Edustusto ei myönnä taloudellista apua ilmaiseksi

Myös Ruotsissa rahansa ja arvotavaransa menettänyt suomalainen kääntyy useimmin suurlähetystön puoleen. Tapauksia on kuitenkin todella vähän, sillä viime vuonna kyseisessä tilanteessa olleita avuntarvitsijoita oli parisen kymmentä.

– Ruotsi on turvallinen matkailumaa, mutta normaalia varovaisuutta tulee noudattaa rahojen, luottokorttien ja arvotavaroiden kanssa. Suosittelemme matkavakuutuksen ottamista, Tukholman suurlähetystön lähetystösihteeri Riitta Kukkonen kertoo.

Kukkosen mukaan hankalimpia tilanteita ovat olleet ilman aikuisia matkustavien ja pulaan joutuneiden alaikäisten lasten tapaukset.

– Ne on kuitenkin aina pystytty hoitamaan hyvässä yhteistyössä Ruotsin ja tarvittaessa myös Suomen sosiaaliviranomaisten kanssa.

Pohjoismaisesta sosiaalipalvelusopimuksesta johtuen Tukholman suurlähetystön tilanne hädänalaisten Suomen kansalaisten auttamiseksi Ruotsissa on helpompi kuin monessa muussa maassa. Sopimus kattaa myös tarvittaessa välttämättömän lääkärinhoidon. Joskus käsitys edustuston avun laajuudesta on kuitenkin väärä.

– Edelleen on vallalla se käsitys, että edustustolla olisi mahdollisuus myöntää taloudellista avustusta ilmaiseksi. Edustuston palvelut ovat kuitenkin yleensä aina maksullisia ja niiden antaminen perustuu konsulipalvelulakiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja