Öljykaupungin taistelut kiihtyivät Irakissa

Yhteenotot Irakin turvallisuusjoukkojen ja shiialaisen Mahdin armeija -ryhmittymän välillä ovat jatkuneet Bagdadissa ja maan eteläosassa Basrassa. Öljykaupunkina tunnetun Basran puolustaminen on toistaiseksi suurin operaatio, johon Irakin turvallisuusjoukot ovat ryhtyneet ilman amerikkalaisten ja brittisotilaiden apua.

Pääministeri Nuri al-Maliki on antanut kapinallisille kolme vuorokautta aikaa laskea aseet. Pääministeri sanoi kapinallisten säästyvän pahemmalta, mikäli he noudattavat aikarajaa.

Mahdin armeijan johtaja Muqtada al-Sadr on avustajiensa mukaan vaatinut al-Malikia lähtemään kotiinsa ja lähettämään kaupunkiin rauhanneuvottelijoita. Pääministeri on asevoimien ylipäällikkönä tullut itse paikan päälle Basraan.

Al-Sadr uhkasi tiistaina maanlaajuisilla protesteilla ja mielenilmauksilla, kun turvallisuusjoukot olivat aloittaneet iskunsa Mahdin armeijaa vastaan.

Tulitus jatkui aamutuimaan

Basran taisteluissa on kuollut yli 60 ihmistä ja haavoittunut satoja.

Lyhyen tulitauon jälkeen laukaustenvaihto alkoi keskiviikkona jo aamuhämärissä eri puolilla kaupunkia. Silminnäkijöiden mukaan Basran kadut olivat autioina, koulut ja suurin osa liikkeistä pysyivät toista päivää suljettuina.

Basra on strategisesti tärkeää aluetta, sillä siellä tuotetaan 80 prosenttia Irakin viemästä öljystä. Öljyntuotanto on vaarassa tyrehtyä jo lähipäivinä, jos taistelut jatkuvat.

Bagdadissa terveysviranomaisten mukaan 14 ihmistä on kuollut ja yli 140 haavoittunut yhteenotoissa Sadrin kaupunginosassa, missä Mahdin armeijalla on ollut vahva asema. Sadrissa asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Al-Sadr on julistanut Sadriin tulitauon. Amerikkalaisjoukkojen komentaja, prikaatikenraali Mike Milano syytti viime päivien väkivaltaisuuksista Mahdin armeijan "rikollisaineksia".

Etelä-Irakissa sijaitsevassa Kutissa käydyissä taisteluissa kapinalliset ovat ottaneet hallintaansa seitsemän kaupunginosaa.

(MTv3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat