Tutkija huolissaan miesten penisten kasvamisesta – näin paljon keskipituus on muuttunut 29 vuodessa

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
KATSO MYÖS: Onko jokaisella miehellä erektio-ongelmia, ja minkä kokoinen on "normaali penis"? Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa.

Miesten penisten pituus erektiossa on kasvanut viimeisten 29 vuoden aikana, kertoo tutkimuskatsaus. Miksi ilmiö huolestuttaa? 

Tuore tutkimuskatsaus paljastaa, että miesten penisten keskipituus erektiossa on kasvanut viimeisten 29 vuoden aikana. Vaikka havainto tuskin huolestuttaa miehiä, ei kyseessä ole välttämättä hyvä asia, kertoo New York Post.

Asiantuntijat nimittäin pelkäävät, että penikset kasvavat epäterveellisten elämäntapojen, kuten pikaruoan, liiallisen istumisen ja jopa saasteille altistumisen, vuoksi.

"Jotain voimakasta on tapahtumasta"

The World Journal of Men's Health -julkaisussa esitelty, Stanfordin yliopiston tutkimus analysoi dataa 75 tutkimuksesta, jotka sisälsivät tietoa yli 55 000 miehestä vuosien 1942–2021 välillä. Tutkijat keskittyivät erektiossa olevien penisten pituuksiin ja havaitsivat, että penisten keskipituus oli vuosina 1992–2021 eli 29 vuodessa kasvanut 24 prosenttia 15,24 senttimetriin, ja trendi oli sama ympäri maailman. Tulos ei ollut tutkijoiden odotusten mukainen, sillä esimerkiksi sperman laadussa ja testosteronitasoissa on havaittu heikentymistä vuosien mittaan.

Pisimmät penisten pituudet löytyivät Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, vähiten pituutta oli miehillä Itä-Aasiassa, mutta pituuserojen syytä ei varsinaisesti tiedetä.

Tutkimusta johtaneen urologian professori Michael Eisenbergin mukaan muutos erektiossa olevien penisten pituudessa on ollut verrattain nopeaa.

– Mikä tahansa muutos kehityksessä on huolestuttavaa, koska lisääntymiselimistömme on yksi tärkeimmistä osista ihmisbiologiassa, Eisenberg huomautti Stanfordin yliopiston blogissa ja jatkoi:

– Jos näemme näin nopean muutoksen, se tarkoittaa, että jotain voimakasta on tapahtumassa kehoissamme.

Yksi mahdollisista muutoksen syistä voi piillä kemikaaleille altistumisessa, mikä voisi vaikuttaa hormonitoimintaan. Eisenbergin mukaan kemikaaleille altistumista on esitetty syyksi myös tyttöjen ja poikien entistä varhaisempaan murrosikään.

Lue myös:

    Uusimmat