia tapauksia on oikeudessa puitukin.

AKL: Voisi olla kyse salakatselusta

Tekninen johtaja Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitosta kertoo MTV Uutisille, että jos korjaamo on asettanut sopimussuhteen ehdoksi sen, ettei korjaamon suljetuissa työtiloissa saa suorittaa teknistä valvontaa, syyllistyisi asiakas sopimusrikkomukseen kuvatessaan ilman lupaa.

Sohlbergin mukaan yksityishenkilöt saavat käsitellä henkilötietoja niin kutsutun kotitalouspoikkeuksen nojalla.

Tämä tarkoittaa, että henkilö saa suorittaa henkilökohtaisessa tai kotitalouttaan koskevassa toiminnassa henkilötietojen käsittelyä ilman, että tällaiseen käsittelyyn sovelletaan yleistä tietosuoja-asetusta. 

– Tämä oikeus ei kuitenkaan oikeuta kuvaamaan kojelautakameralla ilman korjaamon lupaa tiloissa, johon yleisöllä ei ole vapaata pääsyä, ja kuvaaminen tapahtuu kuvattavan yksityisyyttä loukaten, Sohlberg perustelee AKL:n kantaa.

– Mikäli asiakas kuvaisi korjaamon työtiloissa, joihin yleisöllä ei ole pääsyä, ilman korjaamon lupaa, kyseeseen voisi tulla rikoslain salakatselua koskevat säännökset, Sohlberg sanoo.

Saako mekaanikko sammuttaa kameran tai poistaa kuvamateriaalin?

Mikäli korjaamolla huomataan kesken kaiken, että auton kojelautakamera on päällä, ei kameraa saa Voutilaisen mukaan sammuttaa ilman lupaa.

– Yrityksellä ei ole oikeutta puuttua ajoneuvon välineistöön muilta kuin korjausta edellyttävin osin, professori Voutilainen kertoo.

Jos yritys menisi niin pitkälle, että se poistaisi kameran kuvaaman materiaalin, saattaisi kyse olla rikoksesta.

– Jos yritys poistaa luvatta kuvamateriaalin, voi kysymyksessä olla rikoslaissa rikokseksi säädetty datavahingonteko, Voutilainen jatkaa.

Lähetä meille videosi!

Onko sinulla tien päältä otettu video, jonka uskot kiinnostavan muitakin? Näitkö erikoisen auton, vaarallisen läheltä piti -tilanteen tai suorastaan pöyristyttävän pysäköintisuorituksen? Kerro siitä meille!

Voit nyt lähettää meille kuvasi ja videosi helposti osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat. Vain mobiililaitteella toimiva linkki ohjaa sinut palveluun, jonka kautta saat materiaalisi helposti toimituksen nähtäville. Voit lähettää kuvan tai videon puhelimesi galleriasta tai kuvata sivuston kautta avautuvalla kameralla. Muista jättää myös yhteystietosi, jotta voimme olla sinuun yhteydessä.

Mikäli sinulla ei ole mobiililaitetta käytössäsi, voit aina olla toimitukseen yhteydessä myös sähköpostilla uutiset(at)mtv.fi tai suoraan lifestyle-toimitukseemme lifestyle(at)mtv.fi.

Rikostoimittajan kojelautakamera tallensi BMW-kuskin törttöilyn Helsingissä 0:12
KATSO MYÖS: Rikostoimittajan kojelautakamera tallensi BMW-kuskin törttöilyn Helsingissä 2019.

Lue myös:

    Uusimmat