Oletko lähdössä lomalle? Näin lennät turvallisesti

Lomanvietto alkaa usein jo lentokoneessa. Lentämiseen liittyy kuitenkin terveysriskejä, jotka saattavat lopettaa matkan lyhyeen. Tutustu liikunta-asiantuntija Matti Heikkilän vinkkeihin, joiden avulla pääset terveenä lomakohteeseen.

Käytä lentosukkia

Korkealla paineettomassa tilassa verenkiertoelimistöön kohdistuu paineita. Aineenvaihdunta hidastuu, joten voi tulla tulppia ja tukoksia. Siksi on hyvä olla lentosukat.

Kävele ennen lentoa

On tärkeää valmistautua hyvin lennolle. Ennen pitkää lentomatkaa kannattaa kävellä. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Tankkaa vedellä

Tankkaa ennen lentoa, mieluummin vedellä kuin oluella. Kun olet juonut nestettä, liikut pakosti lennon aikana. Aineenvaihdunta vilkastuu, ja tulee luonnollinen lähtö vessaan.

Vältä alkoholia

Aloita lomadrinkkien nauttiminen mieluummin vasta lennon jälkeen. Liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa aineenvaihduntaan. Neste kertyy elimistöön ja tulee turvotuksia.

Jumppaa koneessa

Paikallaan olo ei tee hyvää. Aktivoi itsesi lennon aikana ja tee pientä lihastyötä. Vessajonossa voit vaikka tehdä kyykkyjä sen sijaan, että seisot paikallasi.

Nykyään joissakin lentoyhtiöissä miehistö vetää matkustajille pienen jumpan lennon aikana. Liikkuminen on tärkeää varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä, ettei tule esimerkiksi laskimotukoksia.

Tumppaa tupakka

Muistatko vielä niitä aikoja, kun lentokoneessa sai tupakoida? Nykyään sauhuttelijat joutuvat vetämään viimeiset henkoset ennen koneeseen nousua. Yrittää kuitenkin hillitä tupruttelua, sillä se supistaa verisuonia.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat:Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja