Oletko ilta- vai aamuvirkku? Suomalaistutkimus paljastaa eron päivittäisessä liikkumisessa

Sohvaperunasta maratoonariksi – näillä eväillä otat itseäsi niskasta kiinni 8:18
Sohvaperunasta maratoonariksi – näillä eväillä otat itseäsi niskasta kiinni

Keski-ikäiset illanvirkut liikkuvat aamuvirkkuja ikätovereitaan vähemmän. Iltavirkut miehet myös istuvat enemmän kuin aamuvirkut, kertoo tuore oululaistutkimus.

Ihmisten suorituskyvyn ja vireystilan huippukohta osuu sisäisen vuorokausirytmin perusteella aamuun, iltaan tai näiden välimaastoon. Ihmiset voidaan jakaa aamu-, päivä- ja iltatyyppeihin.

Suomalaistutkimus osoittaa, että päivittäisen liikkumisen ero ilta- ja aamutyyppien välillä vastaa miehillä yli puolen tunnin ja naisilla noin 20 minuutin kevyttä kävelylenkkiä päivittäin. Iltavirkut miehet istuvat päivittäin keskimäärin 30 minuuttia enemmän kuin aamuvirkut ikätoverinsa.

Tutkimus toteutettiin osana Terveystieteiden maisteri Laura Nauhan Oulun yliopistossa ja ODL Liikuntaklinikalla tehtävää väitöskirjatyötä. Tutkimuksessa selvitettiin sisäisen vuorokausirytmin ja fyysisen aktiivisuuden sekä istumiskäyttäytymisen yhteyksiä keski-iässä.

Yhteensä 2239 miestä ja 2917 naista osallistui tutkimukseen 46 vuoden iässä. Osallistujien fyysistä aktiivisuutta ja istumisen määrää seurattiin kahden viikon ajan ranteessa pidettävän aktiivisuusmittarin avulla.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että iltavirkuilla on muita useammin psyykkisiä ja fyysisiä oireita ja sairauksia. Jo aiemmin on saatu viitteitä myös siitä, että iltatyypit liikkuvat vähemmän ja istuvat enemmän kuin aamuvirkut. Tuore oululaistutkimus on kuitenkin ensimmäinen laaja väestötutkimus, jossa käytettiin aktiivisuusmittaria tutkittavien seuraamiseen ja jossa miehiä ja naisia tutkittiin erikseen.

Lue myös:

    Uusimmat